Kennis en Inspiratie - Scholen - Organisaties 27-02-2023 | Door Redactie

Leesbevorderings-campagne met stripmakers van start

Leesbevorderings-campagne met stripmakers van start

Stripmakers krijgen een belangrijke rol in het bevorderen van lezen door het geven van workshops en lezingen. Door de opkomst van graphic novels is het stripgenre in ontwikkeling. Zo worden strips steeds vaker geaccepteerd op leeslijsten in het onderwijs. De Schrijverscentrale heeft daarom een campagne opgezet om de bezoeken van stripmakers een stimulans te geven.


De Schrijverscentrale heeft sinds dit jaar haar bestand opengesteld voor stripmakers en werft actief nieuwe makers bij gerenommeerde uitgeverijen. Door financiële steun van het Nederlands Letterenfonds en het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie kunnen organisaties in 2023 tegen een gereduceerd tarief een stripmaker boeken bij de Schrijverscentrale.


Extra dimensie


“Met de graphic novel is de strip volwassen geworden”, zegt Luuk Maas, bemiddelaar en adviseur bij de Schrijverscentrale. “Het genre heeft net zoveel diepgang als de literatuur zonder beeld. Het maakproces van een graphic novel is fascinerend: hoe werkt de tekst in op de tekeningen en andersom? Stripmakers kunnen daar boeiend over vertellen. En wat lezingen over graphic novels zo boeiend maakt, is dat de maker meteen kan laten zien waar hij of zij over vertelt: de beelden op groot scherm geven het verhaal een extra dimensie.”

Het komend jaar brengt de Schrijverscentrale de stripmakers actief onder de aandacht binnen haar netwerk van ruim 10.000 organisaties, waaronder scholen, bibliotheken en culturele instellingen. De campagne is officieel gestart met het uitbrengen van bovenstaande video waarin drie stripmakers worden voorgesteld.

Het maakproces van een graphic novel is fascinerend: hoe werkt de tekst in op de tekeningen en andersom?

De Schrijverscentrale heeft in overleg met een klankbordgroep uit het veld besloten om stripmakers te vragen die gepubliceerd hebben bij de leidende uitgeverijen van graphic novels in Nederland. Ruim twintig makers zijn inmiddels bij de Schrijverscentrale aangesloten, onder wie Aimée de Jongh (Dagen van zand), Barbara Stok (De filosoof, de hond en de bruiloft) en Erik Kriek (In the Pines). Dit jaar wordt er actief verder geworven bij uitgeverijen om het bestand van stripmakers te vergroten.

Bekijk het volledige overzicht van stripmakers die bij de Schrijverscentrale zijn aangesloten.