Afbeelding van de auteur
Fotograaf: Annaleen Louwes
toon meer

Columnist - Dichter - Spoken word-artist

Genre
Columns - Kort verhaal - Poëzie - Spoken Word

Thema's
Dieren - Diversiteit - Familie - Feminisme - Geschiedenis - Gezondheid - Identiteit - Kolonialisme - Kunst - Liefde - Pesten - Racisme - Slavernij

Activiteiten
Lezing - Schrijfopdracht - Voordracht

Campagnes
Spoken Word 2023

Leeftijdsgroepen
Jongvolwassenen - Volwassenen

 

Babs Gons is schrijver, performer, host en docent. Ze organiseerde vanaf 2000 bijna tien jaar lang Palabras, een maandelijks podium voor jonge dichters en schrijvers in Paradiso. Daarna was zij jarenlang artistiek leider van de inmiddels landelijke organisatie Poetry Circle.  Ze draagt haar werk voor op festivals, literaire programma’s, in musea, debatcentra en bibliotheken, draagt voor op radio en televisie en reisde met haar werk af naar o.a. Zuid-Afrika, Soedan, Curaçao, Suriname, Hongarije en Brazilië.  

Ze presenteert verschillende programma’s en is gastvrouw van de muzikaal-literaire show Babs’ Woordsalon.

Gons debuteerde in mei 2021 met haar eerste dichtbundel Doe Het Toch Maar, die werd genomineerd voor de Herman de Coninckprijs en de Poëziedebuutprijs. In hetzelfde jaar schreef ze het Boekenweekgedicht en won ze een Poëziester met een van haar gedichten. In 2021 verscheen een kinderboek van haar hand: Het Begint Met Een Droom (Gottmer). In 2022 was ze een van twee winnaars van De Johnny, een oeuvreprijs voor podiumpoëzie.

Gons schrijft ook verhalen en artikelen en is columnist voor o.a. Het Parool. Een bundeling van deze verhalen voor de krant werden in juni 2022 gebundeld onder de naam Alles Wat Je Liefhebt Wordt Mooi, uitgegeven door AtlasContact. Ze was de Vrije Schrijver 2021/22 van de Vrije Universiteit en is lid van de Akademie van Kunsten. Gons is de Dichter des Vaderlands van september 2023 tot september 2025.

 

Publicaties

Alles wat je liefhebt wordt mooi
2022, Uitgeverij Atlas Contact
Columns - Korte verhalen - Poëzie - Proza - fictie
Doe het toch maar
2021, Uitgeverij Atlas Contact
Poëzie
Hardop
2019, Uitgeverij Atlas Contact
Poëzie

Media

foto's

Fotograaf: Colin Hill Imagery

video's

Openbare lezingen

25-09-2024 De Kunst van het Woord , Oude Waelweg 10, Diemen (Schuilkerk de Hoop)
8-03-2025 de bblthk , Stationsstraat 2, Wageningen (Organisatie)