Scholen - Organisaties 19-09-2022 | Door Redactie

Tips voor bibliothecarissen

Tips voor bibliothecarissen

Wat kan ik als bibliothecaris zonder budget doen voor schrijversbezoeken op middelbare scholen?

Tip de school dat een schrijver naar school kan komen
Leerlingen vinden het leuk als een schrijver in de klas komt. Een schrijversbezoek zorgt voor meer leesmotivatie en literair begrip, blijkt uit onderzoek. Wijs docenten daarom op de mogelijkheid een schrijver uit te nodigen, bijvoorbeeld tijdens een adviesgesprek of docentenbijeenkomst of in de scholennieuwsbrief.

Financiële tips
De kosten voor een schrijversbezoek hangt af van de auteur en de opzet van het bezoek. Scholen kunnen betalen met de Cultuurkaart en ook het NPO-budget mag worden ingezet. Zie onze tarievenpagina voor meer info, ook over eventuele extra tijdelijke kortingsregelingen. De kosten voor een schrijversbezoek hangt af van de auteur en de opzet van het bezoek.

Een schrijversbezoek passend bij de school
Op onze speciale pagina voor het voortgezet onderwijs krijgen scholen een idee van de mogelijkheden. Schrijversbezoeken kunnen verschillende vormen hebben, passend bij het leerdoel van de school. Ook hebben we veel keus aan schrijvers. Van 1 vmbo tot en met 6 VWO+: er is altijd een schrijver die bij de school past. Dat komt doordat u bijna alle Nederlandstalige (jeugd)literaire auteurs via ons kunt uitnodigen, ook spoken word-artiesten. In ons auteurszoekscherm kan de docent selecteren op o.a. doelgroep, genre of thema.

Wissel ervaringen uit
Hebben andere scholen in uw regio wel eens een schrijver op bezoek gehad? Wat maakt hun aanpak succesvol? Dat is waardevolle informatie voor andere scholen, dus bied  scholen de gelegenheid om deze ervaringen met elkaar te delen. Op zoek naar meer praktijkvoorbeelden? U vindt ze in onze nieuwsbrief, op onze social media en site (bij Kennis & Inspiratie). 

Praktisch: boeken!
Wat is een schrijversbezoek zonder boeken? Juist! Scholen kunnen bij u aankloppen voor een projectcollectie van de schrijver. Of kunnen ze uit de voeten met de luisterboeken en e-books van de Online Bibliotheek?