toon meer

Fictieschrijver - Scenarioschrijver - Stripmaker

Genre
Graphic novel - Jeugdboek - Kinderboek - Strip

Thema's
Beroepen - Familie - Humor - Muziek - Natuur - Pesten - Vriendschap

Subthema's
Samengesteld gezin - Talenten - Lichamelijke handicap - Autisme - Dagboek - Liedjes schrijven - Moppen - Robots

Activiteiten
Groepsbezoek (Jeugd) - Interview (als geïnterviewde) - Jurylidmaatschap - Lezing - online activiteit (livestream) - online activiteit (video) - Overig - Presentatie - Signeersessie - Workshop/masterclass

Campagnes
Kinderboekenweek 2024

Leeftijdsgroepen
Groep 3-4 Basisonderwijs - Groep 5-6 Basisonderwijs - Groep 7 -8 Basisonderwijs - Jongvolwassenen - Klas 1-3 Voortgezet Onderwijs

-> 'Struikmeisje' is thematitel in Kinderboekenweek '24! Tineke reist dan ook weer heel Nederland door tijdens deze week om te vertellen over de eigenwijze Erie, de hoofdpersoon in Struikmeisje. Dat woord eigenwijs kun je best letterlijk nemen, want Erie doet graag dingen op haar eigen manier. Ze heeft net haar diagnose gekregen: een stoornis. Ze is het daar niet mee eens en besluit niet meer naar school te gaan. Thuis (een huis in het bos) heeft ze namelijk helemaal geen 'last' van een stoornis. Geen prikkels, geen klasgenoten, geen stoornis. Ze gaat zelf op onderzoek uit waarom mensen doen zoals ze doen.

-> Struikmeisje biedt voer voor een gesprek én voor nieuwe verhalen! Tineke laat in elk bezoek zien hoe je (eigenlijk best makkelijk!) inspiratie krijgt om zelf een verhaal te schrijven - en dat gaan we dan ook even proberen. Vijf of tien minuutjes maar, hoor, het mag écht niet langer. En als er dan nog tijd over is, leest ze nog voor ook. Tss. Een uur is meestal te kort...

-> Tineke geeft lezingen en lessen aan kinderen vanaf groep 1 t/m 8

-> Tineke geeft workshops aan docenten om binnen anderhalf, twee uur zelf te beleven hoe je met actieve werkvormen aan de slag kunt om lezen en schrijven echt (weer) leuk te maken! 

-> Je kunt Tineke boeken voor offline of online bezoek.

-> Wil je snel een overzicht van al haar werk en wat ze op school kan doen? Kijk dan ook op haar website!

Tineke werd geboren in een piepklein dorpje met 150 inwoners. Toen ze tien jaar was, gaf ze daar al haar eigen stripblad uit - met maar liefst 4 abonnees! Het schrijven bleef. Eerst als tekstschrijver bij communicatiebureaus, daarna schreef ze als juf verhalen voor de kinderen in haar klas, en uiteindelijk voor álle kinderen omdat ze boeken ging schrijven. De liefde voor strip is nooit overgegaan, ze schrijft dan ook nog steeds stripscenario's, onder andere voor Wild van Freek. 

Sinds 2015 bezoekt ze als schrijver graag scholen en bibliotheken om kinderen enthousiast te maken over lezen én schrijven. Ze heeft bij elk van haar boeken een les ontwikkeld. Nou ja, een les. Het is vooral een uitwisseling: over verschillende thema's, boeken, strips, schrijven, lezen - en daaraan zit meestal een schrijfopdracht gekoppeld. Als toetje wordt er altijd voorgelezen. Misschien uit een boek van haar, misschien een verhaal dat een leerling heeft geschreven. En als het uur dan voorbij is, heeft Tineke vaak net zoveel geleerd als de leerlingen. Daarnaast staat Tineke regelmatig voor de klas als Schoolschrijver. 

Tineke woont in Nijmegen en heeft twee kinderen, twee katten, twee Volvo's en één man. 

Activiteiten

Deze activiteiten kan Tineke Honingh uitvoeren tijdens een schrijversbezoek:

Kinderboekenweek 2024

Eigenwijs Struikmeisje!

Aan de hand van mijn boek 'Struikmeisje' (thematitel voor de bovenbouw!) duiken we het thema in! Vragen stellen, ervaringen uitwisselen, maar ook: hoe bedenk je nou een verhaal? Hoe verzin je? En... hoe krijg je je verzinsels op papier? Een uur lang gaan we praten, verzinnen, schrijven en (voor)lezen. Wedden dat je ineens heel anders naar het beroep schrijver gaat kijken?

Leerjaar 6 t/m 8 Basisschool Kan online
Kinderboekenweek 2024

Live verhalen-maken

Wie durft mee te doen? We gaan live verhalen verzinnen! Tineke vertelt een paar ingrediënten voor het verzinnen van verhalen. Daarna gaat ze met het publiek aan de slag. Niemand weet van tevoren waar het over gaat... ook Tineke niet! Maar áltijd ontstaat er een verhaal. En leer je anders naar de wereld te kijken. Een wereld waarin alles een aanknopingspunt kan zijn voor een verhaal...

Leerjaar 1 t/m 8 Basisschool
Kinderboekenweek 2024

Eigenwijze robots...!

Chip & Bos gaat op avontuur om de stad te redden van een computervirus! Samen met hun eigenwijze robot-vrienden pakken ze dat, sja, op eigen wijze aan! In het verhaal zitten strips verwerkt. Hoe bedenk je nou zo'n eigenwijs personage? En welk verhaal verzin je voor hem of haar? In een uur tijd leren de kinderen de boeken kennen, hoe je zelf aan het verzinnen slaat én hoe je dat op papier krijgt. In een verhaal of een strip!

Leerjaar 3 t/m 5 Basisschool Kan online
Kinderboekenweek 2024

Verzin het maar!

Kleuters zijn de beste verhalen verzinners. Samen met Tineke gaan ze verhalen bedenken met alles wat er maar in de klas voorhanden is, of aanspreekt. Ondertussen leert Tineke ze (stiekem) een structuur voor het verhaal in vier scènes. Die gaan we schetsen! Daarna gaan we natuurlijk zelf aan de slag - en aan het eind van het uur heeft iedereen (ja, echt iedereen) een verhaal gemaakt!

Leerjaar 1 en 2 Basisschool

Meer informatie over auteursbezoeken in het basisonderwijs  

Workshop Creatief schrijven

Verzin het maar!

Aan de hand van mijn boeken duiken we in de wereld van het verzinnen. Hoe bedenkt een schrijver nou verhalen? We gaan elkaar vragen stellen, ervaringen uitwisselen, maar vooral: leren hoe je je creatieve brein aanzet en hoe je je ideeën op papier krijgt! Een uur lang gaan we praten, verzinnen, schrijven en (voor)lezen. Wedden dat je ineens anders naar het beroep schrijver gaat kijken? En misschien best zin krijgt om die boeken te lezen!

Leerjaar 1 en 2 VMBO, HAVO, VWO
Optreden

Live verhalen-maken

Wie durft mee te doen? We gaan live verhalen verzinnen! Tineke vertelt een paar ingrediënten voor het verzinnen van verhalen. Daarna gaat ze met het publiek aan de slag. Niemand weet van tevoren waar het over gaat... ook Tineke niet! Maar áltijd ontstaat er een verhaal. En leer je anders naar de wereld te kijken. Een wereld waarin alles een aanknopingspunt kan zijn voor een verhaal...

Leerjaar 1 en 2 VMBO, HAVO, VWO

Meer informatie over auteursbezoeken in het voortgezet onderwijs  

Publicaties

Struikmeisje
2023, VAN GOOR
Kinder- of jeugdboek
Kom mee naar buiten
2022, VAN GOOR
Kinder- of jeugdboek - Proza - fictie
Chip & Bos II - Robovangers
2022, VAN HOLKEMA & WARENDORF
Graphic Novel
Weet je wat ik worden wil…
2021, VAN GOOR
Korte verhalen - Kinder- of jeugdboek
Chip & Bos - Roborangers
2020, VAN HOLKEMA & WARENDORF
Elke dag broerdag
2019, VAN HOLKEMA & WARENDORF
Het (on)gewone verhaal van Bo (en Tom)
2018, Van Holkema & Warendorf
Kinder- of jeugdboek
Robbie's Songboek
2015, Veltman
Kinder- of jeugdboek

Media