Maker & Boek 5-08-2019 | Door Redactie

Voorleesmoment in de klas

Voorleesmoment in de klas

Voorgelezen worden uit de beste, leukste of mooiste boeken en verhalen door de schrijver of illustrator zelf.

Het voorleesmoment: een van de fijnste momenten op een dag. Extra bijzonder is het als de leerlingen worden voorgelezen uit de beste, leukste of mooiste boeken en verhalen door de schrijver of illustrator zelf.
 
Een voorleesmoment online
Het is ook mogelijk om een persoonlijke video te boeken waarin de schrijver of illustrator voorleest uit zijn of haar werk. Je kunt de video gebruiken als voorbereiding op een schrijversbezoek of na afloop, om het bezoek nog meer te laten landen bij de leerlingen. 
Je kunt ook een video boeken als onderdeel van een themaproject of een landelijke campagne als de Nationale Voorleesdagen. Spreek van tevoren af uit welk boek wordt voorgelezen, of laat je verrassen!

Eigen invulling
Iedere schrijver of illustrator pakt een voorleesmoment in de klas op zijn of haar eigen manier aan. Kevin Hassing is bijvoorbeeld naast schrijver ook acteur, en heeft daarom veel ervaring met teksten lezen. De stemmen en technieken die hij gebruikt doe voor tekenfilms en series (voor veel kinderen herkenbaar) gebruikt hij om op energieke manier het voorlezen vorm te geven!

Annejan Mieras grijpt het voorleesmoment aan om de leerlingen niet alleen mee te nemen in het verhaal, maar ook in het schrijfproces. Aan de hand van verschillende fragmenten laat ze de leerlingen voorspellen en meedenken, inleven en uitdenken. Op die manier beleven de leerlingen het verhaal op een actieve en informatieve manier.

Ook Henriet Koornberg-Spronk kiest haar fragmenten zorgvuldig, zodat de aandacht niet verslapt en geeft de leerlingen meteen iets mee, zoals een rollenspel met een van de dialogen in het boek. Soms leest ze een fragment twee keer voor, mét en zonder intonatie. Wat is het leukst om naar te luisteren? 

Combineer meerdere Menukaart-onderdelen 
De Menukaart-onderdelen lenen zich goed voor een combinatie. Een voorleesmoment is leuk in combinatie met een Schrijver of illustrator op bezoek in de klas waarbij de schrijver ook over zijn of haar werk vertelt, of bijvoorbeeld als start van een workshop Verhalen tekenen.

Ben je op zoek naar meer verdieping? Boek dan eens meerdere bezoeken die op elkaar aansluiten. Begin bijvoorbeeld met een Voorleesmoment in de vorm van een video die afgespeeld kan worden in de klas voorafgaand aan een schrijversbezoek. Wilt u meer inspiratie? Neem dan contact op met de jeugdafdeling van de Schrijverscentrale.