Afbeelding van de auteur
Fotograaf: eyes2
toon meer

Fictieschrijver - Toneelschrijver

Genre
Roman - Toneel

Thema's
Gezondheid - Natuur - Vriendschap

Subthema's
biodiversiteit, ziekte, detectivekennis, eenzaamheid in de stad, vergeten mensen, geur.

Activiteiten
Interview (als geïnterviewde) - Lezing - online activiteit (livestream) - online activiteit (video) - Workshop/masterclass

Campagnes
Burgerschapsvorming 2023 - Kinderboekenweek 2023

Leeftijdsgroepen
Groep 5-6 Basisonderwijs - Groep 7 -8 Basisonderwijs

Simone de Jong schrijft hartverwarmende boeken met humor en vaart. Ze komt graag op scholen en gaat dan het liefst met kinderen aan de slag. Omdat ze ook theaterdocent en regisseur is, werkt ze makkelijk met kinderen.

Kinderboekenweek 2022: 'Spannend groen'

In deze workshop gaan de kinderen schrijven. Met oefeningen brengt Simone hen in hun fantasie, alsof zij zelf in het geheime bos zijn waar Mara uit het boek 'Op zoek naar het groene goud' is geweest. En dan beschrijven ze wat daar gebeurt. Ze vinden bijzonder kruid, kiezen een eigen plek en ontdekken een indringer. Hoe schrijf je spannend? Met behulp van korte duidelijke oefeningen lukt het elk kind even schrijver te zijn en te ontdekken hoe het spannend wordt.

'Kijken als een detective' is ook een workshop die ze graag aanbiedt. Want als je beter kijkt, is er veel spannends te vinden, ook bij jou in de buurt...

Reactie leerkracht: 'Simone maakt heel makkelijk contact met de kinderen, zowel ik als de kinderen vonden het ontzettend leuk. Door de verschillende korte schrijfopdrachten werd steeds duidelijker wat er nodig is om een verhaal aantrekkelijk te maken. Een aanrader!' 

Zie ook het filmpje waarin ze vertelt over haar boeken en wat ze in de klas kan doen.

Simone heeft drie kinderboeken geschreven:

Op zoek naar het groene goud (Clavis, 2021) Een grappig, spannend en hartverwarmend verhaal over de kracht van de natuur en het stiekem helpen van vergeten mensen. Vanaf 9 jaar.

Korte inhoud: Mara en de aan gebak verslaafde dames van de geheime club vinden een nieuwe groep buurtbewoners die hulp nodig hebben. Maar als geurprof Harry voor hen een geur wil maken, ontdekken ze dat er hiervoor te weinig planten in de stad over zijn. Op reis naar een buitenlandse geurprofessor belanden ze in een onverwacht avontuur en is niets nog wat het lijkt…

Het geheim van meneer Hartjes (Clavis 2016) is een humoristisch, met vaart geschreven boek, over een meisje dat opgenomen wordt in een geheime club van oude dames die ongemerkt eenzame mensen helpen. 
Lees hier meer / Facebook pagina. Nominatie Hotze de Roos prijs 2017. Illustraties van Joke Eikenaar.

En het theaterspeelboek Onzichtbare inkt (Theaterboek, 2009). Over ziekte, een club oprichten, wat moed is en doen alsof. Lees hier een recensie.

Simone is daarnaast regisseur in het jeugdtheater, zie www.hethoofd.nl

Foto: Eyes2

 

Menukaart PO

Een schrijversbezoek op de basisschool kan zoveel meer zijn dan voorlezen en een vragenronde! In onderstaande Menukaart PO vind je het aanbod van de auteur van uw keuze. Klik op de pdf voor een persoonlijke toelichting bij de activiteiten.

Maker & Boek
  • Voorleesmoment in de klas
  • Schrijver of illustrator op bezoek in de klas
  • Themabezoek in de klas
Workshops
  • Workshop Schrijven en creativiteit
Jeugdliteratuur voor volwassenen
  • De schrijver/illustrator vertelt

Publicaties

Op zoek naar het groene goud
2021, Clavis
Kinder- of jeugdboek - Proza - fictie
Het geheim van meneer Hartjes
2016, Clavis
Roman - Proza - fictie
Onzichtbare inkt
2009, Theaterboek
Toneel

Media

foto's

Fotograaf: eyes2

video's

externe webpagina's