Workshops 5-08-2019 | Door Redactie

Poëzie en verbeelding

Poëzie en verbeelding

Spelen met woorden en taal: zo leuk is het om gedichten te lezen en te schrijven.
Op een enthousiasmerende manier laat de schrijver zien hoe leuk en bijzonder het is om gedichten te lezen en te schrijven. Zowel taalgevoel als fantasie worden geprikkeld als kinderen met poëzie aan de slag gaan. De meeste workshops zijn geschikt voor de bovenbouw, maar zelf kleuters kunnen al spelenderwijs aan de slag met poëzie.

Pim Lammers zorgt bijvoorbeeld met zijn bezoek dat kinderen van groep 3 en hoger plezier krijgen in poëzie: hij combineert serieuze onderwerpen met humor. Tijdens een schoolbezoek leest hij voor uit zijn allereerste poëziebundel (Ik denk dat ik ontvoerd ben - en andere familiegedichten) en gaat hij samen met de klas aan de slag – niet alleen schrijven, maar ook gedichten voordragen.

Wat is er eerder, de tekst of het beeld? 
Voor haar bundel Gewoon een droom schreef Linda Vogelesang gedichten die pasten bij de beelden die Marco Faasen maakte. In haar les laat Linda leerlingen zelf ervaren hoe dat werkt.
Met speelse, beweeglijke opdrachten leert ze leerlingen associëren en al hun zintuigen te gebruiken. Ook het gebruik van klank (en dat hoeft echt geen eindrijm te zijn!) komt in haar workshop aan bod. 
Daarna gaan de leerlingen zelf aan de slag om een gedicht te schrijven bij een van de beelden uit de bundel. En het leuke is: leerlingen met hetzelfde beeld, schrijven toch heel andere teksten. Zo komen leerlingen erachter dat ieders hoofd net anders werkt.

Kijk hier voor nog meer workshops en auteurtips!

Combineer meerdere Menukaart-onderdelen 
De Menukaart-onderdelen lenen zich goed voor een combinatie. Een Schrijver of illustrator op bezoek in de klas is vaak niet compleet zonder een voorleesmoment, of de kinderen kunnen aan de slag met een workshop.

Bent u op zoek naar meer verdieping? Boek dan eens meerdere bezoeken die op elkaar aansluiten. Begin bijvoorbeeld met een Voorleesmoment in de vorm van een video die afgespeeld kan worden in de klas voorafgaand aan een workshop. Wilt u meer inspiratie? Neem dan contact op met de jeugdafdeling van de Schrijverscentrale.