Organisaties - Auteurs - Scholen - Kennis en Inspiratie 14-07-2021 | Door Redactie

Zeven tips voor burgerschapsvorming: kinderboeken over SAMEN

Zeven tips voor burgerschapsvorming: kinderboeken over SAMEN

Wat kunnen mensen voor elkaar betekenen? Kun je als kind ook “het verschil maken” voor iemand anders? Worden mensen vanzelf een groep of moet je daar iets voor doen? Hoe gaat dat, samen leren leven, wonen en spelen?

De Schrijverscentrale geeft zeven tips rondom het burgerschapsthema SAMEN, voor alle groepen van het basisonderwijs. Deze schrijvers en illustratoren kun je allemaal uitnodigen voor een bezoek!

Meer weten?
Klik op de links van de schrijvers / illustratoren om meer te zien over hun boeken en bezoeken.
Kijk ook op onze speciale pagina over burgerschapsvorming met informatie en tips.

Kom erbij!
Milja Praagman
Groep 1-2
Kom erbij! ken je misschien wel. Dit was in 2018 het Prentenboek van de Kinderboekenweek. Kit en Pelle gaan spelen in het park. Maar vandaag staat daar ineens iets wat er gisteren nog niet was. Wat is dat? Even uitproberen, zegt Kit. Pelle, kom erbij! En het blijft niet bij Pelle alleen..
Een vrolijk prentenboek over samen spelen en fantasie.

De boom met het oor
Annet Schaap (auteur), Philip Hopman (illustrator)
Voorlezen aan groep 3-5
Een kleine jongen kan niet wachten om na schooltijd te vertellen wat hij die dag voor bijzonders heeft ontdekt. Maar zijn ouders zijn aan het werk en om hem heen heeft iedereen het te druk om naar de jongen te luisteren, zelfs de vogels, insecten en honden. Die vertellen wel over de allerhoogste boom van het park. In de boomstam zit een oor. Een oor dat echt luistert…
Prachtig boek over het belang van aandacht.

Johannes de Parkiet
Mark Haayema (auteur) en Medy Oberendorff (illustrator)
Groep 3-5
Dit boek gaat over vogels maar is uit het leven gegrepen… Mooi boek om op een onnadrukkelijke manier het thema “nieuwkomers” aan bod te laten komen.
De baas van Johannes de parkiet heeft een nieuw, ruim verblijf voor hem gemaakt. Prachtig vindt Johannes het. Maar dan komen er nieuwe vogels ‘zijn’ volière bewonen. Johannes vindt het allemaal maar niks! Zal hij hier ook aan kunnen wennen of is een vriendschap met deze vreemde vogels onmogelijk?

Drakeneiland-serie
Lydia Rood
Groep 5-7
Geweldige vraag voor je leerlingen: wat gebeurt er als je ‘onhandelbare’ kinderen bij elkaar op een onbewoond eiland zet? Als geen enkele volwassene zelfs maar een oogje in het zeil houdt, dat wordt dat natuurlijk een zooitje. TOCH? Dat wordt een zootje, toch? Dit is de centrale vraag in de avontuurlijke Drakeneiland-serie. De kinderen moeten het samen maar zien te redden en moeten wel samenwerken. Hoe doen ze dat? En gaat dat altijd goed?

Altijd feest; Samen de feesten van het jaar vieren
Janny van der Molen
Groep 1-8
In de Willemsstraat wonen allerlei soorten mensen, en die vieren allerlei soorten feesten. Alle Nederlandse jaarfeesten en hoogtijdagen uit andere culturen die ons land rijk is, komen aan bod.
Een feestelijke bundel met (voorlees)verhalen voor groepen 1-4 en 5-8. Om het hele jaar door te gebruiken.

Het geheim van meneer Hartjes
Simone de Jong
Groep 7-8
Mara is vaak alleen ziek thuis. Saai! Dan ontdekt ze een geheime club in haar buurt. Deze oude dames proberen eenzame, zieke of ongelukkige mensen te helpen door bij hen in te breken. Ze veranderen kleine dingen en maken daarmee het leven van de bewoners aangenamer. Mara wil maar één ding: ook lid van de club worden…
Een hartveroverend en avontuurlijk boek. Inbreken kun je jouw leerlingen natuurlijk niet aanraden. Wel kun je ze laten zien dat je ook met iets kleins iemand wat gelukkiger kunt maken.

Portiek Zeezicht
Annejan Mieras (auteur)
Groep 7-8
Fenna woont met haar moeder in een portiekflat. Haar vader zit in hun oude huis in de polder vooral gevoelig te zijn. Dus Fenna moet het hier maar zien te redden. Gelukkig zijn er de mensen van de portiek: de nieuwsgierige zussen Bakker, de studenten, de begrafenisondernemer, de Poolse Janek, verhuizer Sjaak, de kleurrijke tante Afiba en sinds kort de mysterieuze Benedict. Met zulke buren valt genoeg te beleven!
Een boeiend, verrassend boek over de kunst van het leren kennen en samenleven met heel verschillende mensen.