Mandy Pijl

Geboortedatum 1975-12-14

Geboorteplaats Hilversum

Website https://www.mandypijl.nl/
Facebook https://www.facebook.com/mandy.pijl
Instagram https://www.instagram.com/mandypijl/

Afbeelding van de auteur

Geboortedatum
1975-12-14

Geboorteplaats
Hilversum

Website
https://www.mandypijl.nl/
Facebook
https://www.facebook.com/mandy.pijl
Instagram
https://www.instagram.com/mandypijl/

toon meer

Fictieschrijver

Genre
Jeugdboek - Kinderboek - Poëzie - Young adult

Thema's
Dieren - Diversiteit - Familie - Humor - Onderwijs - Vriendschap

Activiteiten
Groepsbezoek (Jeugd) - Jurylidmaatschap - Lezing - online activiteit (livestream) - Schrijfopdracht - Workshop/masterclass

Leeftijdsgroepen
Groep 3-4 Basisonderwijs - Groep 5-6 Basisonderwijs - Groep 7 -8 Basisonderwijs - Jongvolwassenen - Klas 1-3 Voortgezet Onderwijs

Mandy Pijl (Hilversum, 1975) schrijft kinderboeken, YA en gedichten. Haar eerste boeken zijn verschenen bij uitgeverij Zwijsen, zoals Hop, in het sop en de bundel Tien minuten verhaaltjes voor kinderen van 5-7 jaar. 

Voor jongeren schreef Mandy de novelle In de schijnwerpers (januari 2024, uitgeverij Kluitman). Hoofdpersoon Flynn en zijn vader vormen een clownsduo. Niet omdat Flynn dat nou zo leuk vindt, maar zo kan hij er tenminste voor zorgen dat zijn impulsieve, alcoholistische vader de klussen niet verpest. Ze hebben het geld namelijk hard nodig… Er hangt dan ook veel af van hun nieuwste klus: de verjaardag van de dochter van een bekende zanger. Maar als Flynn ontdekt dat zijn vader iets ergs heeft gedaan en niemand de jarige kan vinden, is het aan Flynn om het probleem op te lossen; zijn toekomst staat immers op het spel.

Voortgezet onderwijs

Schrijversbezoek 'In de schijnwerpers'

Hoe wordt een gaaf idee ook echt een góed boek? Tijdens een interactief schoolbezoek vertel ik over 'In de schijnwerpers' en hoe dat boek er kwam. Met humor veeg ik de romantiek van het schrijven van tafel en vertel leerlingen hoe het er bij het schrijven van maar honderd pagina's écht aan toe gaat.

Ook te boeken als workshop waarin leerlingen aan de slag gaan met een eigen verhaalidee.

Na dit schrijversbezoek

  • hebben leerlingen meer plezier in het lezen van verhalen die aansluiten bij hun belevingswereld.
  • hebben ze meer inzicht in het schrijfproces.
  • hebben leerlingen meer durf om te schrijven.

Een schrijversbezoek is een nog groter succes als daar in voorgaande lessen aandacht aan is besteed. 

Activiteiten

Deze activiteiten kan Mandy Pijl uitvoeren tijdens een schrijversbezoek:

Workshop Poëzie en verbeelding

Iedereen is een dichter

In deze workshop ervaren kinderen dat er buiten de kantlijn van het taalschrift een oneindige speelruimte is die we poëzie noemen. En dat er in iedereen een dichter schuilt. Na een paar korte opdrachten schrijven ook twijfelende leerlingen met veel plezier een eigen gedicht. Omdat het belangrijk is dat leerlingen met hun werk gehoor vinden, is er ook ruimte voor voordracht. Duur van de workshop in overleg en naar leerjaar.

Leerjaar 3 t/m 8 Basisschool
Workshop Poëzie en verbeelding

Voor leerkrachten en PABO-studenten

Poëzie heeft de naam moeilijk te zijn wat er ook voor zorgt dat kinderen soms maar weinig gedichten tot zich nemen. Dat kan anders! Juist in poëzie ervaren ze dat er nog een hele wereld is buiten hun taalschrift. In deze praktische workshop ga je zelf aan de slag gaat met diverse werkvormen en opdrachten, zodat je het plezier van poëzieonderwijs kunt ervaren.  Je krijgt handvatten die je helpen om zelf inspirerende dichtlessen te kunnen geven.

Leerjaar 1 t/m 8 Basisschool
Schrijver of illustrator op bezoek in de klas

Zoef, zoef met Saar en Moes

Tijdens dit bezoek staan de verhalen van Saar en Moes uit het boek 'Tien minuten-verhaaltjes voor kinderen van 5-7 jaar' centraal. Met hun kar gaan de twee er op uit in hun wijk. Ze redden een raaf, broeden een ei uit en hebben een slim plan voor een haan die de buurt wakker houdt. De kinderen gaan met hen mee op pad. Ze bedenken een heel nieuw avontuur dat zomaar in het boek had kunnen staan.

Leerjaar 3 Basisschool
Schrijver of illustrator op bezoek in de klas

Schrijver in de klas

Tijdens een interactief bezoek vertel ik kinderen over mijn boeken en hoe ik verhalen bedenk. Hoe kom je als schrijver op ideeën? Wat maakt een verhaal boeiend? En hoe bedenk je dan een hoofdpersonage dat de lezer mee op reis neemt in het verhaal? Er is veel ruimte voor het stellen van vragen, én kinderen gaan aan de slag met een schrijfopdracht.

Leerjaar 3 t/m 8 Basisschool
Kinderboekenweek 2024

Zoef, zoef met Saar en Moes

Tijdens dit bezoek staan de verhalen van Saar en Moes centraal. Met hun kar gaan ze er op uit in hun wijk. Ze redden een raaf, broeden een ei uit en hebben een slim plan voor een haan die de buurt wakker houdt. De kinderen maken kennis met de eigenwijze en vindingrijke Saar en Moes, de hoofdpersonages uit het boek 'Tien minuten-verhaaltjes voor kinderen van 5-7 jaar'. Daarna bedenken ze een avontuur dat zomaar in het boek had kunnen staan.

Leerjaar 3 Basisschool
Kinderboekenweek 2024

Lekker eigenwijze poëzie

In deze workshop verken ik met kinderen de poëzie. We praten over gedichten en over wat iets nu een gedicht maakt. En als je ergens eigenwijs kunt zijn, dan is het wel in de poëzie. Na een aantal korte schrijfopdrachten schrijven ze een lekker eigenwijs gedicht. Voor het schrijfplezier is het belangrijk dat leerlingen gehoor vinden met hun gedichten. Daarom is er ruimte voor voordracht. Duur: 60-90 minuten (aangepast per leerjaar)

Leerjaar 3 t/m 8 Basisschool Kan online
Kinderboekenweek 2024

Wielen in de lucht!

Centraal staat mijn boek 'Wielen in de lucht', over Sanaa en Erkan die een wheelie willen maken. Maar dat is geen eitje! Ze ontdekken dat je met doorzettingsvermogen en vriendschap ver komt. En zo gaat het ook met het schrijven van verhalen. Ik vertel over mijn schrijverschap, mijn boeken en hoe ik van ideeën verhalen maak. Een schrijversbezoek is een nog groter succes als daar in voorgaande lessen aandacht aan is besteed.

Leerjaar 4 t/m 8 Basisschool

Meer informatie over auteursbezoeken in het basisonderwijs  

Media

foto's