Mariët Meester

Afbeelding van de auteur
Fotograaf: Jaap de Ruig
toon meer

Fictieschrijver - Non-fictieschrijver

Genre
Reisverhaal - Roman

Thema's
Vrijheid - Economie - Duurzaamheid - Reizen - Geschiedenis - Europa - Vriendschap

Subthema's
compassie, overleven, Andalusië, Roemenië, Veenhuizen, Amerikaanse familie, oral history

Activiteiten
Lezing - Workshop/masterclass - Signeersessie - Interview (als geïnterviewde)

Leeftijdsgroepen
Jongvolwassenen - Volwassenen - Senioren

Toen Mariët Meester opgroeide in Veenhuizen, werd het gevangenisdorp omgeven door bordjes ‘Verboden toegang’. Ze ging in een getraliede boevenbus naar de kleuterschool. Misschien dat ze daarom zo vrijheidslievend is geworden. Ze bracht veel tijd door bij de Roma in Roemenië, en voor haar non-fictieboek De tribune van de armen verhuisde ze voor vijftien maanden naar de Spaanse stad Málaga. Haar autobiografische relaas hierover is niet alleen een onderzoek naar de traditie om jaarlijks tijdens een paasprocessie een gevangene vrij te laten, het is ook een liefdesverklaring aan Spanje.

Mariët Meester schrijft zowel non-fictie als fictie. Ze publiceerde acht romans, waarvan de een-na-laatste, Hollands Siberië, zich afspeelt in het dorp van haar jeugd. De hoofdpersoon is een moedige Franciscaan die in 1936 naar Veenhuizen werd gestuurd om er justitiepastoor te worden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog speelde hij samen met zijn huishoudster een leidende rol in het verzet. De roman, die is gebaseerd op waargebeurde feiten, onthult hoe dezelfde Franciscaan later te maken kreeg met zware oorlogsmisdadigers, die uiteindelijk zijn ondergang zouden worden.

Pingping, de nieuwste roman van de schrijfster, gaat over een onderwerp waar we in deze tijd allemaal mee zitten: de impact van ons handelen op de wereld, en hoe het daarmee verder moet. De hoofdpersoon van Pingping gaat op zoek naar eenvoud, terwijl haar tegenspelers juist zoveel mogelijk ‘pingping’ willen binnenslepen. Een lezer noemde het boek een ‘tragikomedie met absurde trekjes’. Vanwege het thema zijn er slechts 1000 exemplaren gedrukt, die allemaal door de auteur zijn genummerd en gesigneerd. In een latere fase zal een e-book verschijnen.

Na een lezing van Mariët Meester voor de Sniederskring in Bladel verscheen er een verslag in de regionale pers. ‘Zij vertelde zeer onderhoudend over haar leven en over alles wat haar bewoog in de afgelopen jaren en waarvan we de neerslag kunnen zien in haar werk. Zowel voor als na de pauze werd haar verhaal versterkt door videofilmpjes. Van de vragenronde werd door het zeer geïnteresseerde publiek gretig gebruik gemaakt. (...) Al met al een prachtige avond voor alle aanwezigen.’

Publicaties

De tribune van de armen - Over leven en vrijheid in Andalusië
2017, Uitgeverij De Arbeiderspers
Non-fictie - Reisverhalen
Hollands Siberië
2014, Uitgeverij De Arbeiderspers
Roman
De mythische oom
2012, Uitgeverij De Arbeiderspers
Non-fictie - Reisverhalen
Liefdeslied van een reiziger
2009, BALANS
Roman
Sla een spijker in mijn hart - Roemeense Roma na de revolutie
2006, BALANS
Non-fictie - Reisverhalen
De volmaakte man
2005, BALANS
Roman
De overstroming
2003, Uitgeverij J.J.M. Meulenhoff
Roman
De verdwaalde nomade
2000, Uitgeverij J.J.M. Meulenhoff
Non-fictie - Reisverhalen
De eerste zonde
1997, Uitgeverij J.J.M. Meulenhoff
Roman
Bokkezang - een hedendaagse tragedie
1994, Uitgeverij J.J.M. Meulenhoff
Roman
De stilte voor het vuur
1992, Uitgeverij J.J.M. Meulenhoff
Non-fictie - Reisverhalen
Sevillana
1990, Uitgeverij J.J.M. Meulenhoff
Roman

Media