Afbeelding van de auteur
Fotograaf: Bob Bruyn
toon meer

Fictieschrijver - Illustrator - Stripmaker

Genre
Graphic novel - Historische roman - Journalistiek - Kort verhaal - Prentenboek - Reisverhaal - Strip

Campagnes
Stripmakers 2023

Aimée de Jongh (1988) is een stripauteur, animator en illustrator. Op 22-jarige leeftijd begon Aimée's carrière als stripauteur met de dagelijkse strip Snippers voor de krant Metro. Kort daarna publiceerde ze haar eerste graphic novel De terugkeer van de wespendief, die werd verfilmd. Haar internationale doorbraak kwam met haar graphic novel Bloesems in de Herfst, gevolgd door haar autobiografische strip TAXI! en het wereldwijd bekroonde Dagen van Zand. Deze graphic novel over een waargebeurde klimaatramp in Amerika was een bestseller in Nederland en Frankrijk, en won prijzen in Amerika en Japan. Naast fictie maakt Aimée ook non-fictie strips (graphic journalism). Zo was ze stripjournalist voor NRC, met getekende reportages uit Ter Apel en de vluchtelingenkampen op Lesbos. In 2021 publiceerde Aimée een kort verhaal in 3PAK, het Boekenweekgeschenk voor Jongeren.

Aimée is docent aan de opleiding Comic Design op Artez, Zwolle, en leidt met veel plezier een nieuwe generatie stripmakers op. Ze vertelt graag over de kracht van het beeldverhaal, de connectie tussen strip en film en het bevorderen van het leesplezier d.m.v. graphic novels.

In 2024 verschijnt Aimée's nieuwe boek, een graphic novel adaptatie van de klassieker Lord of the Flies van William Golding.
Meer info: www.aimeedejongh.com

Media

foto's

externe webpagina's