Geboortedatum 1957-09-03
Geboorteplaats Amersfoort
Website
http://www.didomichielsen.nl
Facebook
http://facebook.com/didomichielsen
Twitter
http://twitter.com/DidoMichielsen
Instagram
Dido Michielsen
Geboortedatum
1957-09-03
Geboorteplaats
Amersfoort
Website
http://www.didomichielsen.nl
Facebook
http://facebook.com/didomichielsen
Twitter
http://twitter.com/DidoMichielsen
Instagram
Dido Michielsen
Fictieschrijver
Genre
Biografie - Historische roman - Roman
Thema's
Diversiteit - Familie - Geschiedenis - Identiteit - Indonesië - Kolonialisme
Subthema's
Nederlands-Indië, njai, batik
Activiteiten
deelname gesprek/discussie - Interview (als geïnterviewde) - Lezing - Signeersessie
Campagnes
80 jaar vrijheid 2024
Leeftijdsgroepen
Volwassenen
Dido Michielsen is journaliste en schrijfster van diverse non-fictie boeken. Op 3 september 2019 verscheen haar debuutroman Lichter dan ik. Deze historische roman speelt in Nederlands-Indië, eind 19e eeuw en de inspiratiebron ervoor is haar betovergrootmoeder. Deze Javaanse vrouw was een njai, de huishoudster/bijzit van een Nederlandse officier, een verschijnsel dat in de kolonie heel gebruikelijk was.
Op 27 oktober 2022 verchijnt het vervolg op Lichter dan ik: Engel en kinnari.
Opnieuw een historische roman, ditmaal over een dochter die op zoek gaat naar haar moeder en haar plaats in de standenmaatschappij van Nederlands-Indië. Officieel is zij gelijkgesteld aan de Europeanen, maar als ze in de spiegel kijkt, ziet ze iets anders.
Daarnaast wil ik met Engel en kinnari laten zien hoe vrouwen zich rond 1900 beginnen te emanciperen en hun eigen keuzes durven te maken. De hoofdpersoon Louisa kan hierin meer stappen zetten dan haar moeder Isah uit Lichter dan ik, vanwege haar afkomst en het tijdsgewricht.
Ik hoop tenslotte dat de lezer na afloop begrijpt hoe het komt dat de Indische gemeenschap zich na de oorlog zo geruisloos kon ‘aanpassen’ aan de Nederlandse samenleving. Ze waren er van jongs af aan voor opgeleid, als koningskinderen die worden voorbereid op de troon.
Over Lichter dan ik:
Met dit boek geeft Dido Michielsen deze vrouwen, de oermoeders van alle Indische Nederlanders, een stem en een gezicht. Ook het thema afstandsmoeders en adoptiekinderen, waar ze drie non-fictie boeken over schreef, keert terug in deze roman.
Adriaan van Dis schreef over Lichter dan ik: 'Met het oog van een kenner geschreven - van binnenuit. Even verrassend als pijnlijk. Een verbijsterende geschiedenis die ons tot op de dag van vandaag raakt. Spannend en dondersgoed geschreven. Wat een talent.'
De lezing over dit boek handelt over de stap van non-fictie naar fictie; het fenomeen njai, de inheemse versus de koloniale blik, het belang van familie, status en afkomst. Ook leest zij enkele fragmenten en stelt haar oermoeders aan het publiek voor.