Afbeelding van de auteur
Fotograaf: eyes2
toon meer

Fictieschrijver - Toneelschrijver

Genre
Roman - Toneel

Thema's
Vriendschap - Natuur - Gezondheid - Beroepen

Subthema's
biodiversiteit, ziekte, detectivekennis, eenzaamheid in de stad, vergeten mensen, geur.

Activiteiten
Interview (als geïnterviewde) - Lezing - online activiteit (livestream) - online activiteit (video) - Workshop/masterclass

Campagnes
Kinderboekenweek 2021

Leeftijdsgroepen
Groep 5-6 Basisonderwijs - Groep 7 -8 Basisonderwijs

Simone de Jong schrijft hartverwarmende boeken met humor en vaart. Ze heeft drie kinderboeken geschreven:

Op zoek naar het groene goud (Clavis 2021) komt eind mei uit. Het is een vervolg op Het geheim van meneer Hartjes, maar kan ook heel goed zelfstandig gelezen worden. Korte inhoud:

Mara en de aan gebak verslaafde dames van de geheime club vinden een nieuwe groep buurtbewoners die hulp nodig hebben. Maar als geurprof Harry voor hen een geur wil maken, ontdekken ze dat er hiervoor te weinig planten in de stad over zijn. Op reis naar een buitenlandse geurprofessor belanden ze in een onverwacht avontuur en is niets nog wat het lijkt…

Een grappig, spannend en hartverwarmend verhaal over de kracht van de natuur en het stiekem helpen van eenzame mensen. Vanaf 9 jaar.

Onderliggende thema’s zijn bio-diversiteit, vriendschap en eenzaamheid.

Het geheim van meneer Hartjes (Clavis 2016) is een humoristisch, met vaart geschreven boek, dat onderliggend gaat over eenzaamheid in de stad en of je eenzame mensen wel of niet kunt helpen. Korte inhoud:
Mara is vaak ziek. Ze moet dan alleen thuisblijven en uitrusten, terwijl haar vader gaat werken. Saai! Bij toeval komt ze er op een dag achter dat er in haar buurt een geheime club bestaat. De aan gebak verslaafde oude dames van deze ‘breiclub’ zijn niet zo dement als ze lijken. Integendeel, ze proberen eenzame, zieke of ongelukkige mensen te helpen door bij hen in te breken als ze niet thuis zijn. Ze maken het leven van de bewoners aangenamer door ongemerkt kleine dingen te veranderen. Mara wil maar één ding: ook lid van de club worden… 
Lees hier meer of ga naar de Facebook pagina. Het geheim van meneer Hartjes is genomineerd voor de Hotze de Roos prijs 2017. De illustraties zijn van Joke Eikenaar.
Er is een Kinderboekenweek thema programma 2018 voor dit boek, zie hieronder bij Documenten.

In het theaterspeelboek Onzichtbare inkt (Theaterboek, 2009) speelt alles zich af in een groot landhuis waarin verschillende personages wonen: een butler, de zieke Daan, Hoogje en Heidje, een kok, en meer. Over ziekte, een club oprichten, wat moed is en doen alsof. De losse scenes zijn eenvoudig en fantasierijk en alle scènes kunnen ook als éen stuk gespeeld worden. Lees hier een recensie.

Simone de Jong is opgeleid aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (mime en kleinkunst) en studeerde later Jeugdproza bij Scriptplus (HvA). Ze maakt naast boeken ook voorstellingen voor kinderen (2-6 jaar, zie www.hethoofd.nl). Humor en vaart binnen ernstige thema's kenmerken haar stijl.
Als Simone langs komt, kan ze voorlezen. Ze kan ook een workshop geven die aansluit bij één van de boeken, zoals 'Kijken als een detective' bij Het geheim van meneer Hartjes, of een theaterworkshop bij Onzichtbare inkt.

Foto: Eyes2

Publicaties

Op zoek naar het groene goud
2021, CLAVIS
Proza - fictie - Kinder- of jeugdboek
Het geheim van meneer Hartjes
2016, CLAVIS
Proza - fictie - Roman
Onzichtbare inkt
2009, Theaterboek
Toneel

Media