Kennis en Inspiratie - Scholen - Organisaties 4-07-2023 | Door Redactie

Schrijvers op zomerfestivals

Schrijvers op zomerfestivals

De zomervakantie is een uitgelezen periode om festivals te bezoeken en wellicht inspiratie op te doen voor de organisatie van een volgend schrijversbezoek. De sfeer, het zonnetje, een drankje in je hand en ... schrijvers! Ook in 2023 trekken onze literaire makers erop uit om festivalpodia te betreden. Maar wie staat waar? Dat zie je in het onderstaande overzicht. 

Dichters in de Prinsentuin 

Mattijs Deraedt
Mattijs Deraedt is dichter en poëzieredacteur bij het literaire tijdschrift Kluger Hans. In 2020 bracht hij zijn debuutbundel De schaduw van wat zo graag in de zon was blijven staan uit bij Poëziecentrum, waarmee hij de shortlist van de Grote Poëzieprijs 2021 haalde. 

Hannah van Binsbergen
Op negentienjarige leeftijd publiceerde Hannah van Binsbergen haar eerste gedichten op SampleKanon en in Tirade. In 2016 verscheen haar debuutbundel Kwaad gesternte, die prompt met de VSB Poëzieprijs werd bekroond. Het was voor het eerst dat een debutant deze prestigieuze prijs ontving.

Obe Alkema
Obe Alkema is op verschillende manieren actief met poëzie: als dichter en als poëziecriticus bij het NRC Handelsblad. Zijn werk publiceert hij in en op verscheidene Nederlandse en Vlaamse bladen en platforms. Hij debuteerde in 2018 met Obelisque, wat een nominatie voor de C. Buddingh’-prijs opleverde. 

Joost Oomen
Het podium is Joost Oomen niet onbekend. Als dichter en performer heeft hij op podia van onder andere Crossing Borders, het Gedichtenbal en Lowlands. Ook op het podium van Dichters in de Prinsentuin stond Joost Oomen al eerder. 

Yentl van Stokkum
Yentl van Stokkum is dichter, toneelschrijver en performer. Als dichter stond zij op verschillende festivals zoals Lowlands, Poetry International en Oerol. 

Dorien Dijkhuis
De gedichten van Dorien Dijkhuis zijn klankrijk, beeldend en zintuigelijk. Ze is van mening dat gedichten niet alleen gelezen, maar ook gehoord moeten worden. 

Rob van Essen
Rob van Essen is schrijver, vertaler en recensent. Als schrijver is hij voornamelijk bekend als prozaïst. Verscheidene van zijn boeken zijn genomineerd voor of bekroond met een literaire prijs. 

Ingmar Heytze
In 1989 debuteerde Ingmar Heytze als dichter en in 2003 als prozaïst. In datzelfde jaar werd zijn gedicht Voor de liefste onbekende bekroond met de Gedichtendagprijs, in 2008 won hij de C.C.S. Crone-prijs en in 2016 de Maartenspenning.

Erik Jan Harmens
Erik Jan Harmens was in 2002 de eerste poetry slam-kampioen van Nederland. Hij publiceerde dichtbundels en romans. In zijn meest recente bundel, Met wat geluk (2022), geeft hij een blik in zijn dagelijkse leven en beschrijft hij op een herkenbare manier zijn ervaringen met veranderingen, de coronapandemie, verlies en het kleine geluk.

Hélène Gelèns
Als dichter experimenteert Hélène Gelèns graag met taal, ritme en meerstemmigheid, wat resulteert in een speelse combinatie van klanken en betekenis. 

Elmar Kuiper
Elmar Kuiper is schrijver, beeldend kunstenaar en filmmaker. Zijn werk is zowel in het Nederlands als in het Fries en hij werkt vaak samen met kunstenaars vanuit verschillende disciplines, zoals muzikanten, dansers en acteurs. 

Babs Gons
Babs Gons, bekend als de koningin van spoken word, is schrijver, spoken word-artiest en host.  Ze is medeoprichter van de landelijke organisatie Poetry Circle Nowhere en was hier jarenlang artistiek leider. Ook organiseerde ze bijna tien jaar Palabras, een maandelijks podium voor jonge schrijvers in Paradiso. Dit jaar werd ze voor de komende twee jaar benoemd tot Dichter des Vaderlands.

Vierdaagsefeesten 
(Kidsplein)

Yvonne Jagtenberg
Als Yvonne Jagtenberg langskomt, mag je niet alleen lekker luisteren naar haar mooie verhalen, je mag ook meedoen. Ze zorgt ervoor dat het een écht kinderboekenfeestje wordt. 

Iven Cudogham
Iven Cudogham ontwikkelde vier Anansi boeken in een modern en kleurrijk jasje. Van zijn bezoeken maakt hij voorleesvoorstellingen vol meedoe-activiteiten.

Zomerparkfeest

Lale Gül
Lale Gül is auteur van de autobiografische roman Ik ga leven. Haar boek kwam als een mokerslag binnen en domineerde wekenlang de bestsellerlijst. 

Solar

Dean Bowen
Dichter en performer Dean Bowen staat bekend om zijn buitengewoon bevlogen optredens. Hij verwierf faam op vele binnenlandse en internationale podia om zijn buitengewoon bevlogen voordracht en in 2016 won hij de Van Dale spoken Award in de categorie poëzie. 

Alma Mathijsen
Alma Mathijsen schreef onder andere de novelle Ik wil geen hond zijn, over een vrouw die besluit dat ze wil veranderen in een hond om zo herenigd te worden met haar ex-geliefde. Haar meest recente boek, Bewaar de zomer, werd genomineerd voor de Libris Literatuurprijs.