Mandy Pijl

Geboortedatum 1975-12-14

Geboorteplaats Hilversum

Website https://www.mandypijl.nl/
Facebook https://www.facebook.com/mandy.pijl
Instagram https://www.instagram.com/mandypijl/

Afbeelding van de auteur

Geboortedatum
1975-12-14

Geboorteplaats
Hilversum

Website
https://www.mandypijl.nl/
Facebook
https://www.facebook.com/mandy.pijl
Instagram
https://www.instagram.com/mandypijl/

toon meer

Fictieschrijver

Genre
Jeugdboek - Kinderboek - Po√ęzie - Young adult

Thema's
Dieren - Diversiteit - Familie - Humor - Onderwijs - Vriendschap

Activiteiten
Groepsbezoek (Jeugd) - Jurylidmaatschap - Lezing - online activiteit (livestream) - Schrijfopdracht - Workshop/masterclass

Campagnes
Kinderboekenweek 2024

Leeftijdsgroepen
Groep 3-4 Basisonderwijs - Groep 5-6 Basisonderwijs - Groep 7 -8 Basisonderwijs - Jongvolwassenen - Klas 1-3 Voortgezet Onderwijs

Mandy Pijl (Hilversum, 1975) schrijft kinderboeken, YA en gedichten. Haar eerste boeken zijn verschenen bij uitgeverij Zwijsen, zoals Hop, in het sop en de bundel Tien minuten verhaaltjes voor kinderen van 5-7 jaar. 

Voor jongeren schreef Mandy de novelle In de schijnwerpers (januari 2024, uitgeverij Kluitman). Hoofdpersoon Flynn en zijn vader vormen een clownsduo. Niet omdat Flynn dat nou zo leuk vindt, maar zo kan hij er tenminste voor zorgen dat zijn impulsieve, alcoholistische vader de klussen niet verpest. Ze hebben het geld namelijk hard nodig… Er hangt dan ook veel af van hun nieuwste klus: de verjaardag van de dochter van een bekende zanger. Maar als Flynn ontdekt dat zijn vader iets ergs heeft gedaan en niemand de jarige kan vinden, is het aan Flynn om het probleem op te lossen; zijn toekomst staat immers op het spel.

Voortgezet onderwijs

Schrijversbezoek 'In de schijnwerpers'

Hoe wordt een gaaf idee ook echt een góed boek? Tijdens een interactief schoolbezoek vertel ik over 'In de schijnwerpers' en hoe dat boek er kwam. Met humor veeg ik de romantiek van het schrijven van tafel en vertel leerlingen hoe het er bij het schrijven van maar honderd pagina's écht aan toe gaat.

Ook te boeken als workshop waarin leerlingen aan de slag gaan met een eigen verhaalidee.

Na dit schrijversbezoek

  • hebben leerlingen meer plezier in het lezen van verhalen die aansluiten bij hun belevingswereld.
  • hebben ze meer inzicht in het schrijfproces.
  • hebben leerlingen meer durf om te schrijven.

Een schrijversbezoek is een nog groter succes als daar in voorgaande lessen aandacht aan is besteed. 

Primair onderwijs

Schrijver in de klas!

Tijdens een interactief bezoek vertelt Mandy kinderen over haar boeken en hoe ze verhalen bedenkt. Er is lekker veel ruimte voor het stellen van vragen, én kinderen gaan zelf aan de slag. Hoe kom je als schrijver op ideeën? Wat maakt een verhaal boeiend? En hoe bedenk je dan een hoofdpersonage dat de lezer mee op reis neemt in het verhaal? Tijdens het bezoek gaan kinderen aan de slag met een of meer opdrachten die hen laat proeven van het schrijverschap.

Dit schrijversbezoek is een nog groter succes als daar in voorgaande lessen aandacht aan is besteed. 

Speciaal voor groep 3: Zoef, zoef met Saar en Moes

In dit schrijversbezoek staan de verhalen van Saar en Moes centraal. Met hun kar gaan ze er op uit in hun wijk. Ze redden een raaf, broeden een ei uit en hebben een slim plan voor een haan die de buurt wakker houdt.

De kinderen maken kennis met Saar en Moes, de hoofdpersonages uit het boek 'Tien minuten-verhaaltjes voor kinderen van 5-7 jaar'. Vervolgens bedenken ze een heel nieuw avontuur dat zomaar in het boek had kunnen staan. Na dit schrijversbezoek hebben kinderen nog meer plezier in lezen en hebben ze meer durf om te schrijven.

Dit schrijversbezoek is een nog groter succes als daar in voorgaande lessen aandacht aan is besteed. 

Workshops Poëzie & Verhalen schrijven

Op scholen in zowel het primair als het voortgezet onderwijs geeft Mandy poëzieworkshops en lessen in verhalen schrijven. Goed om te weten: Mandy is bevoegd als leerkracht primair onderwijs en beschikt ruimschoots over pedagogische en didactische vaardigheden waarmee ze ook aarzelende leerlingen de ervaring kan geven dat de taal van ons allemaal is en dat er in echt iedereen een dichter schuilt. Ze was stadsdichter van de gemeente Zaanstad, en publiceerde in onder meer literair tijdschrift Liter en Dichter. van Plint.

Poëzieworkshop voor PABO-studenten en leerkrachten PO

Poëzie heeft de naam moeilijk te zijn wat er ook voor zorgt dat kinderen op de basisschool maar weinig gedichten tot zich nemen. Dat kan anders! Juist in poëzie ervaren kinderen dat er nog een hele wereld is buiten de kantlijn van hun taalschrift. In deze praktische workshop, waarin je ook zelf aan de slag gaat met diverse werkvormen en opdracht, ga je het plezier van poëzieonderwijs ervaren. 
Na afloop heb je handvatten om dichtlessen te geven waarin kinderen geschreven taal als expressiemiddel en communicatiemiddel ervaren en (met plezier) durven te schrijven!

Media

foto's