Schrijvers over thema's 12-05-2022 | Door Patrick Boone

Schrijvers over Thema's is live: zo zag de lancering eruit!

Schrijvers over Thema's is live: zo zag de lancering eruit!

Het is zover: Schrijvers over Thema's is gelanceerd! Tijdens een gezellige avond in de bibliotheek van het Letterenhuis proostten negen auteurs op de start van het gloednieuwe programma. Vanuit Schrijvers over Thema's gaan zij samenwerken met maatschappelijke organisaties, overheidsdiensten en het hoger onderwijs om een bijdrage te leveren aan het maatschappelijk debat. De grote vraag van de avond: waarom zou u een schrijver boeken voor een lezing of andere bijeenkomst? 

Zet je aan het denken

"Schrijvers zetten je aan het denken over de thema's en gebeurtenissen van de werkelijkheid die ons nu omringt", zegt Anne Zeegers, directeur van de Schrijverscentrale. "Wij willen schrijvers een prominentere rol geven in het maatschappelijk debat. Ze kunnen een thema anders belichten, een ander perspectief bieden en nuance brengen. Van conferenties tot vergadertafel. Hoe ga je met elkaar in gesprek? En hoe kan een schrijver helpen om dat gesprek op gang te brengen?"

Ambassadeurs

Dat gesprek met een schrijver krijgt vorm vanuit zijn of haar werk én zijn of haar persoonlijke achtergrond. Schrijvers zijn meer dan alleen de boeken die ze schrijven. Met de research en de denkprocessen die bij het schrijven van een boek horen, gaan ze dieper en komen tot de kern van een onderwerp. Ze verbeelden niet alleen de wereld die er is, maar ook de wereld die er kan zijn. "Een mooi verhaal ontroert, raakt het hart en zet het hoofd aan het denken. Dat zorgt voor verbinding in het publiek", legt Abdelkader Benali uit. 

"Het is voor schrijvers ook belangrijk om als ambassadeurs van de literatuur op te treden en te laten merken wat literatuur kan betekenen", gaat Nelleke Noordervliet verder. "Dat is uiteindelijk waar de Schrijverscentrale voor is opgericht." 

Boek een schrijver

Waarom moet u een schrijver boeken voor een bijeenkomst, vergadering of lezing? Misschien is de reden die Maartje Wortel tijdens de lancering geeft nog wel de beste: "Schrijvers durven tegen de gevestigde orde aan te schoppen en dat kan geen kwaad." Het maakt niet uit of u bij een grote of kleine organisatie werkt, welk onderwerp u over in gesprek gaat of in welke vorm u dat wilt doen. Of het nou gaat over Ongelijkheid of een ander thema waar u of de organisatie waar u werkt mee bezig is, De Schrijverscentrale heeft een auteur die past bij uw bijeenkomst.

Zo zag de lanceringsavond eruit