Organisaties 25-01-2023 | Door Redactie

Tips voor de Boekenweek 2023

Tips voor de Boekenweek 2023

Wil je een auteur uitnodigen in de Boekenweek 2023, maar weet je niet wie? Wij tippen enkele auteurs die goed aansluiten bij het thema Ik ben alles.

Lisa Boersen

In "García Márquez en de Honeymoonquiz" zoekt Lisa Boersen naar antwoorden. Ze is de dochter van een Nederlandse vader en een Dominicaanse moeder. Ze groeide op in het land van haar vader, maar haar wereldbeeld is ook gevormd door de verhalen die haar moeder haar altijd vertelde.

 

Jutta Chorus

Jutta Chorus vertelt in haar nieuwste boek Alma’s dochters over vrouwen die pioniers waren op allerlei terreinen: de letteren, de journalistiek, de film, maar in het dagelijks leven van Alma en haar dochters bleven mannen het middelpunt van het universum.  Aan de hand van brieven, dagboeken, foto’s en documenten leren we de vijf vrouwen kennen.

 

Valérie Lempereur

Valérie Lempereur schrijft over criminaliteit, prostitutie, maar ook over zichzelf. In haar laatste boek Mevrouw vertelt ze haar eigen biografie. Ze groeide op in een tijd waarin er nog geen ruimte was voor transvrouwen zoals zij. Het boek laat zien hoe we omgingen met mensen die niet in bedachte hokjes passen.

 

Pepijn Keppel

In zijn boek De laatste man vertelt Pepijn Keppel over zijn coming-out in de topsport. De schrijver en journalist vertelt in deze autobiografie over de zoektocht naar een eigen identiteit in een onveilige omgeving.

 

Stefan Raatgever

Stefan Raatgever debuteert in 2022 met de semi-autobiografische young adult-roman De jongen die van de klif sprong en zacht terechtkwam. De hoofdpersoon wordt ongewild meegevoerd door zijn gevoelens voor zijn nieuwe klasgenoot in een zoektocht naar zijn ware identiteit, en voor het eerst ziet hij onder ogen wat hij nooit eerder heeft durven zien.

 

Sholeh Rezazadeh

In 2015 kwam Sholeh Rezazadeh vanuit Iran naar Nederland. In 2020 publiceerde ze haar debuutroman in het Nederlands. Haar gedichten en verhalen zijn op verschillende plekken te lezen en te horen. Zo heeft zijn op festivals zoals Crossing Border, Dichters in de Prinsentuin, ILFU en de Uitmarkt opgetreden.

 

Tülin Erkan

De Turks-Belgische schrijver Tülin Erkan groeide op in België – bij een Franstalige moeder en een Engelstalige grootmoeder – en bracht haar zomers door bij haar vader in Turkije. In haar debuutroman Honingeter vermengt ze haar Belgisch-Turkse roots met klassieke mythologie en Turkse folklore.

 

Rihana Jamaludin

De boeken van Rihana Jamaludin zijn doorspekt met de zoektocht naar een identiteit. Vanuit een multiculturele blik schrijft zij over onderwerpen die tot de verbeelding spreken. Zo gaat Kuis over de ongewone combinatie van erotiek en spiritualiteit en vertelt Geheimen van het tuinhuis over de geheimzinnige uitvinding van Jan Ernst Matzeliger.

 

Dido Michielsen

Dido Michielsen schrijft onder andere over de maatschappelijke positie van Javaanse vrouwen in Nederland-Indië en hun zoektocht naar wie ze zijn en hoe ze zich verhouden tot hun omgeving.