Afbeelding van de auteur
Fotograaf: eyes2
toon meer

Fictieschrijver - Toneelschrijver

Genre
Roman - Toneel

Thema's
Vriendschap - Natuur - Gezondheid - Beroepen

Subthema's
biodiversiteit, ziekte, detectivekennis, eenzaamheid in de stad, vergeten mensen, geur.

Activiteiten
Interview (als geïnterviewde) - Lezing - online activiteit (livestream) - online activiteit (video) - Workshop/masterclass

Campagnes
Burgerschapsvorming 2021 - Kinderboekenweek 2022

Leeftijdsgroepen
Groep 5-6 Basisonderwijs - Groep 7 -8 Basisonderwijs

Simone de Jong schrijft hartverwarmende boeken met humor en vaart. Ze komt graag op scholen en gaat dan het liefst met kinderen aan de slag. Spannend schrijven. Met duidelijke oefeningen neemt ze hen mee en voor ze het weten, zijn ze zelf even schrijver! En blijkt dat veel leuker te zijn dan ze dachten. Kijken als een detective is ook een workshop die ze graag aanbiedt. Want als je beter kijkt, is er veel spannends te vinden, ook bij jou in de buurt...

Reactie leerkracht: 'Simone maakt heel makkelijk contact met de kinderen, zowel ik als de kinderen vonden het ontzettend leuk. Door de verschillende korte schrijfopdrachten werd steeds duidelijker wat er nodig is om een verhaal aantrekkelijk te maken. Een aanrader!' Zie ook het filmpje waarin ze vertelt over haar boeken en wat ze in de klas kan doen.

Simone heeft drie kinderboeken geschreven:

Op zoek naar het groene goud (Clavis, 2021) Een grappig, spannend en hartverwarmend verhaal over de kracht van de natuur en het stiekem helpen van vergeten mensen. Vanaf 9 jaar.

Korte inhoud:

Mara en de aan gebak verslaafde dames van de geheime club vinden een nieuwe groep buurtbewoners die hulp nodig hebben. Maar als geurprof Harry voor hen een geur wil maken, ontdekken ze dat er hiervoor te weinig planten in de stad over zijn. Op reis naar een buitenlandse geurprofessor belanden ze in een onverwacht avontuur en is niets nog wat het lijkt…

Onderliggende thema’s zijn bio-diversiteit, vriendschap en eenzaamheid. Dit boek is een vervolg op Het geheim van meneer Hartjes, maar kan ook heel goed zelfstandig gelezen worden. Zie Kinderboekenweek thema programma 2022

Het geheim van meneer Hartjes (Clavis 2016) is een humoristisch, met vaart geschreven boek, dat onderliggend gaat over eenzaamheid in de stad en of je eenzame mensen wel of niet kunt helpen. Korte inhoud:
Mara is vaak ziek. Ze moet dan alleen thuisblijven en uitrusten, terwijl haar vader gaat werken. Saai! Bij toeval komt ze er op een dag achter dat er in haar buurt een geheime club bestaat. De aan gebak verslaafde oude dames van deze ‘breiclub’ zijn niet zo dement als ze lijken. Integendeel, ze proberen eenzame, zieke of ongelukkige mensen te helpen door bij hen in te breken als ze niet thuis zijn. Ze maken het leven van de bewoners aangenamer door ongemerkt kleine dingen te veranderen. Mara wil maar één ding: ook lid van de club worden… 
Lees hier meer of ga naar de Facebook pagina. Het geheim van meneer Hartjes is genomineerd voor de Hotze de Roos prijs 2017. De illustraties zijn van Joke Eikenaar.

In het theaterspeelboek Onzichtbare inkt (Theaterboek, 2009) speelt alles zich af in een groot landhuis waarin verschillende personages wonen: een butler, de zieke Daan, Hoogje en Heidje, een kok, en meer. Over ziekte, een club oprichten, wat moed is en doen alsof. De losse scenes zijn eenvoudig en fantasierijk en alle scènes kunnen ook als éen stuk gespeeld worden. Lees hier een recensie.

Simone de Jong is opgeleid aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (mime en kleinkunst) en studeerde later Jeugdproza bij Scriptplus (HvA). Ze maakt naast boeken ook voorstellingen voor kinderen (2-6 jaar, zie www.hethoofd.nl). Humor en vaart binnen ernstige thema's kenmerken haar stijl.
Als Simone langs komt, kan ze voorlezen. Ze kan ook een workshop geven die aansluit bij één van de boeken, zoals 'Kijken als een detective' bij Het geheim van meneer Hartjes, of een theaterworkshop bij Onzichtbare inkt.

Foto: Eyes2

Menukaart PO

Een schrijversbezoek op de basisschool kan zoveel meer zijn dan voorlezen en een vragenronde! In onderstaande Menukaart PO vindt u het aanbod van de auteur van uw keuze. Klik op de pdf voor een persoonlijke toelichting bij de activiteiten.

Jeugdliteratuur voor volwassenen
  • De schrijver/illustrator vertelt
Maker & Boek
  • Voorleesmoment in de klas
  • Schrijver of illustrator op bezoek in de klas
  • Themabezoek in de klas
Workshops
  • Workshop Schrijven en creativiteit

Publicaties

Op zoek naar het groene goud
2021, Clavis
Kinder- of jeugdboek - Proza - fictie
Het geheim van meneer Hartjes
2016, Clavis
Roman - Proza - fictie
Onzichtbare inkt
2009, Theaterboek
Toneel

Media

foto's

video's

externe webpagina's