Charlotte Doornhein

Geboortedatum 1972-05-16

Geboorteplaats Bunnik

Website http://www.charlottedoornhein.nl
Facebook http://www.facebook.com/droomkoffer

Afbeelding van de auteur
Fotograaf: Marloes Voogsgeerd

Geboortedatum
1972-05-16

Geboorteplaats
Bunnik

Website
http://www.charlottedoornhein.nl
Facebook
http://www.facebook.com/droomkoffer

toon meer

Dichter - Fictieschrijver

Genre
Jeugdboek - Kinderboek - Poëzie - Spanning - Young adult

Thema's
Beroepen - Diversiteit - Familie - Geschiedenis - Identiteit - Natuur - Reizen - Vriendschap - Vrijheid

Subthema's
dromen waarmaken, plezier hebben, verbinding, Caribisch gebied, Hongarije, Nederland, voorkomen drugsgebruik

Activiteiten
Groepsbezoek (Jeugd) - Internetactiviteit - Interview (als geïnterviewde) - Jurylidmaatschap - Lezing - online activiteit (livestream) - online activiteit (video) - Presentatie - Signeersessie - Voordracht - Workshop/masterclass

Campagnes
Kinderboekenweek 2024

Leeftijdsgroepen
Groep 3-4 Basisonderwijs - Groep 5-6 Basisonderwijs - Groep 7 -8 Basisonderwijs - Klas 1-3 Voortgezet Onderwijs - Klas 4-6 Voortgezet Onderwijs - Kleuters

KINDERBOEKENWEEK 2024: LEKKER EIGENWIJS!

Kinderboeken zitten vol met sterke personages die laten zien hoe leuk het eigenlijk is om lekker te doen wat je zelf wilt. Duik dit jaar in boeken vol eigenwijze figuren die het op hun eigen manier doen. Vier het dwars zijn samen met auteur Charlotte Doornhein!

Imre bouwt mee (groep 1-3)                                                                                     
De oudste zoon van kinderboekenschrijfster Charlotte heet Imre. Een tijd geleden, toen Imre een kleuter was, werd zijn huis verbouwd. Imre kreeg een nieuwe slaapkamer, maar dat vond hij helemaal niet leuk! Charlotte laat foto’s zien van Imre, hoe hij er nu uitziet en van vroeger. Ze leest voor uit het boek Imre bouwt mee en praat met de leerlingen over Imre’s nieuwe kamer. Waarom wil hij die nieuwe mooie kamer niet? Wat is er aan de hand? Met de kinderen praat ze daarna over hun eigen slaapkamers. Hadden mensen heel vroeger in Nederland eigenlijk ook al slaapkamers? Vrolijk zingend en springend eindigen we het klassenbezoek met slaapliedjes.
45 minuten

Hein Stekel en Posko (groep 1-3)                                                
Hein Stekel heeft een onzichtbaar vriendje Posko. Samen beleven ze een spannend avontuur in het bos met kasteelkinderen. Charlotte leest voor uit het boek en praat met de leerlingen over toverslagroom en kasteelgrachtwatersoep. Wat zit er eigenlijk allemaal in die vieze soep? We verzinnen rare ingrediënten en fantaseren hoe het verhaal verder gaat. Aan het einde bewegen en zingen de kinderen samen met Charlotte op het hongerlied.
45 minuten

Shervison vindt een schat (groep 3-6)                                  
De jongens Shervison en Clint glippen samen stiekem weg tijdens hun schoolreisje... Ze gaan op avontuur en komen uit bij een vreemde plek. Schrijfster Charlotte neemt leerlingen tijdens een interactief toneelspel 'mee' naar de donkere kelder van een oud Curaçaos landhuis uit haar boek Shervison vindt een schat. Leerlingen zullen rare dieren tegenkomen en een bijzondere schat vinden. Met Charlotte zullen ze over verschillende soorten schatten praten. En een schat ontdekken die overal ter wereld te vinden is en enorm waardevol is… Daarnaast is er aandacht voor het wonen in de tropen, het ontstaan van boeken, het schrijverschap en alles wat daarbij komt kijken.
60 minuten

Droomkoffer: worden wat je wilt! (groep 4-8)                          
Charlotte schreef het boek Droomkoffer samen met de bekende choreograaf en danser Shaker. Droomkoffer is ontstaan dankzij indringende en persoonlijke verhalen van jonge talentvolle dansers die bekend zijn van tv-programma’s. Het boek is een mix van waargebeurde feiten en fantasie. Het maakt Droomkoffer tot een modern en heel herkenbaar verhaal voor jongeren. Een klassenbezoek van Charlotte over Droomkoffer is zeer inspirerend en raakt leerlingen. Leerlingen kunnen meeleven met de blunders die jonge talentvolle dansers echt hebben gemaakt… Ze zullen in gesprek gaan met Charlotte over hun eigen blunders en toekomstdromen. Met als boodschap: volg je hart en durf te dromen. Jouw droom kan werkelijkheid worden!
60 minuten

S.O.S. samoeraitraining: voor eigenwijze krijgers (groep 5-8)                   
In het boek S.O.S. samoeraitraining volgen we de avonturen van een jiu-jitsu grandmaster en vier kinderen. Waakhonden, dieven, een monster, pestkoppen, een krijgsheer, vliegende sigaretten… Van alles komt voorbij. Tijdens het klassenbezoek zal schrijfster Charlotte delen uit het boek voorlezen, een quiz met de leerlingen spelen, over de oude Japanse erecode van samoerai praten en eeuwenoude zelfverdedigingstechnieken demonstreren. Natuurlijk mogen leerlingen meedoen met deze technieken. Wie transformeert tot een ware krijger?
60 of 75 minuten

 

N.B. Een uitgebreid programma van de klassenbezoeken tijdens Kinderboekenweek 2024 (met foto's) staat onderaan bij documenten. 

 

Charlotte kan buiten de Kinderboekenweek uiteraard ook geboekt worden om via de Schrijverscentrale klassenbezoeken op scholen te houden. Ze heeft ruim ervaring met alle groepen van de basisschool en leuke feestelijke en interactieve lesprogramma's. Sinds 2016 is Charlotte  Schoolschrijver. Ze geeft les volgens het intensieve halfjaartraject van De Schoolschrijver en in het maandtraject dat basisscholen kunnen afnemen. Leuk weetje: elke zaterdagochtend staat Charlotte vroeg op om haar kimono aan te trekken en om jujutsulessen aan de jeugd te geven. 

Charlotte leeft eigenlijk in drie werelden: de Nederlandse, Hongaarse en Caribische wereld. Haar boeken zijn dan ook een duidelijke afspiegeling van die werelden. Nederland, Hongarije en de Cariben? Vreemde combinatie... Hoe zit dat eigenlijk? Bekijk haar paspoort en lees haar biografie. Dan kom je alles over Charlotte Doornhein te weten!


In 2014 kreeg Charlotte de eervolle opdracht om het Arubaanse Kinderboekenweekgeschenk te mogen schrijven: De roep van de shoco / E grito di e shoco.

 

Activiteiten

Deze activiteiten kan Charlotte Doornhein uitvoeren tijdens een schrijversbezoek:

Kinderboekenweek 2024

S.O.S. samoeraitraining

We volgen de avonturen van een jiu-jitsu grandmaster en vier kinderen. Waakhonden, dieven, een monster, pestkoppen, een krijgsheer, vliegende sigaretten… Van alles komt voorbij. Tijdens het klassenbezoek zal schrijfster Charlotte delen uit haar boek voorlezen, een quiz met de leerlingen spelen, over de oude Japanse erecode van samoerai praten en de leerlingen eeuwenoude zelfverdedigingstechnieken leren. Wie transformeert tot een ware krijger?

Leerjaar 5 t/m 8 Basisschool
Kinderboekenweek 2024

Droomkoffer: worden wat je wilt!

"Droomkoffer" is ontstaan dankzij indringende verhalen van jonge talentvolle dansers die bekend zijn van tv-programma’s. Het boek is een mix van waargebeurde feiten en fantasie. Leerlingen kunnen meeleven met de blunders die jonge talentvolle dansers echt hebben gemaakt… Ze zullen in gesprek gaan met Charlotte over hun eigen blunders en toekomstdromen. Met als boodschap: volg je hart en durf te dromen. Jouw droom kan werkelijkheid worden!

Leerjaar 4 t/m 8 Basisschool
Kinderboekenweek 2024

Shervison vindt een schat

Shervison en Clint glippen samen stiekem weg tijdens hun schoolreisje… Ze komen uit bij een vreemde plek. Schrijfster Charlotte neemt leerlingen in een interactief toneelspel 'mee' naar de donkere kelder van een oud Curaçaos landhuis uit haar boek "Shervison vindt een schat". Leerlingen zullen rare dieren tegenkomen en een gouden schat vinden. Ze zullen ook een schat ontdekken die overal ter wereld te vinden is en enorm waardevol is…

Leerjaar 3 t/m 6 Basisschool
Kinderboekenweek 2024

Hein Stekel en Posko

Hein Stekel heeft een onzichtbaar vriendje Posko. Samen beleven ze een spannend avontuur in het bos met kasteelkinderen. Charlotte leest voor uit het boek en praat met de leerlingen over toverslagroom en kasteelgrachtwatersoep. Wat zit er eigenlijk allemaal in die vieze soep? We verzinnen rare ingrediënten en fantaseren hoe het verhaal verder gaat. Aan het einde bewegen en zingen de kinderen samen met Charlotte op het hongerlied.

Leerjaar 1 t/m 3 Basisschool
Kinderboekenweek 2024

Imre bouwt mee

Imre krijgt een nieuwe slaapkamer: dat vindt hij helemaal niet leuk! Schrijfster Charlotte leest voor uit het boek "Imre bouwt mee" en praat met leerlingen over verbouwingen. Waarom wil Imre die nieuwe mooie kamer niet? Wat is er aan de hand? Met de kinderen praat ze daarna over hun eigen slaapkamers. Hadden mensen heel vroeger in Nederland eigenlijk ook al slaapkamers? Vrolijk zingend en springend eindigen we het klassenbezoek met slaapliedjes.

Leerjaar 1 t/m 3 Basisschool

Meer informatie over auteursbezoeken in het basisonderwijs  

Publicaties

S.O.S. samoeraitraining
2023, Droomvallei
Kinder- of jeugdboek
De roep van de shoco / Gritu di shoko
2016, Levendig Uitgever
Kinder- of jeugdboek
Droomkoffer
2015, Levendig Uitgever
Kinder- of jeugdboek
De roep van de shoco / E grito di e shoco
2014, Levendig Uitgever
Kinder- of jeugdboek
Beestachtig Lekker
2014, Uitgeverijen overig
Poëzie
Curacao voor kinderen met lef
2013, Levendig Uitgever
Kinder- of jeugdboek
Lettervreters, vuurtorens en piratenboten
2012, Uitgeverijen overig
Kinder- of jeugdboek
Kwelgeesten rond de kapokboom
2011, SWP
Novelle - Young adult
Shervison ta deskubrí un tesoro
2010, Uitgeverijen overig
Kinder- of jeugdboek
Shervison vindt een schat
2009, Kwintessens
Kinder- of jeugdboek
Imre bouwt mee
2008, Kwintessens
Kinder- of jeugdboek
László vermist
2008, Uitgeverijen overig
Young adult
Hein Stekel en Posko
2007, Uitgeverijen overig
Kinder- of jeugdboek
Hein Stekel en László
2005, Uitgeverijen overig
Kinder- of jeugdboek

Media