Website
simonearts.nl
Instagram
@_simone_arts_
Website
simonearts.nl
Instagram
@_simone_arts_
Fictieschrijver - Non-fictieschrijver - Vertaler
Genre
Jeugdboek - Kinderboek - Kort verhaal - Roman
Thema's
Beroepen - Diversiteit - Familie - Identiteit - Laaggeletterdheid - Natuur - Ouderschap - Psychologie - Rouw - Vriendschap
Subthema's
fashion, multiculturele samenleving, theater, pleegzorg, sport, talent
Activiteiten
Interview (als geïnterviewde) - Lezing - online activiteit (livestream) - online activiteit (video) - Presentatie - Signeersessie - Workshop/masterclass
Leeftijdsgroepen
Groep 3-4 Basisonderwijs - Groep 5-6 Basisonderwijs - Groep 7 -8 Basisonderwijs - Klas 1-3 Voortgezet Onderwijs - Kleuters - Volwassenen
Toen ik in de zomer van 1986 met mijn ouders en broertje kampeerde in Annecy, kreeg ik de bof. Ik moest in bed blijven, terwijl de andere kinderen op de camping plonsden in het zwembad en tot laat in de avond buiten speelden. Ik voelde me diep ellendig, totdat twee zusjes me ter vermaak wat boeken kwamen brengen. In één ruk las ik ze uit. Boris van Jaap ter Haar was er een van. Een onvergetelijk verhaal met een groot effect: ik vergat de pijn, verdween tijdens het lezen in een andere wereld en knapte op.
De zusjes en ik werden vriendinnen.
Een aantal jaren geleden ontmoette ik Ali in een klas met nieuwkomerskinderen. Hij haatte boeken, zei hij. Ik gaf hem een jeugdboek met zijn naam in de titel en Ali sloeg aan het lezen. (Viel niet mee hoor, want hij was nog maar kort in Nederland. Gelukkig hielp zijn juf hielp hem waar ze maar kon.) Hij genoot ervan en wilde meer. Zijn Nederlands verbeterde en... we werden vrienden.
Afgelopen jaar ontmoette ik in groep 3 een meisje dat teleurgesteld was, omdat ik niet ging voorlezen uit een boek over twee zoete meisjes die ook zusjes waren :-) In plaats daarvan hield ik een boek omhoog dat ging over verliefde weerwolven. Aan het eind van de les wilde ze dat boek in haar la. Het was nog best pittig voor haar, maar ze vond het zó grappig dat het toch haar lievelingsboek werd. Ze las het helemaal uit.
In groep 6 van dezelfde school trof ik een Pools meisje. Haar liet ik de Pools-Nederlandse versie zien van het Dagboek van Anne Frank. Ze wilde het lenen en dat mocht natuurlijk. Een week later kreeg ik het weer terug. Ze had de Poolse pagina's in één ruk uitgelezen en vertelde aan iedereen op school in het Nederlands wat ze nu wist over Anne Frank. Toen het tijd was om afscheid te nemen, kreeg ik als dank een dikke knuffel.
Waarmee ik maar zeggen wil: verhalen verbinden en versterken ons. We worden er blij en gelukkig van én beter. In alle opzichten.
Benieuwd naar meer magische boekmomenten? Ik ga graag naar basisscholen, middelbare scholen, pabo's en bibliotheken voor workshops en om te vertellen over mijn eigen boeken en mijn visie op lezen en schrijven. Thema's waarover ik graag schrijf en praat zijn bijvoorbeeld familie, inclusie, meertaligheid en rouwverwerking.
Voor de kinderboekenweek van 2024 werk ik aan een gevarieerd, lekker eigenwijs lesprogramma, speciaal voor de groepen 4 t/m 6!
Deze activiteiten kan Simone Arts uitvoeren tijdens een schrijversbezoek:
Meer informatie over auteursbezoeken in het voortgezet onderwijs
externe webpagina's