Linda de Haan

Afbeelding van de auteur
toon meer

Fictieschrijver - Illustrator

Genre
Jeugdboek - Kinderboek - Prentenboek

Thema's
Dieren - Diversiteit - Familie - Filosofie - Humor - Identiteit - LHBTI - Liefde - Natuur - Vriendschap

Subthema's
seksuele diversiteit, collages, stempels.

Activiteiten
deelname gesprek/discussie - Groepsbezoek (Jeugd) - Jurylidmaatschap - Lezing - online activiteit (livestream) - online activiteit (video) - Presentatie - Signeersessie - Voordracht - Workshop/masterclass

Campagnes
Burgerschapsvorming 2023 - Kinderboekenweek 2024

Leeftijdsgroepen
Groep 3-4 Basisonderwijs - Groep 5-6 Basisonderwijs - Groep 7 -8 Basisonderwijs - Klas 1-3 Voortgezet Onderwijs - Kleuters - Peuters - Volwassenen

Hallo,  
Ik ben illustrator Linda de Haan.
Naast mijn eigen prentenboeken, die ik soms ook schrijf, teken ik ook graag bij verhalen van andere auteurs.

Elk verhaal vraagt om een eigen uitwerking. Voor het prentenboek -Ik wil een bos voor mijn verjaardag-  Een boek over een wandelend bos, heb ik veel stempels gemaakt. Dit boek verschijnt in maart 2024. Naast stempels maak ik erg graag collages maar ik heb ook boeken voorzien van balpen illustraties. Het filosofische prentenboek ‘Er zit een gat in de wereld van Spriet’ is grotendeels met balpen gemaakt. 

Voorlezen + workshop
Alle boeken die ik heb geïllustreerd lees ik graag voor. Ik neem de bijbehorende originele illustraties of attributen mee om het verhaal aan te vullen. Meestal gaan we in de klas daarna in de stijl van het boek iets maken of tekenen. 

Maatwerk:
Is er een bepaald thema of onderwerp wat speelt? Ik denk graag mee en kan vaak een passend bezoek verzorgen. 


Over Linda de Haan als prentenboekenmaker: 
In 2000 verscheen het debuut Koning & Koning. Dit schreef en illustreerde Linda samen met Stern Nijland. Dit moderne sprookje is ook in het buitenland goed ontvangen en is inmiddels in 12 talen verschenen. Het verhaal gaat in Engeland langs scholen als ‘Happily Ever After’. Het Natinaal Ballet van Mexico bracht 'Rey y Rey' in de zomer van 2018 als balletvoorstelling. In 2020,  ter ere van 20 jaar  Koning & Koning, verscheen het boek in het Italiaans en (opnieuw) in het Fries. Sinds 2016 is Linda  ook werkzaam als Schoolschrijver, en  V.O.S. (Verhalenmaker Op School) twee fantastische en eervolle jobs naast het maken van boeken. 

Of het nu voor jong of oud is, met veel enthousiasme en plezier bezoekt Linda  scholen om over haar werk als illustrator of over haar boeken te vertellen. Ook geeft  ze workshops op maat en bedenkt en maakt ze graag samen met kinderen een nieuw verhaal. 

Een overzicht van Linda haar werk:   www.lindadehaan.com 

Recent werk is te vinden op instagram  https://www.instagram.com/lindadehaan.illustrator/ 

Een kleine opsomming met onderwerpen waar deze kinderboekenmaker met enthousiasme over kan praten: 

Hoe maak je een boek?
Wat komt er kijken bij het maken van een boek,
hoe gaat dat dan? In welke volgorde? en wat moet er allemaal gebeuren voor een boek in de winkel ligt? En is het dan klaar of begint het dan pas? 

Diversiteit
In het prentenboek Koning & Koning trouwt de kroonprins met een prins. Een gewoon sprookje, een grappig en leuk verhaal over verliefd zijn, over 'en ze leven nog lang en gelukkig' niet meer en niet minder.
Of toch meer? Dit boek is 12 keer vertaalt, en uit sommige bibliotheken geweerd, waarom? 
Een mooi verhaal om als gewoon verhaal te brengen, maar het boek leent zich ook heel goed voor een gesprek over diversiteit. www.koningenkoning.nl

In het prentenboek Lance & Lot zoeken zich rot! Gaan 2 ridders met een kinderwens op zoek naar een kind, en dat is niet makkelijk! Ze vliegen op de rug van een draak de wereld over en ze zoeken overal. Een boek over adoptie zonder dat het woord adoptie in het boek voorkomt. Een boek met een mooie aanleiding voor een gesprek, met wie woon jij? Met een vader en moeder? Met 1 ouder? Met 2 mama's of met 2 papa's. 

Dialogen schrijven - Meertaligheid,  Frysk of in je eigen taal 
In opdracht van Omrop Fryslân tekende Linda  meer dan 125 afleveringen voor het kinderprogramma Fratsen, een tekenfilmserie over twee buurkinderen die avonturen beleven. Linda laat een aantal filmpjes zien en neemt originelen mee. Daarna deelt ze originele platen uit en gaan de kinderen zelf in tweetallen een dialoog schrijven. Kun je je spreektaal niet schrijven? Helemaal geen probleem, dan doe je het fonetisch. Aan het eind van de les filmen we de tekening en spreek je je dialoog in. Niemand die de schrijffouten hoort:)

 

Publicaties

Ik wil een bos voor mijn verjaardag
2024, Ploegsma
Prentenboek
Ik wol in bosk op 'e jierdei
2024, Afuk
Prentenboek
De Bonsterkes
2018, Bornmeer
Kinder- of jeugdboek
Er zit een gat in. De wereld van Spriet
2016, Luitingh-Sijthoff
Prentenboek
Lance en Lot zoeken zich rot
2016, Uitgeverij Ploegsma
Prentenboek - Proza - fictie
Prinses Prutje zoekt een ridder
2009, Uitgeverij Ploegsma
Prentenboek
Ai… Ai… Ei!
2007, Uitgeverij Ploegsma
Prentenboek
Het spokenbureau
2002, Gottmer Uitgevers Groep
Griezelverhaal - Proza - fictie
De heksenselectie
2001, Gottmer Uitgevers Groep
Kinder- of jeugdboek
Het geheim van spoor 13
2001, Gottmer Uitgevers Groep
Griezelverhaal - Proza - fictie
Koning & Koning
2000, Gottmer Uitgevers Groep
Sprookje

Media

Bekroningen

nominatie Vredeman de Vriesprijs 2017