« Terug naar zoekresultaten

Charlotte Doornhein

Fotograaf: Marloes Voogsgeerd
Afbeelding van de auteur

Charlotte Doornhein


Geboorteplaats Bunnik

Website http://www.charlottedoornhein.nl

Facebook http://www.facebook.com/droomkoffer
Dichter - Fictieschrijver

Genre
Kinderboek - Poëzie - Spanning - Young adult - Jeugdboek

Thema's
Familie - Natuur - Vriendschap - Geschiedenis - Diversiteit - Reizen - Vrijheid

Subthema's
dromen waarmaken, plezier hebben, verbinding, Caribisch gebied, Hongarije, Nederland, voorkomen drugsgebruik
Activiteiten
Voordracht - Interview (als geïnterviewde) - Signeersessie - Workshop/masterclass - Presentatie - Groepsbezoek (Jeugd) - Jurylidmaatschap - Internetactiviteit - Lezing

Campagnes
Kinderboekenweek 2020

Leeftijdsgroepen
Groep 5-6 Basisonderwijs - Klas 1-3 Voortgezet Onderwijs - Klas 4-6 Voortgezet Onderwijs - Kleuters - Groep 7 -8 Basisonderwijs - Groep 3-4 Basisonderwijs


KINDERBOEKENWEEK 2020: EN TOEN?
Zonder tijdmachine gaan we terug in de tijd… Boeken brengen geschiedenis tot leven, waardoor de wereld van vroeger tastbaar wordt. Hoe ver willen jullie terug gaan in de tijd? Vijfduizend jaar geleden? Naar de vorige eeuw? Of naar het begin van deze eeuw? Er zijn drie programma’s om uit te kiezen met verhalen over vroeger.

De roep van de shoco (groep 4-8)
Ongeveer 5.000 jaar geleden woonden er indianen op Aruba. In het boek De roep van de shoco maken we kennis met een van die indianen: een machtige sjamaan die door tijd en ruimte kan reizen. We voeren samen het ritueel van de sjamaan uit en reizen naar de verschillende windrichtingen. In de huidige tijd ontmoeten we Ciro en zijn vrienden. Met hem ontdekken we tijdens een schoolreisje oude rotstekeningen van indianen. En wat doen die archeologen op het stuk grond naast zijn school? Wat wordt er opgegraven?

Samoerai training in Brazilië (groep 5-8)
Heel lang geleden leefden er ninja’s en samoerai krijgers in Japan. Ze leerden zwemmen, paardrijden en krijgskunst. Meer dan honderd jaar geleden kwam de eerste Japanner aan in Brazilië. Hij werd door zijn jiu-jitsu erg bekend en inspireerde anderen, zoals de Gracie broers. In het boek Samoerai training in Brazilië volgen we de avonturen van jiu-jitsu grandmaster Hélio Gracie en zijn leerlingen de Valente kinderen van 1977 tot 2008. Waakhonden, dieven, een monster, pestkoppen, een krijgsheer, vliegende sigaretten… Van alles komt voorbij. Tijdens het klassenbezoek zal schrijfster Charlotte delen uit het boek voorlezen, een quiz met de leerlingen spelen, over de oude Japanse erecode van samoerai praten en eeuwenoude zelfverdedigingstechnieken demonstreren.

Imre bouwt mee (groep 1-4)
Imre bestaat echt. Hij is de oudste zoon van kinderboekenschrijfster Charlotte. Hij is nu twee meter lang en een ‘grote’ jongen van bijna 18 jaar. Een hele tijd geleden, toen Imre een kleuter was, werd zijn huis verbouwd. Imre kreeg een nieuwe slaapkamer. Maar dat vond hij helemaal niet leuk! Charlotte laat foto’s zien van Imre, hoe hij er nu uitziet en van vroeger. Ze leest voor uit het boek Imre bouwt mee en praat met de leerlingen over Imre’s nieuwe kamer. Waarom wil hij die nieuwe mooie kamer niet? Wat is er aan de hand? Met de kinderen praat ze daarna over hun eigen slaapkamers. Hadden mensen heel vroeger in Nederland eigenlijk ook al slaapkamers? Vrolijk zingend en springend eindigen we het klassenbezoek met slaapliedjes uit het verleden en heden.

N.B. Een uitgebreid programma van de klassenbezoeken tijdens Kinderboekenweek 2020 staat onderaan bij documenten.


Sinds 2016 is Charlotte Schoolschrijver. Stichting De Schoolschrijver gelooft dat lezen en creatief schrijven een fundamentele verandering teweegbrengen in de relatie van een kind tot zijn wereld. Ze zetten de beste kinderboekenauteurs in om leerlingen op basisscholen taalsterk te maken en daarmee klaar voor de toekomst. Charlotte geeft les volgens het intensieve halfjaartraject van De Schoolschrijver en ook in het maandtraject dat scholen kunnen afnemen. 

Charlotte leeft eigenlijk in drie werelden: de Nederlandse, Hongaarse en Caribische wereld. Haar boeken zijn dan ook een duidelijke afspiegeling van die werelden. Nederland, Hongarije en de Cariben? Vreemde combinatie... Hoe zit dat eigenlijk? Bekijk haar paspoort en lees haar biografie. Dan kom je alles over Charlotte Doornhein te weten!


In 2014 kreeg Charlotte de eervolle opdracht om het Arubaanse Kinderboekenweekgeschenk te mogen schrijven: De roep van de shoco / E grito di e shoco.

 

Publicaties


De roep van de shoco / Gritu di shoko
2016, Levendig Uitgever
Kinder- of jeugdboek

Droomkoffer
2015, Levendig Uitgever
Kinder- of jeugdboek

De roep van de shoco / E grito di e shoco
2014, Levendig Uitgever
Kinder- of jeugdboek

Beestachtig Lekker
2014, Uitgeverijen overig
Poëzie

Curacao voor kinderen met lef
2013, Levendig Uitgever
Kinder- of jeugdboek

Lettervreters, vuurtorens en piratenboten
2012, Uitgeverijen overig
Kinder- of jeugdboek

Kwelgeesten rond de kapokboom
2011, SWP
Young adult - Novelle

Shervison ta deskubrí un tesoro
2010, Uitgeverijen overig
Kinder- of jeugdboek

Shervison vindt een schat
2009, Kwintessens
Kinder- of jeugdboek

László vermist
2008, Uitgeverijen overig
Young adult

Imre bouwt mee
2008, Kwintessens
Kinder- of jeugdboek

Hein Stekel en Posko
2007, Uitgeverijen overig
Kinder- of jeugdboek

Hein Stekel en László
2005, Uitgeverijen overig
Kinder- of jeugdboek

Media

foto's

video's

Blijf op de hoogte

aanmelden voor onze nieuwsbrief