Linda de Haan

Geboortedatum 07-11-1976

Geboorteplaats Burgum

Website http://www.lindadehaan.com
Instagram https://www.instagram.com/lindadehaan.illustrator/

Afbeelding van de auteur
Fotograaf: Heleen Haijtema

Geboortedatum
07-11-1976

Geboorteplaats
Burgum

Website
http://www.lindadehaan.com
Instagram
https://www.instagram.com/lindadehaan.illustrator/

toon meer

Fictieschrijver - Illustrator

Genre
Jeugdboek - Kinderboek - Prentenboek

Thema's
Beroepen - Dieren - Diversiteit - Familie - Filosofie - Humor - Identiteit - LHBTI - Liefde - Natuur - Rouw - Vriendschap

Subthema's
seksuele diversiteit, collages, stempels.

Activiteiten
deelname gesprek/discussie - Groepsbezoek (Jeugd) - Jurylidmaatschap - Lezing - online activiteit (livestream) - online activiteit (video) - Presentatie - Signeersessie - Voordracht - Workshop/masterclass

Campagnes
Burgerschapsvorming 2023

Leeftijdsgroepen
Groep 3-4 Basisonderwijs - Groep 5-6 Basisonderwijs - Groep 7 -8 Basisonderwijs - Klas 1-3 Voortgezet Onderwijs - Kleuters - Peuters - Volwassenen

Hallo,  
ik ben illustrator Linda de Haan.

Naast mijn eigen prentenboeken, teken ik ook graag bij verhalen van andere auteurs.
Dit doe ik nu 22 jaar, grote kans dat je ergens al een keer tekeningen van mij voorbij hebt zien komen. 

Elk verhaal vraagt om een eigen uitwerking. Collages maak ik graag maar ik heb ook boeken voorzien van balpen illustraties. Het filosofische prentenboek ‘Er zit een gat in de wereld van Spriet’ is met balpen getekend en werd genomineerd voor de Vredeman de Vries Vormgevingsprijs van 2017. 

In 2000 verscheen mijn debuut Koning & Koning. Dit schreef en illustreerde ik samen met Stern Nijland. Dit moderne sprookje is ook in het buitenland goed ontvangen en is inmiddels in 12 talen verschenen. Het verhaal gaat in Engeland langs scholen als ‘Happily Ever After’. Het Natinaal Ballet van Mexico bracht 'Rey y Rey' in de zomer van 2018 als balletvoorstelling. In 2020,  ter ere van 20 jaar  Koning & Koning, verscheen het boek in het Italiaans en (opnieuw) in het Fries. Sinds 2016 ben ik ook werkzaam als Schoolschrijver, en inmiddels ook als  V.O.S. (Verhalenmaker Op School)  fantastische en eervolle jobs naast het maken van boeken. 

Of het nu voor jong of oud is, met veel enthousiasme en plezier bezoek ik scholen om over mijn werk als illustrator of over mijn boeken te vertellen. Ook geef ik workshops en bedenk en teken ik graag samen met kinderen een nieuw verhaal. 

Een kleine opsomming met onderwerpen waar ik met enthousiasme over kan praten: 

Hoe maak je een boek?
Wat komt er kijken bij het maken van een boek,
hoe gaat dat dan? In welke volgorde? en wat moet er allemaal gebeuren voor een boek in de winkel ligt? En is het dan klaar of begint het dan pas? 

Diversiteit
In het prentenboek Koning & Koning trouwt de kroonprins met een prins. Een gewoon sprookje, een grappig en leuk verhaal over verliefd zijn, over 'en ze leven nog lang en gelukkig' niet meer en niet minder.
Of toch meer? Dit boek is 12 keer vertaalt, en uit sommige bibliotheken geweerd, waarom? 
Een mooi verhaal om als gewoon verhaal te brengen, maar het boek leent zich ook heel goed voor een gesprek over diversiteit. www.koningenkoning.nl

In het prentenboek Lance & Lot zoeken zich rot! Gaan 2 ridders met een kinderwens op zoek naar een kind, en dat is niet makkelijk! Ze vliegen op de rug van een draak de wereld over en ze zoeken overal. Een boek over adoptie zonder dat het woord adoptie in het boek voorkomt. Een boek met een mooie aanleiding voor een gesprek, met wie woon jij? Met een vader en moeder? Met 1 ouder? Met 2 mama's of met 2 papa's. 

Lees
Hoe inspireer je docenten en ouders om aandacht aan kinderboeken en voorlezen te besteden. 
Waarom is dat belangrijk, wat levert het allemaal op? Wanneer en hoe doe je dat dan? 
Als kinderboekenmaker en schoolschrijver lees ik veel, ook over leesbevordering. Het raakt me dat kinderen in een taalarme omgeving op school een enorme achterstand kunnen hebben. 
Tijdens een ouderavond of teamdag kom ik graag langs als 'leesbevorderaar' om vragen te beantwoorden, mee te denken en te inspireren. 

Dialogen schrijven - Frysk of in je eigen taal 
In opdracht van Omrop Fryslân tekende ik meer dan 125 afleveringen voor het kinderprogramma Fratsen, een tekenfilmserie over twee buurkinderen die avonturen beleven. Ik laat een aantal filmpjes zien en neem originelen mee. Daarna deel ik originele platen uit en gaan de kinderen zelf in tweetallen een dialoog schrijven. Kun je je spreektaal niet schrijven? Helemaal geen probleem, dan doe je het fonetisch. Aan het eind van de les filmen we de tekening en spreek je je dialoog in. Niemand die de schrijffouten hoort:)

Voorlezen
Alle boeken waar ik voor getekend heb lees ik graag voor. Ik neem de bijbehorende originele illustraties of attributen mee om het verhaal aan te vullen
Een overzicht van mijn boeken is hier te vinden:   www.lindadehaan.com

Maatwerk:
Is er een bepaald thema of onderwerp wat speelt? Ik denk graag mee en kan vaak een passend bezoek verzorgen. 
 

Publicaties

De Bonsterkes
2018, Bornmeer
Kinder- of jeugdboek
Er zit een gat in. De wereld van Spriet
2016, LUITINGH-SIJTHOFF
Proza - fictie
Lance en Lot zoeken zich rot
2016, Uitgeverij Ploegsma
Prentenboek - Proza - fictie
De Vrolijke tweeling
2012, Gottmer Uitgevers Groep
Kinder- of jeugdboek
Prinses Prutje zoekt een ridder
2009, Uitgeverij Ploegsma
Prentenboek
Ai… Ai… Ei!
2007, Uitgeverij Ploegsma
Prentenboek
Het spokenbureau
2002, Gottmer Uitgevers Groep
Griezelverhaal - Proza - fictie
De heksenselectie
2001, Gottmer Uitgevers Groep
Kinder- of jeugdboek
Het geheim van spoor 13
2001, Gottmer Uitgevers Groep
Griezelverhaal - Proza - fictie
Koning & Koning
2000, Gottmer Uitgevers Groep
Sprookje

Media

Bekroningen

nominatie Vredeman de Vriesprijs 2017