Afbeelding van de auteur
Fotograaf: Sanja Marusic
toon meer

Fictieschrijver - Non-fictieschrijver

Genre
Essays - Kort verhaal - Roman - Young adult

Thema's
Feminisme - Filosofie - Liefde - Rouw - Vriendschap

Activiteiten
deelname gesprek/discussie - Interview (als geïnterviewde) - Interview (als interviewer) - Jurylidmaatschap - Lezing - Presentatie - Schrijfopdracht - Signeersessie - Voordracht - Workshop/masterclass

Leeftijdsgroepen
Jongvolwassenen - Klas 4-6 Voortgezet Onderwijs - Volwassenen

Alma Mathijsen (1984) schreef vijf romans, een novelle en een verhalenbundel. In 2011 verscheen haar debuutroman Alles is Carmen, gevolgd door De grote goede dingen (2014). In 2017 verscheen Vergeet de meisjes, dat op de shortlist van de BNG Bank Literatuurprijs terechtkwam. De novelle Ik wil geen hond zijn (2019) is een gedurfd verhaal over een vrouw die besluit dat ze wil veranderen in een hond om zo herenigd te worden met haar ex-geliefde. Inmiddels is er een Duitse editie en volgt de Roemeense vertaling. In het autobiografische boek Bewaar de zomer (2020) reflecteert Mathijsen op taal, volwassen worden en verlies. Het werd genomineerd voor de Libris Literatuurprijs. Haar nieuwste roman Onderland (2024) toont een land dat zich alleen openbaart aan mensen die weten wat seksueel geweld is. Hier leven monsters uit het verleden samen met hun prooi. Nachtmerries dwalen vrij rond door dit vreemde rijk waar niets verborgen blijft.  

Haar lezingen en workshops gaan oa. over verlies op elke denkbare manier, de taal kwijtraken en heroveren, en het nietbestaande verschil tussen vriendschap en liefde. Ook onderwerpen die kwetsbaar zijn, weet Mathijsen bespreekbaar te maken. Daarbij geeft ze vaak schrijfopdrachten, zodat ieder diens eigen stem kan vinden. Op een opzwepende manier krijgt ze iedereen mee. 

Mathijsen trad op bij o.a. Crossing Border, Oerol, ITGWO en Lowlands.

Via Bibliotheek.nl kunt u boeken van haar lenen, ook e-books.

Publicaties

Onderland
2024, Uitgeverij De Bezige Bij
Roman
Bewaar de zomer
2020, Uitgeverij De Bezige Bij
Niet schrikken mama
2019, CPNB
Essay - Non-fictie
Vergeet de meisjes
2017, Uitgeverij De Bezige Bij
Roman
De grote goede dingen
2014, Uitgeverij De Bezige Bij
Roman
Alles is Carmen
2011, Uitgeverij De Bezige Bij
Roman - Young adult
Binnen Spelen
2006, Uitgeverij Prometheus
Korte verhalen

Media

foto's

video's

Openbare lezingen

11-08-2024 Stichting Zomerparkfeest Venlo , Julianapark , Venlo (Julianapark)