Burgerschapsvorming

Vanaf 1-8-2021 is de herziening van de wet Burgerschapsonderwijs van kracht. Scholen zijn vrij om inhoud en invulling zelf te bepalen. Hoe pak je dat aan? Bijvoorbeeld door met leerlingen te gaan lezen en een schrijver uit te nodigen.

Met boeken kun je maatschappelijke thema's bespreekbaar maken. Door een verhaal te beleven, voelen kinderen en jongeren hoe het is om in andermans schoenen te staan. Ze leren een andere leefwereld kennen en vragen ze zich als vanzelf af wat zij zouden doen in zo’n situatie. Ook kunnen leerlingen van boeken leren hoe het werkt in de maatschappij. Boeken van nu gaan over het leven van nu en bieden daardoor heel veel aanknopingspunten voor burgerschapsvorming. Zo kun je zelfs gevoelige thema’s onnadrukkelijk ter sprake brengen.

Burgerschapsvorming met een schrijver op school

Nodig eens een schrijver uit om met je leerlingen een burgerschapsthema in te duiken en uit te diepen. Een schrijver in de klas kan op speelse wijze met de kinderen aan de slag. Twee vliegen in een klap want leesbevordering en burgerschapsvorming gaan heel goed samen.

Welke auteurs kun je uitnodigen? De Schrijverscentrale geeft tips!

Nieuwsgierig?

  • Heb je een vraag over schrijversbezoeken? Mail ons
  • De komende maanden volgen meer tiplijsten. Heb of zoek je een boekentip bij een ander thema van burgerschapsvorming? Of voor een andere doelgroep? Mail naar Jennifer Hofstede.
  • Wil je meer weten over burgerschapsvorming in het onderwijs? Kijk op de site van stichting School en Veiligheid (PO en VO).