Mandy Pijl

Geboortedatum 14-12-1975

Geboorteplaats Hilversum

Website https://www.mandypijl.nl/
Facebook https://www.facebook.com/mandy.pijl
Instagram https://www.instagram.com/mandypijl/

Afbeelding van de auteur

Geboortedatum
14-12-1975

Geboorteplaats
Hilversum

Website
https://www.mandypijl.nl/
Facebook
https://www.facebook.com/mandy.pijl
Instagram
https://www.instagram.com/mandypijl/

toon meer

Fictieschrijver

Genre
Jeugdboek - Kinderboek - Po√ęzie - Young adult

Thema's
Dieren - Diversiteit - Familie - Humor - Onderwijs - Vriendschap

Activiteiten
Groepsbezoek (Jeugd) - Jurylidmaatschap - Lezing - online activiteit (livestream) - Schrijfopdracht - Workshop/masterclass

Leeftijdsgroepen
Groep 3-4 Basisonderwijs - Groep 5-6 Basisonderwijs - Groep 7 -8 Basisonderwijs - Jongvolwassenen - Klas 1-3 Voortgezet Onderwijs

Mandy Pijl (Hilversum, 1975) schrijft kinderboeken, YA en gedichten. Haar eerste boeken zijn verschenen bij uitgeverij Zwijsen, zoals Hop, in het sop en Wie is nou de slimste? In oktober verschijnt de bundel Tien minuten verhaaltjes voor kinderen van 5-7 jaar. 

Voor jongeren schreef Mandy de novelle In de schijnwerpers die later dit jaar bij uitgeverij Kluitman verschijnt. Hoofdpersoon Flynn treedt met zijn pa op als clown. Dat doet hij niet omdat hij dat nou zo ontzettend leuk vindt. Maar zo kan hij er tenminste voor zorgen dat zijn impulsieve, bierdrinkende pa de klussen niet verprutst. Als de bekende zanger Freddy Vancouver het duo voor de verjaardag van zijn dochtertje Mimi boekt, weet Flynns pa het zeker: deze klus gaat hem beroemd maken. Maar dan verdwijnt Mimi. En alles wijst erop dat Flynns pa haar heeft gekidnapt.

Schrijver in de klas!

Tijdens een interactief bezoek vertelt Mandy kinderen over haar boeken en hoe ze verhalen bedenkt. Er is lekker veel ruimte voor het stellen van vragen, én kinderen gaan zelf aan de slag. Hoe kom je als schrijver op ideeën? Wat maakt een verhaal boeiend? En hoe bedenk je dan een hoofdpersonage dat de lezer mee op reis neemt in het verhaal? Tijdens het bezoek gaan kinderen aan de slag met een of meer opdrachten die hen laat proeven van het schrijverschap.

Speciaal voor groep 3 (en zeer geschikt voor in de Kinderboekenweek):
Zoef, zoef met Saar en Moes

In dit schrijversbezoek staan de verhalen van Saar en Moes centraal. Met hun kar gaan ze er op uit in hun wijk. Ze redden een raaf, broeden een ei uit en hebben een slim plan voor een haan die de buurt wakker houdt.

De kinderen maken kennis met Saar en Moes, de hoofdpersonages uit het boek 'Tien minuten-verhaaltjes voor kinderen van 5-7 jaar'. Vervolgens bedenken ze een heel nieuw avontuur dat zomaar in het boek had kunnen staan. Na dit schrijversbezoek hebben kinderen nog meer plezier in lezen en hebben ze meer durf om te schrijven.

Workshops Poëzie & Verhalen schrijven

Op scholen in zowel het primair als het voortgezet onderwijs geeft Mandy poëzieworkshops en lessen in verhalen schrijven. Goed om te weten: Mandy is bevoegd als leerkracht primair onderwijs en beschikt ruimschoots over pedagogische en didactische vaardigheden waarmee ze ook aarzelende leerlingen de ervaring kan geven dat de taal van ons allemaal is en dat er in echt iedereen een dichter schuilt. Ze was stadsdichter van de gemeente Zaanstad, en publiceerde in onder meer literair tijdschrift Liter en Dichter. van Plint.

Poëzieworkshop voor PABO-studenten en leerkrachten PO

Poëzie heeft de naam moeilijk te zijn wat er ook voor zorgt dat kinderen op de basisschool maar weinig gedichten tot zich nemen. Dat kan anders! Juist in poëzie ervaren kinderen dat er nog een hele wereld is buiten de kantlijn van hun taalschrift. In deze praktische workshop, waarin je ook zelf aan de slag gaat met diverse werkvormen en opdracht, ga je het plezier van poëzieonderwijs ervaren. 
Na afloop heb je handvatten om dichtlessen te geven waarin kinderen geschreven taal als expressiemiddel en communicatiemiddel ervaren en (met plezier) durven te schrijven!

Media

foto's