Cis Meijer

Geboortedatum 15-12-1970

Geboorteplaats Heemskerk

Website http://cismeijer.nl
Facebook https://www.facebook.com/cismeijer
Twitter https://twitter.com/cismeijer
Instagram cismeijer

Afbeelding van de auteur
Fotograaf: Marco Nauta

Geboortedatum
15-12-1970

Geboorteplaats
Heemskerk

Website
http://cismeijer.nl
Facebook
https://www.facebook.com/cismeijer
Twitter
https://twitter.com/cismeijer
Instagram
cismeijer

toon meer

Fictieschrijver

Genre
Jeugdboek - Kinderboek - Spanning - Young adult

Thema's
Beroepen - Familie - Misdaad - Pesten - Rouw - Vriendschap

Subthema's
(zelf)vertrouwen, wraak, groepsdruk, verraad, macht, sexting. Bij de Team 3 serie: vriendschap, pesten, sociale druk

Activiteiten
Groepsbezoek (Jeugd) - Internetactiviteit - Interview (als geïnterviewde) - Lezing - online activiteit (livestream) - online activiteit (video) - Presentatie - Signeersessie - Workshop/masterclass

Campagnes
Jonge Jury 2024 - Literatour 2024

Leeftijdsgroepen
Groep 7 -8 Basisonderwijs - Jongvolwassenen - Klas 1-3 Voortgezet Onderwijs - Klas 4-6 Voortgezet Onderwijs

Ik heb een passie voor spannende verhalen. Na mijn studie film- en televisiewetenschappen (UvA) bewerkte ik jarenlang als video-editor nieuwsreportages en misdaadseries. Mijn debuut Verdoofd werd in 2014 genomineerd voor de Hebban Award voor beste YA-thriller.
De thema's vriendschap, verraad, macht, wraak en het vinden van je eigen weg inspireerden me bij het schrijven van de jeugdthrillers Verdoofd, Val, en Moordspel.

Jeugdthriller Knock-out (2018) bevat thema's als groepsdruk en geweld. In Dark Mind (2019) laten jongeren zich leiden door jaloezie, angst en verlangen. Ze tasten hun grenzen af en gaan er overheen. Met verstrekkende gevolgen.

In jeugdthriller Jacht (2020) spelen pesten en sexting een rol. Jacht was leestip bij de Jonge Jury. 

Blackmail (2021) laat de negatieve aspecten van social media zien. Roddelqueen Jade maakt podcasts met smeuïg nieuws. Ze is geliefd en gehaat. Na haar dood vindt haar vriendin Tess de opnamerecorder van Jade met een emotionele onthulling. Ze moet en zal ontdekken welk geheim Jade verborgen hield. Was haar dood eigenlijk wel een ongeluk?

Jeugdthriller Game on won De Prijs van de Jonge Jury 2023. Vijf vrienden doen mee aan een populair YouTube spel. Wanneer een van hen verdwijnt, moeten de andere alles op alles zetten om hun vriendin terug te krijgen. Hoe ver gaan ze voor elkaar? In Game on komen thema's als bodyshaming en eetstoornis voor.

No Escape: Ivy en Bella delen alles met elkaar. Tenminste... dat denken ze. Wanneer de lievelingsdocent van Ivy een ludieke afscheidsmail naar school stuurt en verdwijnt, vindt iedereen dat een geslaagde grap. Alleen Ivy vindt het raar: hij zou haar nog helpen voor de komende toets. Als haar vriendin Bella ook spoorloos verdwijnt, gaat Ivy op onderzoek uit. In No Escape komen de onderwerpen klimaatactivisme en prestatiedruk voor. Ook in dit boek staat weer een schrijfwedstrijd waaraan alle leerlingen van het V.O. mee kunnen doen.

Met uitgeverij Zwijsen heb ik voor 9-12 jarigen de spannende detective-serie Team 3 ontwikkeld: De geheime testHet duistere pretpark en Het gruwelijke hotel. De verhalen zijn los van elkaar te lezen. Ook schreef ik Siddernacht en Niet waar!. Niet waar! gaat over nepnieuws (dyslexievriendelijk en onderdeel van de serie 'Makkelijk & Leuk').

Met veel plezier en enthousiasme geef ik lezingen en workshops op scholen, in bibliotheken en bij leesbevorderingsprojecten. Ik ben te boeken als jurylid bij de voorleeswedstrijd Read2Me. In 2022 presenteerde ik de Amsterdamse finale van Read2Me. In 2023 en 2024 toer ik het land door met leebevorderingsproject Literatour.
Tijdens lezingen vertel ik leerlingen hoe mijn jeugd, films en Netflix en de wereld om me heen van invloed zijn op mijn verhalen. Aan leerlingen leg ik dilemma's voor waar mijn personages mee worstelen. Ik lees voor en kan de klas vragen mee te denken over een cover, titel, thema of plot.
Op verzoek geef ik schrijftips voor ‘spannend schrijven'. Deze tips kunnen worden gekoppeld aan een workshop creatief schrijven. In mijn workshops leer ik leerlingen stap voor stap hoe ze met hun eigen creativiteit een verhaal kunnen schrijven.

In elke jeugdthriller plaats ik een schrijfwedstrijd. Zo hoop ik jongeren niet alleen aan het lezen, maar ook aan het schrijven te krijgen. Voor de schrijfwedstrijd in Game on vroeg ik jongeren een spannende beginzin te bedenken. De winnende tekst is verwerkt in No Escape, die eind augustus 2023 verschijnt.

Via Bibliotheek.nl kun je boeken van me lenen, ook e-books. Op o.a. Storytel en superboek.nl staan veel van mijn jeugdthrillers als luisterboeken.
Meer informatie over mijn schoolbezoeken? http://www.cismeijer.nl

Publicaties

No Escape
2023, Uitgeverij De Fontein
Kinder- of jeugdboek - Thriller
Het gruwelijke hotel
2022, Uitgeverij Zwijsen
Game on
2022, Uitgeverij De Fontein
Young adult - Spanning
Het duistere pretpark
2021, Uitgeverij Zwijsen
Kinder- of jeugdboek - Spanning
Blackmail
2021, Uitgeverij De Fontein
Young adult - Spanning
De geheime test
2020, Uitgeverij Zwijsen
Kinder- of jeugdboek
Jacht
2020, Uitgeverij De Fontein
Kinder- of jeugdboek - Spanning - Young adult
Dark Mind
2019, Uitgeverij De Fontein
Kinder- of jeugdboek - Spanning
Knock-out
2018, Uitgeverij De Fontein
Spanning - Young adult
Siddernacht
2018, Uitgeverij Zwijsen
Kinder- of jeugdboek - Spanning
Moordspel
2016, Uitgeverij De Fontein
Kinder- of jeugdboek
Val
2015, Uitgeverij De Fontein
Spanning - Young adult
Verdoofd
2014, Uitgeverij De Fontein
Spanning - Young adult

Media

foto's

Fotograaf: Anke van der Meer
Fotograaf: Marco Nauta Cinematography
Fotograaf: coverontwerp Wil Immink Design
Fotograaf: coverontwerp Wil Immink Design
Fotograaf: Niels van Veen
Fotograaf: Anke van der Meer
Fotograaf: Coverontwerp: Wil Immink Design
Fotograaf: Uitgeverij De Fontein

video's

Openbare lezingen

7-10-2023 All book'd Up , Raadhuisstraat 20, Roosendaal (Organisatie)

Bekroningen

Nominatie Hebban Award voor YA thriller 2014