Suzanna Jansen

Afbeelding van de auteur
Fotograaf: Han Furnée
toon meer

Non-fictieschrijver

Genre
Columns - Essays - Historische roman - Journalistiek - Non-fictie

Thema's
Familie - Geschiedenis - Kunst - Migratie - Oorlog - Vrijheid

Subthema's
Schrijvers voor Vrijheid, Armoede, schulden. Veenhuizen, Maatschappij van Weldadigheid. Dansgeschiedenis. Stedenbouw. Cornelis van Eesteren/De Stijl. Syrische vluchtelingen, Ongelijkheid

Activiteiten
Abonnement Schrijver leest voor-video’s - deelname gesprek/discussie - Internetactiviteit - Interview (als geïnterviewde) - Interview (als interviewer) - Lezing - Presentatie - Schrijfopdracht - Signeersessie - Voordracht - Workshop/masterclass

Campagnes
SOT - Schrijvers over thema's 2022

Leeftijdsgroepen
Jongvolwassenen - Klas 1-3 Voortgezet Onderwijs - Klas 4-6 Voortgezet Onderwijs - Senioren - Volwassenen

Suzanna is schrijfster en een persoonlijke, enthousiasmerende verteller: voor volwassen lezers en middelbare scholieren, voor bibliotheken en leeskringen, bij professionele bijeenkomsten en congressen. Zowel live voor grote en kleine groepen, als online via live streams, filmpjes, zoom-sessie, etc. Haar lezingen zijn een goede aanzet tot gesprekken, die zij zelf begeleidt. Maar het zijn ook mooie verhalen om gewoon naar te luisteren. Ze sporen ook aan tot lezen. Ze is ook dagvoorzitter.

Ze debuteerde in 2008 met Het pauperparadijs, over de roemruchte armenkoloniën van Veenhuizen/Maatschappij van Weldadigheid en haar familiegeschiedenis daar. Een boek dat tegelijk een sociaal-maatschappelijke geschiedenis van Nederland vertelt. Als dramaturg werkte ze mee aan de gelijknamige theatervoorstelling. In 2021 lanceerde ze de Luistertocht door Het pauperparadijs - een theatrale fiets/wandeltocht door het decor van haar boek, haar eerste (maar zeker niet laatste) audioverhaal-op-locatie. Het gebied is inmiddels tot Unesco-Werelderfgoed verklaard.

In Ondanks de zwaartekracht (2017) vertelt Suzanna over haar (mislukte) droom om balletdanseres te worden, en de levensverhalen van twee kunstenaars dwars door de 20ste eeuw - stadsontwerper Cornelis van Eesteren en balletpionier Steffa Wine - die koste wat kost hun dromen najoegen en daarmee ook onze tijd hebben beïnvloed, én de keuzes van Suzanna.

Wael, het verhaal van een jongen uit Syrië (2019) maakte ze in nauwe samenwerking met de hoofdpersoon: het aangrijpende relaas van een doodgewone student die door de oorlog zijn leven ziet afbrokkelen en geen andere keuze ziet dan op een schip stappen over de Middellandse Zee. Ze vertelt hierover ook in het kader van 75 (+1) jaar vrijheid. Voor volwassenen, en ook zeer aansprekend voor middelbare scholieren.

Verder schreef ze De hemel is goud (2011) over ambitie en overmoed en De pronkspiegel (2010). Op dit moment werkt ze aan een nieuw boek en aan een podcastverhaal.

Publicaties

Wael, het verhaal van een jongen uit Syrië
2019, BALANS
Biografie - Dagboek - Journalistiek
Ondanks de zwaartekracht
2017, BALANS
Non-fictie
De hemel is goud
2011, BALANS
Historische roman - Non-fictie
Het pauperparadijs
2008, BALANS
Non-fictie

Media

foto's

video's

externe webpagina's

Openbare lezingen

20-11-2022 Cultureel Centrum Zuidhorn , Jellemaweg 3, Zuidhorn (Organisatie)

Bekroningen

Vrouw en Kultuur Debuutprijs 2010
Nominatie BookSpot Lezersprijs 2018 (shortlist) 2018
Nominatie BookSpot Literatuurprijs 2018 (shortlist) 2018
Nominatie Boek-Delen Prijs 2010 (shortlist) 2010
Nominatie Gouden Uil Literatuurprijs 2009 (longlist) 2009
Nominatie Libris Geschiedenisprijs 2008 (shortlist) 2008