Melanie van de Peut

Geboortedatum 1990-11-29

Instagram https://www.instagram.com/melanievandepeut/

Afbeelding van de auteur
Fotograaf: Ria van den Born

Geboortedatum
1990-11-29

Instagram
https://www.instagram.com/melanievandepeut/

toon meer

Fictieschrijver

Genre
Jeugdboek

Thema's
Europa - Identiteit - Mensenrechten - Migratie - Oorlog - Politiek - Reizen - Tweede Wereldoorlog - Zingeving

Subthema's
Vluchtelingen, Oorlogen van nu gekoppeld aan de Tweede Wereldoorlog, je dromen uit laten komen (ik kan hier workshops over geven)

Activiteiten
deelname gesprek/discussie - Groepsbezoek (Jeugd) - Internetactiviteit - Interview (als geïnterviewde) - Jurylidmaatschap - Lezing - online activiteit (livestream) - Presentatie - Schrijfopdracht - Signeersessie - Workshop/masterclass

Leeftijdsgroepen
Groep 7 -8 Basisonderwijs - Klas 1-3 Voortgezet Onderwijs - Kleuters

Melanie van de Peut (1990) uit Terschuur, groeide op in het naastgelegen dorpje Zwartebroek. Omdat er geen bibliotheek was, ging ze als zevenjarig meisje elke week trouw naar de bibliobus die op woensdag voor het dorpshuis geparkeerd stond. Om aan haar kinderboekenhonger te voldoen, had ze maar liefst twee pasjes en las ze twaalf boeken per week. Toen al droomde ze er stiekem van om ooit kinderboekenschrijver te worden.

Inmiddels heeft Melanie aan één pasje genoeg, maar de liefde voor verhalen zit er nog steeds helemaal in. Tijdens haar studie onderwijskunde en de academische pabo specialiseerde Melanie zich in verhalend onderwijs (waarin ze werkte met verschillende leeftijden van 0-18 jaar), ze gaf cursussen verhalen vertellen voor publiek en ze schreef! 

Allereerst een interactieve Peuterbijbel in opdracht voor het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap, die ze regelmatig gebruikt in haar tweede baan als peuterjuf. Daarnaast korte verhalen in een lesmethode voor oudere kinderen en nu dus haar debuut als jeugdboekenschrijver bij Clavis.

Haar eerste grote jeugdboek heeft een toepasselijke hoofdpersoon voor iemand die zoveel houdt van verhalen: een boek! De omzwervingen van Boek ligt sinds januari 2024 in de winkel en vertelt over de reis die vluchtelingen maken van Syrie naar Europa en uiteindelijk Nederland. Melanie werkte negen jaar aan het boek en deed veel research waarover ze een hoop kan vertellen. Via www.instagram.com/melanievandepeut kun je haar volgen in haar schrijfproces en deelt ze haar liefde voor jeugdboeken. 

Melanie komt graag in de klas om workshops creatief schrijven te geven of verhalen vertellen voor publiek (hierin heeft ze ruime ervaring). Ze geeft masterclasses 'Je dromen volgen' aan de hand van de zeven principes van Covey in combinatie met de thema's in haar eerste jeugdboek: vluchten, hoop, identiteit, migratie en mensenrechten. De Omzwervingen van Boek is geschikt voor kinderen vanaf groep 7-8 van de basisschool tot de onderbouw van de middelbare school. Met 'Mijn Peuterbijbel' een interactief boek rond de klassieke verhalen, gaat ze graag in de slag in een kleuterklas. 

Activiteiten

Deze activiteiten kan Melanie van de Peut uitvoeren tijdens een schrijversbezoek:

Schrijver of illustrator op bezoek in de klas

De Omzwervingen van Boek

Melanie vertelt over de totstandkoming van de Omzervingen van Boek, waar ze ruim 9 jaar aan heeft gewerkt. Ze neemt een mini-museum mee met daarbij allemaal voorwerpen en plaatjes die een rol hebben gespeeld bij de research, ze leest voor en leerlingen kunnen vragen stellen. Eventueel uit te breiden met creatieve workshop of verwerking.

Leerjaar 7 en 8 Basisschool
Workshop Schrijven en creativiteit

Wat als Boeken zouden leven?

Een workshop waarin kinderen basistechnieken leren van 'Verhalen Vertellen' aan de hand van 'De Omzwervingen van Boek' en levende boeken. Behandeld worden: personages, schrijven vanuit de zintuigen en de motor van het verhaal. Aan het einde van de les hebben kinderen een boek vol verhalen over... boeken.

Leerjaar 7 en 8 Basisschool
Themabezoek in de klas

Op De Vlucht Toen en Nu

De schrijver komt langs in de klas om te vertellen over de Omzwervingen van Boek. Er wordt een koppeling gemaakt tussen de tweede wereld oorlog en oorlogen van nu. Eventueel uit te bouwen met een creatieve verwerking van kinderen rond het thema vluchten en migratie.

Leerjaar 7 en 8 Basisschool
Speciale (muzikale) voorstelling

Kerst met Kleuters

Interactieve voorstelling met kleuters rond kerst rond 'Mijn Peuterbijbel'. Met de klassieke kerstverhalen. Zowel geschikt voor openbaar onderwijs als bijzonder onderwijs (ik kan hierin aanpassingen doen). Kinderen kunnen ook vragen stellen over het beroep 'schrijver' en het maken van boeken.

Leerjaar 1 en 2 Basisschool
Kinderboekenweek 2024

Lekker eigenwijs: durf te dromen!

De Omzwervingen van Boek gaat over een 'Boek' dat anders durft te zijn dan alle andere boeken op de boekenplank en mee gaat met zijn 'Mens' als die op de vlucht slaat voor de oorlog. Het is een Boek dat groot durft te dromen. Aan de hand van de dromen van vluchtelingenkinderen, leer jij ook hoe jij jouw dromen uit kan laten komen op jouw eigen wijze: wees niet zoals de rest, leer juist wie jij bent en wat jou uniek maakt en eigenwijs!

Leerjaar 5 t/m 8 Basisschool

Meer informatie over auteursbezoeken in het basisonderwijs  

Workshop Creatief schrijven

Verhalen Vertellen

Leerlingen oefenen met verhalen vertellen voor publiek en maken kennis met: - Het werken met zintuigen - De motor van het verhaal - De aandacht pakken van het publiek - Je houding en het gebruik van voorwerpen. Dit kan zowel in vertelde vorm (spreken) als in geschreven vorm gedaan worden. Allemaal in het thema van 'De Omzwervingen van Boek' en het verhaal van boeken.

Leerjaar 1 t/m 6 HAVO, VWO
Ontmoeting met een schrijver

De Omzwervingen van Boek

Melanie komt in de klas om te vertellen over het beroep schrijven en over het schrijven van de Omzwervingen van Boek. Ze neemt daarvoor het mini-museum mee waarin allemaal voorwerpen/plaatjes staan, die te maken hebben met de research en het schrijven van het verhaal (ruim negen jaar aan gewerkt). De publicatie van 'De Omzwervingen van Boek' was een droom die uitkwam. Er is een mogelijkheid om aan de slag te gaan met de eigen dromen van tieners.

Leerjaar 1 t/m 4 VMBO, HAVO, VWO
Themabezoek

WO2 en Oorlogen van Nu

Bijeenkomst die past bij 5 mei en herdenkingen van de Tweede Wereld Oorlog, waarin oorlogen/vluchtelingen van nu worden gekoppeld aan het vluchten tijdens de Tweede Wereld Oorlog. Mogelijkheden: - Melanie vertelt over de research van Boek en neemt een mini-museum mee. - Creatieve verwerking van leerlingen rond het thema vluchten toen en nu. - Interactieve Quiz

Leerjaar 1 en 2 VMBO, HAVO, VWO
Lezing

Dromen op de Vlucht

Interactieve lezing rond 'De Omzwervingen van Boek' waarbij leerlingen vragen kunnen stellen, Melanie neemt een mini-museum mee en de jongeren gaan ook zelf aan de slag met hun dromen, startend vanuit de dromen van vluchtelingkinderen.

Leerjaar 1 en 2 VMBO, HAVO, VWO

Meer informatie over auteursbezoeken in het voortgezet onderwijs  

Publicaties

De Omzwervingen van Boek
2024, Clavis
Kinder- of jeugdboek - Proza - fictie
Mijn Peuterbijbel
2020, Uitgeverijen overig
Bijbelverhaal

Media

foto's

Fotograaf: Melanie van de Peut
Fotograaf: Miranda van Sluijs
Fotograaf: Miranda van Sluijs
Fotograaf: Miranda van Sluijs
Fotograaf: Miranda van Sluijs
Fotograaf: Miranda van Sluijs
Fotograaf: Miranda van Sluijs

video's