Wie ben jij? Waar kom je vandaan? Waar woon je? En is dat hetzelfde als bij je vriendjes en vriendinnetjes? Soms lijken we op elkaar, maar we zijn allemaal anders en hebben allemaal onze eigen identiteit. Boeken zijn een goede manier om in het kader van burgerschapsvorming onderlinge verschillen en overeenkomsten te ontdekken met kinderen. Hieronder vind je boekentips om diverse aspecten van identiteit en diversiteit bespreekbaar te maken in groep 1 tot en met groep 3.
Nog leuker is het om de schrijver of illustrator in de klas uit te nodigen. Hij of zij kan vertellen over het boek, in gesprek gaan met de kinderen of leuke spel-, schrijf- en tekenopdrachten doen. Deze schrijvers en illustratoren in dit artikel kun je uitnodigen op school. Een schrijversbezoek kun je eenvoudig regelen via De Schrijverscentrale.
Meer weten? Klik op de links van de schrijvers of illustratoren om meer te zien over hun boeken en bezoeken. Kijk ook op onze speciale pagina over burgerschapsvorming met informatie en tips.
Lisa Boersen & Hasna Elbaamrani
Op vakantie naar familie in het buitenland! Pindakaas en chocopasta gaan mee, saffraan en oranjebloesemolie gaan mee terug. Die spullen halen ze op de markt. Maar het is zo druk op de markt! Esma raakt haar moeder kwijt tussen alle vrouwen met paarse djellaba’s. Heel herkenbaar voor alle kindjes die wel eens hun moeder kwijt zijn geweest op een drukke plek.
Extra leuk: dit prentenboek heeft een Vlag & Wimpel van de Griffeljury gekregen én staat in de Prentenboek Top Tien 2022! Leuk dus om een van de auteurs uit te nodigen voor de Kinderboekenweek of de Nationale Voorleesdagen.
Over het bezoek: Hasna Elbaamrani en/of Lisa Boersen bespreken vragen zoals: Wat neem jij altijd mee op vakantie en waarom? En wat moet je doen als je iemand kwijtraakt op een drukke plek? Ook nemen zij foto’s mee van Marrakech en producten uit Marokko waar de kinderen aan kunnen ruiken en voelen, zoals sabon beldi (zwarte zeep) en oranjebloesem.
Pim Lammers (auteur) & Milja Praagman (illustrator)
Op de boerderij zit er opeens een lammetje in de modder tussen alle varkens. ‘Ik ben een varkentje’, zegt het lam. Dat is toch gek? Of niet? Het lammetje dat een varken is werd bekroond met een Zilveren Griffel.
Hierna maakten ze De boer en de dierenarts waarin de boer en de dierenarts elkaar heel erg leuk vinden. Een probleem: ze durven de ander niet te zeggen wat ze voelen. Gelukkig helpen de dieren een handje.
Tijdens het bezoek leest Pim Lammers voor uit zijn prentenboeken waarin gender- en seksuele diversiteit een belangrijke rol spelen. Met de verhalen wil hij de lezers leren dat iedereen altijd en overal zichzelf moet kunnen zijn. Met de kinderen gaat hij in gesprek over wat dat betekent, jezelf zijn. Ook laat hij kinderen zien hoe mooi en divers liefde kan zijn.
Yvonne de Vries (auteur) & Jeska Verstegen (illustrator)
De moeder van Ari en de vader van Loek zijn verliefd op elkaar en hebben besloten samen in één huis te gaan wonen. Nu zijn ze volgens Loek een ‘samengezin’. Ben je dan een beetje zus en een beetje broer van elkaar? Ook al lijk je in uiterlijk niet op elkaar, van binnen ben je misschien wel hetzelfde als je nieuwe gezinsleden. Hier zijn Ari en Loek is een bundel eigentijdse voorleesverhalen herkenbaar voor alle kinderen met gescheiden ouders en nieuwe broers en zussen.
Over het bezoek: Schrijver Yvonne de Vries behandelt op een speelse manier een belangrijk kenmerk van eigen identiteit, namelijk je naam. Ze leest het verhaal Ari Kanarie Stuiterbal voor; daarna mogen de kinderen vertellen over hun eigen naam. Waarom heten ze zo? Hebben ze nog meer namen? Heeft iedereen in de familie dezelfde achternaam? De kinderen kunnen ook een eigen naambordje maken.
Illustrator Jeska Verstegen benadert het boek vanuit beeld. Ze laat de kinderen een illustratie uit het boek zien. Wat roept dit bij hen op? Waarom? In overleg kan ze ook een tekenopdracht geven.
Michael Middelkoop (auteur) & Lisa van Winsen (illustrator)
Idje vindt zijn krullen mooi. En handig. Hij kan er mooie figuren mee maken en er van alles in bewaren, van zijn speelgoed tot vieze groente. Als de dag aanbreekt dat zijn keurige moeder het niet meer aankan, gaan Idje en zijn magische afro er alles aan doen om mama te slim af te zijn. Een grappig prentenboek over trots zijn op je uiterlijk en dat durven uitspreken.
Over het bezoek: Michael Middenkoop of illustrator Lisa van Winsen lezen het prentenboek voor. Daarna gaan de kinderen actief aan de slag. Daarvoor nemen ze speciale illustraties mee van Idje zonder haar, waarbij de kinderen zelf het kapsel moeten bedenken. Ze kunnen hun wildste fantasie afvuren. Wat voor haar vinden zij het mooist?
Meisje de Geit is er trots op is hoe uniek en bijzonder ze is. Er is niemand zoals zij! Maar wat moet je doen als je als trotse geit opeens overal sproeten krijgt en een stel knaloranje stijve vlechten? En iedereen begint je Pippi te noemen? Dan word je boos en roep je heel hard: ‘Ik ben Pippi niet!’
Een heerlijk eigenzinnig en droogkomisch prentenboek over lijken op anderen maar toch jezelf zijn.
Yvonne Jagtenberg won twee jaar op rij het Gouden Penseel voor haar prentenboeken Mijn wonderlijke oom (2019) en Hup Herman (2020). Ik ben Pippi niet is opgenomen in de Prentenboek Top Tien.
Over het bezoek: Yvonne Jagtenberg geeft een interactieve voordracht en koppelt daar een verwerkingsopdracht aan, zoals samen tekenen en filosoferen over het onderwerp hetzelfde zijn én anders zijn. Doel is dat de kinderen erachter komen dat je vooral jezelf bent en mag zijn.
Linda de Haan en Stern Nijland
De koningin wil met pensioen, maar haar troonopvolger is er nog niet klaar voor. In dit moderne sprookje trouwt de kroonprins met een prins. Een grappig en leuk verhaal over verliefd zijn en ‘ze leven nog lang en gelukkig’.
Linda schreef ook het boek Lance en Lot zoeken zich rot over twee ridders die een kindje willen adopteren.
Over het bezoek: Linda de Haan leest Koning & Koning voor (eventueel samen met Stern Nijland), waarin de kroonprins met een prins trouwt. Een gewoon sprookje, of toch niet? Ze praat ook over wat er allemaal komt kijken bij het maken van een boek.
In de prentenboeken van Mylo Freeman zul je vooral gekleurde kinderen als hoofdpersonen tegenkomen. Toen Mylo het verhaal hoorde van een Surinaams meisje dat dacht geen prinses te kunnen spelen in het schooltoneelstuk omdat er geen zwarte prinsesjes bestaan, besloot ze een boek te maken met een zwart prinsesje in de hoofdrol: Arabella. Inmiddels zijn er heel veel boeken verschenen over dit eigenwijze meisje.
Over het bezoek: Mylo Freeman leest interactief voor uit Prinses Arabella en laat de originele tekeningen zien. Ze tekent Arabella met ecoline waardoor de kinderen de techniek leren kennen en zien hoe kleuren zich mengen. Voor een workshop of tekenopdracht kunnen de kinderen zelf met ecoline en wasco Arabella en haar vrienden tekenen, waarbij ze de verschillende huidkleuren beter leren benoemen.