Kennis en Inspiratie - Scholen - Organisaties - Auteurs 2-07-2024 | Door Redactie

Wat we bereikten in 2023

Wat we bereikten in 2023

Foto: Thomas Nondh Jansen

Het jaarverslag van 2023 staat online! We zijn trots op wat we bereikt hebben het afgelopen jaar en nemen jullie graag mee in de hoogtepunten. 

De introductie van stripmakers/graphic novelists in ons literaire makers-bestand is succesvol verlopen. Met 61 boekingen voor 15 verschillende makers was de belangstelling van organisatoren boven verwachting. Zij worden veel geboekt voor het VMBO, een doelgroep die we graag bereiken. 

In samenwerking met de Maand van de Geschiedenis richten wij ons sinds 2023 op geschiedenisdocenten. Met Geschiedenisschrijver in de les willen we ook vakoverstijgende schoolbezoeken tot stand laten komen. Lezen over een tijdsperiode zorgt voor een andere kijk op de geschiedenis en wekt het tot leven. 

Schrijvers over Thema's is uitgebreid met het jaarthema Herdenking Slavernijverleden. Verschillende bibliotheken hebben de mogelijkheid om een literaire maker te boeken opgenomen in hun zaalverhuur. Partijen die een evenement in een van deze bibliotheken organiseren wordt de optie geboden hun evenement te verrijken en te verdiepen met een schrijversbezoek. De eerste bemiddeling die via de zaalverhuur tot stand is gekomen heeft al plaatsgevonden in de bibliotheek Rotterdam.   

Het klanttevredenheidsonderzoek onder organisaties die literaire makers bij ons boeken wees uit dat maar liefst 91% van de organisaties (heel) tevreden was over het laatste bezoek dat bij ons is afgenomen. 

In totaal hebben we 5.103 schrijversactiviteiten in hele land tot stand gebracht in 2023. Dit zijn er 51 minder dan in 2022, maar het afgelopen jaar was het eerste jaar zonder Steunmaatregel (financiële ondersteuning vanuit het Nederlands Letterenfonds om tijdens en na corona (online) schrijversbezoeken te stimuleren). Al met al dus een mooie prestatie!