Coenraad Pen

Geboortedatum 1961-05-18

Geboorteplaats Winschoten

Website www.coenraadschrijft.nl https://eydmj.misterdot,website

Afbeelding van de auteur
Fotograaf: Eef Spies

Geboortedatum
1961-05-18

Geboorteplaats
Winschoten

Website
www.coenraadschrijft.nl https://eydmj.misterdot,website

toon meer

Dichter - Journalist

Genre
Columns - Journalistiek - Poëzie

Thema's
Beroepen - Burgerschap - Laaggeletterdheid - Vrijheid

Subthema's
Detentierecht, wet Zorg en Dwang, Beschermd en Begeleid wonen

Activiteiten
deelname gesprek/discussie - Interview (als geïnterviewde) - Interview (als interviewer) - online activiteit (video) - Presentatie - Schrijfopdracht - Signeersessie - Voordracht

Leeftijdsgroepen
Jongvolwassenen - Senioren - Volwassenen

Coenraad schrijft zij hele leven al gedichten, columns en verhalen over mensen die werken. Recentelijk is hij begonnen met één van zijn grote schrijvers passie, het interviewen van interessante personages binnen de strafrechtketen. 

In oktober verschijnt zijn gedichtenbundel 'Binnen'. Een dagboek in poëzievorm, dat recent van zijn hand is verschenen gedurende drie jaar detentie. Het vormt een spreekwoordelijke  brug tussen de binnenwereld en de wereld buiten. Het schrijven heeft er voor gezorgd dat hij niet van de buitenwereld is gaan vervreemden. Uitgegeven door Uitgeverij Anderszins. 

Naast zijn werk als communicatieadviseur schrijft hij voor de detentieketen krant Bonjo. Dit jaar verscheen hij in de podcast van strafrechtadvocaat mr.Willem Jan Ausma.

Hij zet zich tevens in het taalniveau binnen de PI's in Nederland te versterken. Uit eigen ervaring weet hij dat de meeste gedetineerden heel veel moeite hebben met het schrijven van de Nederlandse taal. De consequenties daarvan leiden tot frustraties en geweldadige uitbarstingen. Gedurende zijn detentietijd heeft hij vijftien gedetineerden geholpen met het schrijven van brieven aan bijvoorbeeld het CJIB, vonnissen te lezen en daar vragen over te schrijven, en het schrijven van beklagprocedures. Als gevolg van zijn schrijf-diensten ten behoeve van zijn collega gedetineerden heeft hij een gedetineerde drie maanden eerder vrij weten te krijgen.

Deze ervaringen hebben er toe geleid dat hij met een rechtenstudie is begonnen. Dit om nog meer de context van strafvorderingen te kunnen begrijpen en de gevolgen daarvan ook vanuit een juridisch perspectief te kunnen beschouwen.

Naast het schrijven verhaalt hij over het detentiesysteem in Nederland. In de vorm van het geven van interviews, dus geen lezingen,  ten behoeve van doelgroepen die bereid zijn te luisteren naar de argumenten om vanuit het maatschappelijk belang het detentiesysteem menswaardiger te maken.

Coenraad Pen is de zoon van Geert Pen, journalist, schrijver en dichter, alsmede oprichter van het Gelders Schrijverscollectief (jaren 70, '80 en '90).

 

Activiteiten

Deze activiteiten kan Coenraad Pen uitvoeren tijdens een schrijversbezoek:

Voorleesmoment in de klas

Detentie en recht

Voorgelezen worden uit de beste, leukste of mooiste boeken en verhalen door de schrijver of illustrator zelf.

Leerjaar 8 Basisschool Kan online

Meer informatie over auteursbezoeken in het basisonderwijs  

Maatschappelijk gesprek

Detentie en recht

Er is veel gaande thuis, op school en in de rest van de wereld, maar ook in boeken! Een open gesprek met de schrijver over een thema dat zowel in de echte wereld als de boeken van de schrijver speelt, leidt tot een groter begrip voor elkaar.

Leerjaar 6 VMBO, HAVO, VWO

Meer informatie over auteursbezoeken in het voortgezet onderwijs  

Media