Afbeelding van de auteur
Fotograaf: Ann Gewillig
toon meer

Fictieschrijver

Genre
Kinderboek - Young adult

Thema's
Familie - Psychologie - Vriendschap

Activiteiten
Groepsbezoek (Jeugd) - Lezing - Schrijfopdracht - Voordracht - Workshop/masterclass

Leeftijdsgroepen
Groep 3-4 Basisonderwijs - Groep 5-6 Basisonderwijs - Groep 7 -8 Basisonderwijs - Jongvolwassenen - Klas 1-3 Voortgezet Onderwijs - Klas 4-6 Voortgezet Onderwijs

Joke Benoot (1984) was als kind al verslingerd aan letters en boeken en kondigde in poëzieboekjes aan dat ze later schrijfster zou worden. Dat vergat ze vervolgens voor een jaar of twintig toen ze in de ban raakte van de verhalen van ‘levende mensen’ en kinder- en jeugdpsychologe werd. In haar werk werd ze telkens opnieuw geraakt door de verhalen die haar werden toevertrouwd en de levens waarin ze mee mocht zoeken en wroeten. Vanuit die ontroering begon Joke opnieuw te schrijven en herontdekte ze het plezier van verzinnen, dromen, puzzelen. Nu weet ze weer dat ook personages écht leven.

‘De regen is warm’ (Clavis, 2019) gaat over opgroeien in een tehuis, over afscheid nemen en opnieuw beginnen, over hoop en troost. Met dit boek wou Joke de vaak onzichtbare wereld van de bijzondere jeugdzorg, die haar zo nauw aan het hart ligt, voelbaar maken. ‘De regen is warm’ werd genomineerd voor de Kleine Cervantes.

‘Aroe’ (Clavis, 2023) bestaat uit zachte, warme en inspirerende voorleesverhalen over bang zijn, piekeren, vriendschap en troost. Omdat bang zijn zoveel fijner is samen dan alleen, nodigt dit boek kinderen, ouders en andere helpers uit om te praten over angst en om er mee aan de slag te gaan.

Activiteiten

Deze activiteiten kan Joke Benoot uitvoeren tijdens een schrijversbezoek:

Workshop Schrijven en creativiteit

Het zesde verhaal van Aroe

Dé manier om de creativiteit en fantasie te ontwikkelen en literatuur te leren kennen. De schrijver heeft een leuke opdracht waarmee de klas direct aan de slag kan.

Leerjaar 3 t/m 8 Basisschool
Themabezoek in de klas

Bang zijn moet je durven

Een schrijversbezoek dat aansluit bij een thema waar de klas op dat moment mee bezig is, bijvoorbeeld sociale vaardigheden, omgaan met gevoelens.

Leerjaar 3 t/m 8 Basisschool
Schrijver of illustrator op bezoek in de klas

Klasbezoek

De schrijver of illustrator komt hoogstpersoonlijk langs in de klas om over werk en boeken te vertellen en vragen van de leerlingen te beantwoorden.

Leerjaar 3 t/m 8 Basisschool
Voorleesmoment in de klas

Voorlezen uit 'Aroe'

Voorgelezen worden uit de beste, leukste of mooiste boeken en verhalen door de schrijver of illustrator zelf.

Leerjaar 3 t/m 8 Basisschool

Meer informatie over auteursbezoeken in het basisonderwijs  

Workshop Creatief schrijven

Flash fiction over 'thuis'

Onder begeleiding van de schrijver zelf schrijven. Associëren, brainstormen, plot uitwerken! Met als resultaat een verhaal om trots op te zijn.

Leerjaar 1 t/m 6 VMBO, HAVO, VWO
Maatschappelijk gesprek

Gesprek over opgroeien

Er is veel gaande thuis, op school en in de rest van de wereld, maar ook in boeken! Een open gesprek met de schrijver over een thema dat zowel in de echte wereld als de boeken van de schrijver speelt, leidt tot een groter begrip voor elkaar.

Leerjaar 1 t/m 6 VMBO, HAVO, VWO
Boekgesprek

'De regen is warm' boekgesprek

Iedereen beleeft een boek anders, dat is het leuke van literatuur. Het van tevoren gelezen boek bespreken met de maker zorgt voor nieuwe inzichten.

Leerjaar 4 t/m 6 VMBO, HAVO, VWO
Themabezoek

Opgroeien met hindernissen

Joke leest fragmenten voor en gaat met jongeren in gesprek over thema’s als opgroeien, wortels, verlies, eenzaamheid, vertrouwen en troost. Ook op de setting van het boek, een leefgroep in een begeleidingstehuis, kan dieper ingegaan worden. Daarbij vertelt Joke hoe jongeren uit de jeugdzorg haar geïnspireerd hebben tot het schrijven van dit boek.

Leerjaar 1 t/m 6 VMBO, HAVO, VWO
Lezing

De regen is warm

Voorgelezen worden door de schrijver zelf, die dan ook nog vertelt over het voorgelezen boek en andere boeken.

Leerjaar 1 t/m 6 VMBO, HAVO, VWO

Meer informatie over auteursbezoeken in het voortgezet onderwijs  

Publicaties

Aroe
2023, Clavis
Kinder- of jeugdboek
De regen is warm
2019, Clavis
Young adult