Afbeelding van de auteur
Fotograaf: John Voermans
toon meer

Fictieschrijver

Genre
Jeugdboek - Kinderboek

Thema's
Diversiteit - Familie - Geschiedenis - Identiteit - Migratie

Activiteiten
Groepsbezoek (Jeugd) - Interview (als geïnterviewde) - Jurylidmaatschap - Lezing - Schrijfopdracht - Signeersessie - Workshop/masterclass

Leeftijdsgroepen
Groep 5-6 Basisonderwijs - Groep 7 -8 Basisonderwijs

Eveline is schrijver van De Gouden IJscoupe, een zomerse zoektocht naar het oudste recept voor Italiaans ijs. Kan Vito dit recept vinden en zorgen dat zijn vader eindelijk De Gouden IJscoupe wint? Naast auteur is Eveline ook maker van de bijbehorende verhalenpodcast voor kinderen op Spotify: 'Radio Gelato'. Daarin nemen de helden van de ijsgeschiedenis je mee op hun avonturen bij het ontdekken van ijs of het redden van belangrijke ijsrecepten. Verdwijn in de wereld van het ijs en beleef de geschiedenis alsof je er zelf bij bent.

 

Ben je op zoek naar een les waarin je aan de hand van dit heerlijke thema de geschiedenis in duikt, dan vertelt Eveline hoe ijs sinds de klassieke oudheid gemaakt wordt. Over de helden van de Italiaanse ijsgeschiedenis zoals de Romein Plinius, ontdekkingsreiziger Marco Polo of ijsmakers aan het hof van de familie De' Medici in de Renaissance. En natuurlijk over Italië, waarvoor we samen over de geillustreerde reisplattegrond uit het boek reizen. Een uitstekende combinatie met wereldoriëntatie dus.

 

Bij een bezoek kan ook het vertellen van een verhaal centraal staan. Hoe maak je een verhaal? Waar let je op bij storytelling? Wat is het verschil tussen vertellen met woorden (een boek) en vertellen met audio (podcast). We gaan actief aan de slag met het maken van een storyboard, de basis van elk verhaal. Zo ontdekken kinderen hoe leuk het vertellen van verhalen kan zijn én dat ze dat zelf ook kunnen.

 

Lezen, luisteren en beleven, het komt allemaal aan bod.

 

 

Activiteiten

Deze activiteiten kan Eveline Baar uitvoeren tijdens een schrijversbezoek:

Workshop Schrijven en creativiteit

Storyboard maken

veline vertelt over de kern van elk goed verhaal en over het verschil tussen vertellen met woorden (een boek) en vertellen met audio (podcast). Daarna gaat de klas actief aan de slag met het maken van een storyboard, de basis van elk verhaal. Dé manier om de creativiteit en fantasie te ontwikkelen en literatuur te leren kennen door zelf te doen.

Leerjaar 6 t/m 8 Basisschool
Themabezoek in de klas

Helden van de ijsgeschiedenis

Eveline vertelt hoe ijs sinds de klassieke oudheid gemaakt wordt en over de helden van de Italiaanse ijsgeschiedenis zoals Plinius, Marco Polo en de ijsmakers voor de familie De' Medici. En natuurlijk over Italië, op basis van de geillustreerde plattegrond in het boek. Uitstekend te combineren met geschiedenis en/of wereldoriëntatie.

Leerjaar 6 t/m 8 Basisschool

Meer informatie over auteursbezoeken in het basisonderwijs  

Publicaties

De Gouden IJscoupe
2024, Uitgeverij Volt
Proza - fictie

Media

foto's