Dorien Dijkhuis

Afbeelding van de auteur
Fotograaf: Mariëlle Gebben
toon meer

Dichter - Fictieschrijver - Journalist - Spoken word-artist

Genre
Essays - Muzikale voorstelling - Non-fictie - Poëzie - Reisverhaal - Roman - Spoken Word

Thema's
Dieren - Duurzaamheid - Filosofie - Geschiedenis - Gezondheid - Identiteit - Klimaatverandering - Liefde - Natuur - Reizen - Rouw - Vriendschap - Wetenschap - Zingeving

Subthema's
Virtual Reality

Activiteiten
deelname gesprek/discussie - Interview (als geïnterviewde) - Interview (als interviewer) - Jurylidmaatschap - Lezing - Schrijfopdracht - Signeersessie - Voordracht - Workshop/masterclass

Leeftijdsgroepen
Klas 4-6 Voortgezet Onderwijs - Volwassenen

DICHTER & SCHRIJVER

Ik ben dichter, schrijver en essayist. Eind 2019 verscheen mijn poëziedebuut 'Waren we dieren' (Nieuw Amsterdam). In 2024 verscheen 'Dezelfde maan' bij Uitgeverij van Oorschot. Een poëtische mozaïekroman over liefdesverdriet, eenzaamheid en het verlangen naar verbinding. De genres lopen erin door elkaar: poëzie, proza en essay worden erin gecombineerd.

 

VIRTUAL REALITY & MUZIEK

Ook buiten het papier verken ik graag de grenzen van de literaire genres. Ik werk veel samen met kunstenaars uit andere disciplines zoals musici, tekenaars en VR-bouwers. In 2023 maakte ik o.a. de poëtische virtual reality-installatie VER, waarmee poëzie op een andere manier kan worden beleefd: immersief, zonder tussenkomst van de ratio.

De combinatie van VR en poëzie verlaagt de hoge drempel die poëzie soms heeft. Veel mensen zijn huiverig voor poëzie, omdat ze bang zijn dat ze het niet begrijpen. Maar aan poëzie vált niks te begrijpen, je moet het gewoon ondergaan. En dan heeft poëzie veel te bieden. De installatie is te boeken op festivals of in bibliotheken. En ik kom er ook graag mee naar je klas voor een poëzie-workshop in groepjes van maximaal twaalf leerlingen (zie activiteiten).

 

PERFORMANCE & SPOKEN WORD

Ik houd ervan als schrijver/dichter te werken in de orale traditie. Literatuur moet niet alleen gelezen, maar ook gehoord worden. Daarom treed ik veel en graag op. Met of zonder jazzband. En ik geef workshops spoken word en performance aan leerlingen in de bovenbouw.

 

www.doriendijkhuis.nl

Activiteiten

Deze activiteiten kan Dorien Dijkhuis uitvoeren tijdens een schrijversbezoek:

Workshop Creatief schrijven

Workshop poëzie met Virtual Reality

Stap in de wereld van een gedicht met de poëtische Virtual Reality-ervaring VER van Dorien Dijkhuis. En ervaar dat poëzie niet moeilijk hoeft te zijn: je hoeft er niets aan te 'snappen' of te 'begrijpen', je moet het gewoon over je heen laten komen en je laten raken. Daarna gaan we zelf met poëzie schrijven aan de slag. Deze workshop is geschikt voor groepjes van maximaal 12 leerlingen.

Leerjaar 4 t/m 6 VMBO, HAVO, VWO
Interview

Interview met Dorien Dijkhuis

Vraag de schrijver het hemd van het lijf in een paneldiscussie, debat of interview.

Leerjaar 4 t/m 6 VMBO, HAVO, VWO
Workshop Spoken Word

Workshop spoken-word

Rap, storytelling, poëzie. Het komt allemaal samen in deze workshop. Maak zelf een Spoken Word performancetekst en leer op welke manier je die op het podium kunt brengen.

Leerjaar 4 t/m 6 VMBO, HAVO, VWO
Ontmoeting met een schrijver

De ontmoeting

Ik kom als schrijver, spoken-word artiest/dichter graag in de klas vertellen over literatuur, poëzie en optreden en om vragen te beantwoorden van de leerlingen.

Leerjaar 4 t/m 6 VMBO, HAVO, VWO
Optreden

Poëzie-optreden

Kijk met een grote groep naar een voordracht, podiumact of presentatie en maak zo op een andere manier kennis met literatuur.

Leerjaar 4 t/m 6 VMBO, HAVO, VWO

Meer informatie over auteursbezoeken in het voortgezet onderwijs  

Publicaties

Dezelfde maan
2024, Van Oorschot
Essay
Waren we dieren
2019, Nieuw Amsterdam

Media

foto's

Fotograaf: Mariëlle Gebben

video's