Workshops 5-08-2019 | Door Redactie

Verhalen tekenen

Verhalen tekenen

In een workshop Verhalen tekenen krijgen leerlingen de handigste tips en trucs van de beste kinderboekenillustratoren. Een tekenles om nooit meer te vergeten.

Hoe verbeeld je een verhaal?
Illustratoren laten graag aan de kinderen zien hoe zij te werk gaan, en zetten de kinderen dan zelf aan het werk.

Hoe laat je een ezel een ijsje eten? Kan een poes op een triangel spelen? Hoe komt een konijn over een rivier? Aby Hartog combineert in zijn werk schrijven en tekenen, en gaat graag in gesprek en aan de slag met leerlingen. Verhalen komen tot leven met plaatjes, en soms zorgen plaatjes weer voor ideeën voor verhalen.

Ook Mylo Freeman is schrijver én illustrator. In haar workshop laat ze zien hoe een tekening tot stand komt. Wat is belangrijk om te laten zien en wat kun je weglaten? De kinderen leren alles over gezichtsuitdrukkingen, kleuren en compositie binnen een verhaal. Ook leren de kinderen dat de tekst onderdeel moet zijn van het beeld. 

Soms nemen de illustratoren bijzondere materialen mee. Mylo Freeman kan bijvoorbeeld verschillende ecolinetechnieken leren aan de kinderen, maar dat is niet noodzakelijk. De opdrachten kunnen ook met potloden en waterverf worden uitgevoerd. 

In haar prentenboek Dit is voor jou maakt de hoofdpersoon de meest prachtige tekeningen met stoepkrijt. Sanne te Loo tekent eerst iets voor de kinderen uit het boek voor – kunnen de kinderen dat zelf ook op het schoolplein? 

Combineer meerdere Menukaart-onderdelen 
De Menukaart-onderdelen lenen zich goed voor een combinatie. Een Schrijver of illustrator op bezoek in de klas is vaak niet compleet zonder een voorleesmoment, of de kinderen kunnen aan de slag met een workshop.

Bent u op zoek naar meer verdieping? Boek dan eens meerdere bezoeken die op elkaar aansluiten. Begin bijvoorbeeld met een Voorleesmoment in de vorm van een video die afgespeeld kan worden in de klas voorafgaand aan een workshop. Wilt u meer inspiratie? Neem dan contact op met de jeugdafdeling van de Schrijverscentrale.