Maker & Boek 15-09-2021 | Door Redactie

Themabezoek in de klas

Themabezoek in de klas

Sluit aan bij een thema waar de klas op dat moment mee bezig is.

Van Romeinen tot lentekriebels; bij ieder thema in de klas is wel een boek te vinden, en dus ook een schrijver of illustrator die je kunt uitnodigen voor een bijpassend themabezoek.

Een schrijversbezoek bij een thema in de klas
Schrijvers en illustratoren hebben zich voor het schrijven of tekenen van hun verhalen verdiept in de thema’s die daarin spelen. Daardoor kunnen ze gemakkelijk een passende verhaallijn of fragment uitvergroten en gebruiken voor een thematisch bezoek aan de klas. 

Met dank aan de boeken die hij schreef, kan Marco Kunst bijvoorbeeld vertellen over: sprookjes, magie, zee, strand, de toekomst, robots, ontdekkingsreizen, tijdreizen, de dood, opa’s en oma’s, reizen, klimaat(verandering), overstroming, verdwalen, Tweede Wereldoorlog en (het overwinnen van) angst.

Sluit aan bij zaakvakken
Met een schrijversbezoek kun je ook aansluiten bij zaakvakken die in de klas behandeld worden. Een bezoek van een schrijver van verhalen die zich afspelen in andere landen (zoals Het hanengevecht van Hans Hagen) kan bijvoorbeeld gebruikt worden in een aardrijkskundeles, en een bezoek van een schrijver van historische jeugdboeken leent zich daar bijvoorbeeld uitstekend voor een aansprekende les over die periode in de geschiedenis. Ook bij zaakvakken als maatschappijleer, aardrijkskunde of biologie kan een schrijver of illustrator met zijn of haar verhaal goed aansluiten.

Stefan Boonen verdiepte zich bijvoorbeeld voor zijn boek Billie en zijn genen in DNA & genen. Zo lieten hij en illustrator Melvin hun genen ‘lezen’. Nu kan hij kinderen alles vertellen over wat genen zijn, hoe ze werken en waarom ze bijvoorbeeld belangrijk zijn voor de politie… 

Bouwine Bergsma werkte voor haar boek Hoe alles begon samen met wetenschappers uit onder meer de astrofysica en evolutiebiologie. In de klas komt ze vertellen over de zogenaamde grote geschiedenis, als een doorlopend 'verhaal' van ontstaan van het heelal tot nu. Daarin komen onder meer het heelal en het (ontstaan van) het leven op aarde aan bod. Haar bezoek sluit goed ook aan bij het kosmisch onderwijs op montessorischolen. 

Online lesprogramma
Met ons lesprogramma De Nieuwsgierige Schrijver kunnen leerlingen van groep 7/8 zich voorbereiden op een themabezoek door een schrijver. In dit online programma maken kinderen net als een schrijver kennis met onderzoek doen en maken ze met deze nieuwe informatie een eigen tekst.