Maurits Chabot bij Belastingdienst
Maurits Chabot was uitgenodigd op de afdelingsdag van Kanaal en Ketenregie bij de Belastingdienst in Utrecht. Deze afdeling onderzoekt hoe mensen de Belastingdienst ervaren en probeert deze ervaring te verbeteren. De afdelingsdag draaide om het thema ‘Ken uw collega’.
Chabot deelde inzichten over teambuilding die hij opdeed tijdens het onderzoek voor zijn boek 'Over de kloof', een boek over onwaarschijnlijke vriendschappen in conflictgebieden wereldwijd. Hij deelde daarnaast zijn analyse van het taalgebruik op de afdeling, nam gesprekstechnieken door en hield een inspirerend verhaal over teamgeest.
Chabot: ‘’We kennen de Belastingdienst allemaal van de blauwe envelop, maar weinigen weten precies wat er achter de deuren van deze organisatie gebeurt. Ik vond het bijzonder om daar een lezing te geven. Naar mijn idee is de hechtheid van een team, een afdeling of een organisatie onder meer af te leiden uit het taalgebruik. Bij 'Kanaal en Ketenregie' van de Belastingdienst zijn ze koning in het bedenken van afkortingen en zegswijzen. Ik heb de teamgeest van de afdeling besproken, inzichten gedeeld uit mijn eigen werk en verteld over de manier waarop vakmensen in de sport zoals Louis van Gaal de teambuilding bevorderen. Het was interessant om te zien hoe de taal zich binnen deze afdeling ontwikkelt; en het was fascinerend om aan de hand van de taal de samenwerking op de werkvloer te analyseren, en de dynamiek daar te vergelijken met situaties die ik ervaarde in conflictgebieden.’
Waardeer het Nederlandse; KLM blauw, gele NS, gouden Loekie en de blauwe envelop juist in tijd van polarisatie.
Noralie Weusthuis en haar collega's waren heel enthousiast over zijn bezoek. Weusthuis: ''Maurits vond het heel leuk om bij ons te spreken, hij bewonderde het gebouw en was nieuwsgierig naar hoe het er allemaal aan toe ging. Het was duidelijk dat hij er veel energie in had gestoken en hij wist een inspirerende en gepersonaliseerde lezing te geven. Tijdens de lezing benadrukte hij de kracht van collectiviteit: laten we ons verdiepen in elkaar door vragen te blijven stellen, moeite te doen en ons oordeel opzij te zetten. Precies waar wij extra aandacht aan willen besteden’’.
Jaarlijks organiseert de vereniging van Drentse gemeenten een congres voor gemeenten, provincies en partners. Dit jaar stond het congres in het teken van bestaanszekerheid en werd Suzanna Jansen uitgenodigd als spreker om de dag te verrijken. Jansen, auteur van o.a. 'Het Pauperparadijs', een roman dat zich afspeelt in Veenhuizen, was de keynote spreker en gaf een excursie over het terrein. 'Het Pauperparadijs' vertelt het verhaal van vijf generaties familiegeschiedenis en laat zien hoe je sociale achtergrond je toekomst beïnvloedt, ook nu nog. Jansen positioneert ze zich niet als deskundige, maar vertelt het verhaal vanuit haar persoonlijke geschiedenis en inspireert daarbij alle aanwezige.
Naast de lezing van Suzanna was er ook een lezing van een hoogleraar en een beleidsmedewerker. De combinatie van deze drie verschillende invalshoeken over het thema was heel sterk. Ik kan niet anders zeggen dan dat haar bijdrage een meerwaarde was en dat we de volgende keer ook zeker een schrijver betrekken.
Nanninga, directeur bij Vereniging Drentse Gemeenten: ‘’Suzanna opende het congres met haar verhaal en blik op armoede: haar verhaal sloot naadloos aan op het thema. Je merkt direct dat je te maken hebt met een verhalenverteller; iedereen hing aan haar lippen. De combinatie van haar verhaal, passend bij ons thema en op de locatie waar het zich heeft afgespeeld, zorgde ervoor dat het enorm tot de verbeelding sprak.’’
Benieuwd naar wat een schrijver voor jouw organisatie kan betekenen? Kijk verder op de Schrijvers over Thema's pagina of neem vrijblijvend contact op via thema@deschrijverscentrale.nl.