Mark Boode

Geboortedatum 08-08-1967

Website www.markboode.nl

Afbeelding van de auteur
Fotograaf: Laura Ponchel

Geboortedatum
08-08-1967

Website
www.markboode.nl

toon meer

Fictieschrijver - Theatermaker

Genre
Jeugdboek - Spanning - Young adult

Thema's
Burgerschap - Diversiteit - Duurzaamheid - Identiteit - Klimaatverandering - LHBTI - Liefde - Natuur - Onderwijs - Seksualiteit - Vriendschap - Vrijheid

Subthema's
Activisme Toekomst Radicalisering Idealisme Jongeren Discriminatie Rechtvaardigheid

Activiteiten
deelname gesprek/discussie - Interview (als geïnterviewde) - Interview (als interviewer) - Jurylidmaatschap - Lezing - online activiteit (livestream) - Presentatie - Schrijfopdracht - Signeersessie - Voordracht - Workshop/masterclass

Leeftijdsgroepen
Klas 1-3 Voortgezet Onderwijs - Klas 4-6 Voortgezet Onderwijs

Mark Boode is schrijver, theaterdocent, medeoprichter van Teachers for Climate en lid van de Raad van Advies van Youth for Climate. Zijn nieuwe boek Winnen van de Wereld (Lemniscaat, maart 2023, over een 15-jarige klimaatactiviste) en zijn ‘groene toekomstroman’ Vogelkinderen gebruikt hij als uitgangspunt om met scholieren (12-16 jaar) actief aan actief aan de slag te gaan met storytelling, toekomstdenken en jongerenactivisme.

Winnen van de Wereld (maart 2023) - Een coming of age verhaal over activisme, het zoeken naar een eigen mening, losmaken van je ouders, zorgen over de toekomst, het vernieuwen van vriendschappen, het ontdekken van seksualiteit en onderzoeken waar je voor staat en wat je daarmee moet. Yanna's leven bestaat uit rampen: haar tweelingbroer, haar sproeten, de jongens uit 3B. En als ze haar docenten moet geloven staat haar huis over twintig jaar onder water. Maar Yanna heeft geen zin meer om bang te zijn. Of misschien is ze juist wel bang om haar hele leven bang te blijven. Yanna sluit zich aan bij de Green Rebels. Die willen de bossen redden en bezetten kruispunten. Die dóén iets. Maar al bij haar eerste demonstratie wordt Yanna opgesloten in een politiecel. Nu is Yanna pas echt boos. De wereld heeft haar uitgedaagd. En Yanna wil winnen.

Vogelkinderen (2019) - Een utopische toekomstroman over het jaar 2143, inclusief reisgids The Only Planet, ook onderdeel van de young adult expositie Backstreet in het literatuurmuseum in Den Haag. De wereld van Aqila en Dayo is groen en vreedzaam. Dieren hebben een stem. Geluk staat voorop. Ze kunnen vliegen en praten met dieren en noemen zichzelf: Vogelkinderen. Aqila is een vogelmeisje. Haar moeder is de hoogste bestuurder. Haar vader heeft ze nooit gekend. Gewone mensen zijn er ook nog. Zij mogen niet meer meebeslissen. Dayo is een gewone jongen. Zonder vleugels. Hij is gek op Aqila, maar weet dat zij later een vogeljongen zal kiezen. Als Aqila's moeder in het niets verdwijnt, breekt een opstand uit. Dayo en Aquila volgens een spoor de bergen in. Twee verliefde tieners proberen een perfecte wereld te redden van de ondergang.

Jongerenactivisme (gastles / workshop / projectdag) Mark Boode was namens Teachers for Climate medeorganisator van de klimaatstaking in Den Haag (2019) waar 35.000 mensen op af kwamen. Burgerlijke ongehoorzaamheid - mits vreedzaam - is volgens hem soms nodig om belangrijke veranderingen af te dwingen. Acitivsten als Mahatma Gandhi, Nelson Mandela, Martin Luther King en Greta Thunberg hebben grote onrechtvaardigheid en bedreigingen onder de aandacht gebracht en belangrijke maatschappelijke veranderingen in gang gezet. Maar wanneer kies je voor burgerlijke ongehoorzaamheid, waar liggen de grenzen, en hoe ontwerp je een actie? Aan de hand van zijn boek Winnen van de Wereld gaat Mark hierover met jongeren in gesprek én aan de slag: hoe en waarvoor zou jij een actie opzetten?

Toekomstdenken (gastles / workshop / projectdag) - Met Vogelkinderen wilde Mark Boode tegenwicht bieden aan de vele dystopische toekomstromans en sombere toekomstbeelden.  De toekomst hangt af van de keuzes die we nu maken en gelukkig is er heel veel te kiezen. Aan de hand van zijn boeken gaat Mark hierover met jongeren in gesprek: waar denk jij aan bij het jaar 2050, wat zie jij als positief en wat als negatief, hoeveel invloed heb je op je toekomst, welke emoties roept dat op? Een mooie toekomst begint volgens Mark bij het verbeelden ervan: in een verhaal, een boek, tekeningen, films of een expo, in fantasieën en idealen en uiteindelijk in mogelijke keuzes. In een lange workshop of projectdag kan met leerlingen worden toegewerkt naar een eindpresentatie.

Storytelling & personage ontwikkeling (gastles / workshop / projectdag) - Als schrijver en theatermaker is Mark Boode dagelijks bezig met het creëren van personages en het construeren van verhalen. Heel fijn: bijna alle verhalen - van oude mythen tot en met moderne films - hebben eenzelfde basisstructuur, en die is heel begrijpelijk. In deze workshops combineert Mark theorie, improvisaties, spel- en schrijfopdrachten met voorbeelden uit zijn eigen boeken. In een lange workshop of projectdag kan met leerlingen worden toegewerkt naar een eindproduct en/of presentatie.

Media

foto's

externe webpagina's