Geboorteplaats Leiderdorp
Website
linkedin.com/in/patty-van-der-zee-22809733a
Facebook
https://www.facebook.com/profile.php?id=61573890966212
Instagram
https://www.instagram.com/pattyvanderzee/
Geboorteplaats
Leiderdorp
Website
linkedin.com/in/patty-van-der-zee-22809733a
Facebook
https://www.facebook.com/profile.php?id=61573890966212
Instagram
https://www.instagram.com/pattyvanderzee/
Non-fictieschrijver
Genre
Autobiografie - Biografie - Kinderboek - Non-fictie - Reisverhaal
Thema's
Burgerschap - Identiteit - Liefde - Vriendschap - Vrijheid - Zingeving
Subthema's
Donor, donoren, donorkind, donorkinderen, familie, DNA, nature/nurture, vruchtbaarheidswerk, kinderwens, zorg, ziekenhuis, kliniek
Activiteiten
deelname gesprek/discussie - Groepsbezoek (Jeugd) - Interview (als geïnterviewde) - Interview (als interviewer) - Lezing - Presentatie - Schrijfopdracht - Signeersessie - Voordracht - Workshop/masterclass
Leeftijdsgroepen
Groep 7 -8 Basisonderwijs - Jongvolwassenen - Klas 4-6 Voortgezet Onderwijs - Senioren - Volwassenen
Ik ben Patty van der Zee. In 2022 ontdekte ik twee belangrijke dingen over mezelf: dat ik donorkind ben, en dat de gynaecoloog van mijn ouders mijn biologische vader is. Over mijn persoonlijke zoektocht, de worstelingen, maar ook al het bijzonders en moois dat sindsdien op mijn pad kwam, schreef ik het boek Schepsel, dat sinds 1 november 2024 in boekwinkels in Nederland en België ligt.
Sinds ik met mijn verhaal naar buiten ben gekomen merk ik dat veel mensen mij hierover willen spreken. Ze stellen persoonlijke vragen, en vertellen me vaak ook hun eigen verhalen. Mijn verhaal blijkt universele thema's te bevatten waar velen zich in herkennen. Het inspireerde mij om mezelf als spreker op te geven bij de Schrijverscentrale.
Thema's
Boeklezing Schepsel.
Mijn persoonlijke verhaal, zoals het staat beschreven in het boek Schepsel. De ingewikkelde dynamiek met mijn familie, de verwarring en rouw, het ongelofelijk ongezonde gevoel van het zwijgen naar de buitenwereld toe over mijn eigen afkomst die ik net pas te weten was gekomen, de ontdekkingsreis die ik ondernam met alle bijzondere gebeurtenissen en ontmoetingen die daarbij hoorden, de nieuwe vriendschappen met verwanten waarin ik delen van mezelf herken die ik nooit ergens anders heb herkend, en het gigantische geluksgevoel dat ik nu ervaar omdat ik me eindelijk compleet voel. Niet alles is goed gegaan en er is veel uit het verleden om van te leren. Ik ben niet boos, ik ben nieuwsgierig, en ik voer heel graag dit gesprek.
Lezing over donorkind-zijn.
Er is veel over het onderwerp donorkind-zijn te zeggen. Een groot deel van mijn leven wist ik niet dat ik donorkind ben. Toch voelde ik me anders. En nu ik het weet, ben ik veel gelukkiger. Ik begrijp mezelf, ik begrijp nu dat ik eruit zie zoals ik eruit zie, en dat ik ben zoals ik ben. Het geeft mij de familie-ankers die ik nodig had om mijn leven te leven vanuit volledigheid, het maakt dat ik niet meer twijfel over mijn kwaliteiten: het is goed zoals ik ben. Het maakt de liefde tussen mij en mijn ouders er niet minder op. We zijn voorbij de moeilijke periode gekomen, waarin ik boos en verdrietig op hen was. Ik heb hen vergeven dat ze me niet vertelden wie ik ben. Er zijn zoveel mensen zoals ik. Mensen die willen weten wie ze zijn. Die willen weten of hun biologische ouder ook van pasta houdt, graag op de tennisbaan staat, dezelfde muziek leuk vindt, of hetzelfde nerveuze trekje in zijn of haar gezicht heeft. Het is tijd om hierover met zijn allen te praten. Nodig me uit als je het onderwerp interessant vindt. In de lezing over donorkind-zijn vertel ik mijn verhaal in het kort, en besteed ik meer tijd aan de aspecten van het donorkind-zijn, zoals hoe dat voelt, waar donorkinderen tegenaan lopen, hoe de omgeving met hun donorkind-zijn omgaat.
Lezing of workshop over identiteit (nature/nurture)
Speciaal voor middelbare scholieren bied ik een lezing of workshop aan die gaat over identiteit. Wat maakt jou tot wie je bent? Is dat vooral nature, of vooral nurture, of is het een beetje van allebei? Bij de lezing vertel ik hierover, en laat ik ruimte aan het eind voor vragen. In de workshop leg ik scholieren in kleine groepjes stellingen voor, aan de hand waarvan ik ze uitnodig om na te denken over wie ze zijn en hoe ze geworden zijn wie ze nu zijn.
Workshop: hoe schrijf je een verhaal of boek.
In deze workshop vertel ik eerst wat algemene dingen over het schrijven van een verhaal of boek. Hierbij richt ik me meer op de aanpak en minder op de theorie. Daarna gaan de deelnemers in kleine groepjes aan de slag. Aan de hand van vragen en stellingen zet ik ze aan het denken over hun eigen schrijfproject. De antwoorden en uitkomsten, die schrijvers in de dop als houvast kunnen gebruiken, nemen ze na afloop mee naar huis.
-------------------------
Oh ja, het blijkt dat mensen mijn taalgebruik heel helder en leesbaar vinden. Dat is een groot compliment! En het is misschien iets dat bij jouw doelgroep past.