Maker & Boek 5-08-2019 | Door Redactie

Schrijver of illustrator op bezoek

Schrijver of illustrator op bezoek

Een beroemde schrijver of illustrator komt hoogstpersoonlijk langs in de klas om over werk en boeken te vertellen en vragen van de leerlingen te beantwoorden.

Op zoek naar een betoverde verhalenverteller, of een illustrator die de mooiste verhalen met één penseelstreek tot leven brengt? Jeugdboekenschrijvers en -illustratoren bezoeken scholen door het hele land. Een schrijversbezoek kan een boek tot leven brengen, of kinderen voor het eerst in aanraking laten komen met een echte schrijver of illustrator. Met een bezoek van een schrijver of illustrator werk je ook aan veel kerndoelen.

Vertellen en aan de slag met werk en boeken
Iedere schrijver of illustrator vult zijn of haar bezoek aan de klas weer anders in. Vaak is de rode draad van het bezoek een kennismaking met het beroep van schrijver of illustrator, en een programma rond een boek dat nieuw is verschenen of goed aansluit bij de belevingswereld van de leerlingen.

Jeska Verstegen is bijvoorbeeld illustrator én auteur, en kan over allebei veel vertellen. Wanneer ben je eigenlijk schrijver of illustrator? Hoe krijg je een opdracht? Hoe begin je aan een boek? Hoe ontwerp je hoofdfiguren? Welke materialen gebruik je om je verhaal over te brengen? Zijn woorden anders dan kleuren om je verhaal in te vertellen?

Wilma Geldof maakte voor de basisschoolleerlingen een programma rond haar boek Ollie en het kronkeldier. Samen met de kinderen gaat ze onderzoeken hoe een kronkeldier ontstaat en natuurlijk zelf aan de slag met een verrassende tekenopdracht of een uitdagende schrijfopdracht. Door de kleine stapjes lukt het alle kinderen!

Combineer meerdere Menukaart-onderdelen 
De Menukaart-onderdelen lenen zich goed voor een combinatie. Een Schrijver of illustrator op bezoek in de klas is vaak niet compleet zonder een voorleesmoment, of de kinderen kunnen aan de slag met een workshop.
Ben je op zoek naar meer verdieping? Boek dan eens meerdere bezoeken die op elkaar aansluiten. Begin bijvoorbeeld met een Voorleesmoment in de vorm van een video die afgespeeld kan worden in de klas voorafgaand aan een schrijversbezoek. Wil je meer inspiratie? Neem dan contact op met een van onze bemiddelaars jeugdliteratuur.