Schrijvers over thema's 12-07-2022 | Door Redactie

Grote belangstelling voor Schrijvers over Thema’s op congres voor gemeenten

Grote belangstelling voor Schrijvers over Thema’s op congres voor gemeenten

Zijn gemeenten geïnteresseerd om in gesprek te gaan met een schrijver over een belangrijk maatschappelijk onderwerp? Met die vraag togen we naar het congres van de Vereniging voor Nederlandse Gemeenten (VNG) in Hoorn waar lokale bestuurders, raadsleden en ambtenaren uit het hele land zich hadden verzameld. Wij waren op het congres op de beursvloer om ons nieuwe programma Schrijvers over Thema’s te presenteren. Als we het mogen aflezen aan de drukte bij onze stand, is het animo voor een schrijversbezoek onder gemeenten groot.

"Verbeelding aan de macht"

Zo spraken we met een raadslid dat graag een romanschrijver wil uitnodigen in de raad om mee te praten over het thema diversiteit. Later op de dag vertelde een wethouder dat hij in gesprek wil met een non-fictieschrijver over duurzaamheid. De bestuurders, politici en ambtenaren werden enthousiast bij het vooruitzicht om met een schrijver in gesprek te gaan op een bijeenkomst van de gemeenteraad of tijdens een politiek café in de stad. “De verbeelding aan de macht!”, riep een wethouder toen hij afscheid van ons nam. Er was zelfs interesse vanuit de Nederlandse Antillen bij onze stand.

Maatschappelijk debat

De gemeenten lieten merken dat ze behoefte hebben aan nieuwe, frisse of creatieve bijdragen van een schrijver over een belangrijk maatschappelijk onderwerp. En dat is precies de reden waarom we het programma Schrijvers over Thema’s hebben gelanceerd. Met dit programma willen we auteurs een grotere stem geven in het maatschappelijk debat. Overheden, maatschappelijke organisaties en het hoger onderwijs kunnen auteurs bij de Schrijverscentrale boeken om mee te praten over belangrijke maatschappelijke thema’s voor allerlei soorten bijeenkomsten, voor een publiek evenement, of een bijeenkomst binnen de eigen organisatie.

Het eerste thema dat we met Schrijvers over Thema’s uitlichten is Ongelijkheid. Tijdens het congres merkten we dat dit thema leeft door heel het land. Onze brochure over Ongelijkheid werd met veel interesse gelezen en er werd vaak om meer informatie gevraagd over de negen auteurs die zich als ambassadeur hebben verbonden aan het thema.

Verdeeld over twee dagen spraken we op het VNG-Congres met meer dan zeventig bezoekers over Schrijvers over Thema’s. Het congres was voor ons de eerste plek waar we het programma presenteerden aan overheden. De komende tijd bouwen we op andere plekken verder aan de bekendheid van dit initiatief.

Wilt u ook meer weten over Schrijvers over Thema's? Vraag informatie aan via ons contactformulier of neem contact op via thema@deschrijverscentrale.nl.