Nederland Leest

Een goed boek brengt gesprekken op gang en verbindt lezers met elkaar. In november leest heel Nederland daarom één boek, dat lezers cadeau krijgen van de bibliotheek, hét centrum voor ontmoeting en gesprek. Het thema van Nederland Leest voor 2020 sluit daar perfect bij aan: Kleine geschiedenis, grote verhalen.

In november leest heel Nederland één boek: Het zwijgen van Maria van Judith Koelemeijer. Elke familie heeft zijn verhalen. In Het zwijgen van Maria Zachea vertellen twaalf broers en zussen het ware verhaal van hun familie. Deze literaire non-fictie van Judith Koelemeijer krijgt u in november cadeau van de bibliotheek. Wilt u met de auteur in gesprek gaan over het verhaal? Via De Schrijverscentrale is Judith aan te vragen voor lezingen en signeersessies tijdens Nederland Leest. Speciaal voor ons schreef Judith een mooie blog in aanloop van Nederland Leest. Lees hier verder.

Auteurstips

Andere auteurs die goed passen bij het thema van Nederland Leest zijn o.a.:

  • Dido Michielsen. Haar historische roman Lichter dan ik speelt zich af in Nederlands Indië aan het eind van de 19e eeuw. Het boek vertelt het aangrijpende verhaal van een jonge Javaanse vrouw die wordt gedwongen alles op te geven voor haar kinderen, die door hun gemengd bloed meer status hebben dan zijzelf.
  • Met zijn autobiografische familieroman Een huis in Engeland. Roman van een kleinzoon brengt Maarten Asscher diverse thema's uit zijn eerdere werk bijeen: familiegeschiedenis, de Tweede Wereldoorlog, zijn liefde voor Engeland, dingenliefde en de rijkdommen van het autobiografische geheugen.
  • Suzanna Jansen schrijft regelmatig over familieverhalen. In haar debuut Het pauperparadijs schreef ze over de roemruchte armenkoloniën van Veenhuizen/Maatschappij van Weldadigheid en over haar familiegeschiedenis daar.
  • Adriaan van Dis groeide op in een Indische familie, wat een belangrijk thema vormt in zijn werk. De Indische boeken van Van Dis vormen een autobiografisch portret van een verscheurd repatriantengezin.
  • Het tweede boek van Anne van den Dool, Vluchthaven, verscheen in augustus van dit jaar. In het boek vertelt ze over de Nederlands-Indische geschiedenis van haar grootvader.

Kijk voor meer auteurs in ons online auteursbestand. Klik onder 'campagnes' Nederland Leest aan.

Nederland Leest Junior

Dit jaar staat het boek Dwars door de storm van Martine Letterie en Karlijn Stoffels centraal tijdens Nederland Leest Junior. Met de hele klas dit boek lezen biedt een mooie kans om met elkaar in gesprek te gaan over familie en de geschiedenis van je omgeving. Martine en Karlijn zijn via De Schrijverscentrale uit te nodigen voor bezoeken aan scholen. Benieuwd hoe Martine en Karlijn op het idee kwamen voor het verhaal van Tjakkie en Jacob? Lees hier snel verder.

Nederland Leest is een initiatief van de CPNB in samenwerking met de VOB (Vereniging Openbare Bibliotheken). Kijk op www.nederlandleest.nl voor meer informatie.

bel ons voor een advies