Afbeelding van de auteur
Fotograaf: Marco Nauta
toon meer

Fictieschrijver

Genre
Jeugdboek - Kinderboek - Spanning - Young adult

Thema's
Beroepen - Familie - Mediawijsheid - Misdaad - Pesten - Rouw - Vriendschap

Subthema's
(zelf)vertrouwen, wraak, groepsdruk, verraad, macht, sexting. Bij de Team 3 serie: vriendschap, pesten, sociale druk

Activiteiten
Groepsbezoek (Jeugd) - Internetactiviteit - Interview (als geïnterviewde) - Lezing - online activiteit (livestream) - online activiteit (video) - Presentatie - Signeersessie - Workshop/masterclass

Leeftijdsgroepen
Groep 7 -8 Basisonderwijs - Jongvolwassenen - Klas 1-3 Voortgezet Onderwijs

Ik heb een passie voor spannende verhalen. Na mijn studie film- en televisiewetenschappen (UvA) bewerkte ik jarenlang als video-editor nieuwsreportages en misdaadseries. Mijn debuut Verdoofd werd in 2014 genomineerd voor de Hebban Award voor beste YA-thriller. Game on won in 2023 de Prijs van de Jonge JuryVriendschap, verraad, groepsdruk, pesten, shamen, social mediawraak en het vinden van je eigen weg zijn thema's in mijn verhalen.

In 2023 kwam jeugdthriller No Escape uit. Ivy en Bella delen alles met elkaar. Tenminste... dat denken ze. Wanneer de lievelingsdocent van Ivy een ludieke afscheidsmail naar school stuurt en verdwijnt, vindt iedereen dat een geslaagde grap. Alleen Ivy vindt het raar: hij zou haar nog helpen voor de komende toets. Als haar vriendin Bella ook spoorloos verdwijnt, gaat Ivy op onderzoek uit. In No Escape komen de onderwerpen klimaatactivisme en prestatiedruk voor. 

Jeugdthriller Game on won De Prijs van de Jonge Jury 2023. Vijf vrienden doen mee aan een populair YouTube spel. Wanneer een van hen verdwijnt, moeten de andere alles op alles zetten om hun vriendin terug te krijgen. Hoe ver gaan ze voor elkaar? In Game on spelen thema's als bodyshaming en eetstoornis een rol.

Blackmail (2021) laat de negatieve aspecten van social media zien. Roddelqueen Jade maakt podcasts met smeuïg nieuws. Ze is geliefd en gehaat. Na haar dood vindt haar vriendin Tess de opnamerecorder van Jade met een emotionele onthulling. Ze moet en zal ontdekken welk geheim Jade verborgen hield. Was haar dood eigenlijk wel een ongeluk?

Uitgeverij Eenvoudig Communiceren hertaalde Blackmail tot een dyslexie-vriendelijk boek van 86 bladzijden.

Jacht (2020)was leestip bij de Jonge Jury. Hierin spelen pesten en sexting een rol. Voordat Sam op schoolreis gaat breekt er brand uit op school. Ze gaat op onderzoek uit, maar krijgt een dreigbrief. De schoolreis verandert in een onheilspellende nachtmerrie.

In Dark Mind (2019) gaat het mis na een drankchallenge op een klassenfeest. Wanneer Claire dood in een weiland wordt gevonden onderzoekt Desi tijdens haar tv-stage de zaak. In Dark Mind laten jongeren zich leiden door jaloezie, angst en verlangen. Ze tasten hun grenzen af en gaan er overheen. Met verstrekkende gevolgen. 

Jeugdthriller Knock-out (2018) gaat over kickbokser Fay die de geheimen van een vriendengroep moet ontrafelen om haar zus terug te kunnen vinden. Knock-out bevat thema's als groepsdruk en geweld

In Moordspel nemen Robin en haar klasgenoten op schoolkamp in de Ardennen wraak op hun gemene docent. Maar dan verdwijnt hij. Macht is een thema in dit boek. 

Val (2015) wordt door lezers gewaardeerd om de grote plot-twist. Wanneer Livs hartsvriendin Sofia overlijdt, gaat Liv naar New York om haar verdriet een plek te geven. Was Sofia's dood wel een ongeluk? Liv ontdekt dat Sofia een groot geheim verborgen hield.

In Verdoofd (2014) onderneemt Lotte in Parijs een spannende zoektocht naar haar verdwenen zus. Verdoofd is in 2023 vertaald naar het Duits en Engels.

Bij uitgeverij Zwijsen kwam de spannende detective-serie Team 3 (9-12 jaar) uit: De geheime testHet duistere pretpark en Het gruwelijke hotel. De verhalen zijn los van elkaar te lezen. Ook schreef ik Siddernacht en Niet waar!. Niet waar! gaat over nepnieuws (dyslexievriendelijk en onderdeel van de serie 'Makkelijk & Leuk').

Met veel plezier en enthousiasme geef ik lezingen en workshops op scholen, in bibliotheken en bij leesbevorderingsprojecten als Stap op de Rode Loper. In 2023 en 2024 toer ik het land door met leebevorderingsproject Literatour. Ik ben te boeken als jurylid bij de voorleeswedstrijd Read2Me. In 2022 presenteerde ik de Amsterdamse finale van Read2Me.
Tijdens lezingen vertel ik hoe mijn jeugd, films en Netflix, kranten en de wereld om me heen van invloed zijn op mijn verhalen. Aan leerlingen leg ik dilemma's voor waar mijn personages mee worstelen. Ik lees voor en kan de klas vragen mee te denken over een cover, titel, thema of plot.
Op verzoek geef ik schrijftips voor ‘spannend schrijven'. Deze tips kunnen worden gekoppeld aan een workshop creatief schrijven. In mijn workshops leer ik leerlingen stap voor stap hoe ze met hun eigen creativiteit een verhaal kunnen schrijven.

In elke jeugdthriller plaats ik een schrijfwedstrijd. Zo hoop ik jongeren niet alleen aan het lezen, maar ook aan het schrijven te krijgen. Voor de schrijfwedstrijd in Game on vroeg ik jongeren een spannende beginzin te bedenken. De winnende tekst is verwerkt in No Escape, die eind augustus 2023 verschijnt.

Mijn boeken zijn te leen via Bibliotheek.nl. Op o.a. Storytel en superboek.nl staan veel van mijn jeugdthrillers als luisterboeken.
Meer informatie over mijn schoolbezoeken? http://www.cismeijer.nl

Publicaties

No Escape
2023, Uitgeverij De Fontein
Kinder- of jeugdboek - Thriller
Het gruwelijke hotel
2022, Uitgeverij Zwijsen
Game on
2022, Uitgeverij De Fontein
Young adult - Spanning
Het duistere pretpark
2021, Uitgeverij Zwijsen
Kinder- of jeugdboek - Spanning
Blackmail
2021, Uitgeverij De Fontein
Young adult - Spanning
De geheime test
2020, Uitgeverij Zwijsen
Kinder- of jeugdboek
Jacht
2020, Uitgeverij De Fontein
Kinder- of jeugdboek - Spanning - Young adult
Dark Mind
2019, Uitgeverij De Fontein
Kinder- of jeugdboek - Spanning
Knock-out
2018, Uitgeverij De Fontein
Spanning - Young adult
Siddernacht
2018, Uitgeverij Zwijsen
Kinder- of jeugdboek - Spanning
Moordspel
2016, Uitgeverij De Fontein
Kinder- of jeugdboek
Val
2015, Uitgeverij De Fontein
Spanning - Young adult
Verdoofd
2014, Uitgeverij De Fontein
Spanning - Young adult

Media

foto's

Fotograaf: Anke van der Meer
Fotograaf: Marco Nauta Cinematography
Fotograaf: coverontwerp Wil Immink Design
Fotograaf: coverontwerp Wil Immink Design
Fotograaf: Niels van Veen
Fotograaf: Anke van der Meer
Fotograaf: Coverontwerp: Wil Immink Design
Fotograaf: Uitgeverij De Fontein

video's

Bekroningen

Nominatie Hebban Award voor YA thriller 2014