Mark Boode

Geboortedatum 1967-08-08

Website www.markboode.nl

Afbeelding van de auteur
Fotograaf: Pakhuis De Zwijger

Geboortedatum
1967-08-08

Website
www.markboode.nl

toon meer

Fictieschrijver - Theatermaker

Genre
Jeugdboek - Spanning - Young adult

Thema's
Burgerschap - Diversiteit - Duurzaamheid - Identiteit - Klimaatverandering - LHBTI - Liefde - Onderwijs - Vriendschap

Subthema's
Activisme Toekomst Idealisme Jongeren Inclusiviteit Rechtvaardigheid

Activiteiten
deelname gesprek/discussie - Interview (als geïnterviewde) - Interview (als interviewer) - Jurylidmaatschap - Lezing - online activiteit (livestream) - Presentatie - Schrijfopdracht - Signeersessie - Voordracht - Workshop/masterclass

Leeftijdsgroepen
Klas 1-3 Voortgezet Onderwijs - Klas 4-6 Voortgezet Onderwijs

Mark Boode

Mark Boode is schrijver, theaterdocent, medeoprichter van Teachers for Climate en lid van de Raad van Advies van Youth for Climate. Zijn nieuwe boek Winnen van de Wereld (Lemniscaat, maart 2023, over een 15-jarige klimaatactiviste) en zijn ‘groene toekomstroman’ Vogelkinderen gebruikt hij als uitgangspunt om met scholieren (12-16 jaar) actief aan actief aan de slag te gaan met storytelling, toekomstdenken en jongerenparticipatie.

 

Gastlessen / workshops / projectdagen

Hoe denk je dat de toekomst eruit ziet? Hoe wil je dat de toekomst eruit ziet? En welke invloed heb jij daarop?

Aan de hand van zijn boeken gaat Mark Boode actief met leerlingen hierover in gesprek en aan de slag. Naar keuze kan er gefocust worden op storytelling (verhaalstructuur, personages, schrijf- en spelopdrachten), toekomstdenken (future design, verbeelden van de toekomst), jongerenparticipatie (ook: burgerschap) en jongerenactivisme (functie ervan, actuele en historische voorbeelden, vormgeven van een eigen actie). In samenwerking met andere organisaties zijn ook projectdagen voor meerdere klassen mogelijk.

 

Winnen van de Wereld (maart 2023)

Een coming of age verhaal over activisme, over zoeken waar je voor staat en wat je daarmee moet.

Yanna's leven bestaat uit rampen: haar tweelingbroer, haar sproeten, de jongens uit 3B. En als ze haar docenten moet geloven staat haar huis over twintig jaar onder water. Maar Yanna heeft geen zin meer om bang te zijn. Of misschien is ze juist wel bang om haar hele leven bang te blijven. Yanna sluit zich aan bij de Green Rebels. Die willen de bossen redden en bezetten kruispunten. Die dóén iets. Maar al bij haar eerste demonstratie wordt Yanna opgesloten in een politiecel. Nu is Yanna pas echt boos. De wereld heeft haar uitgedaagd. En Yanna wil winnen.

 

Vogelkinderen (2019)

Een utopische toekomstroman over het jaar 2143, inclusief reisgids The Only Planet, ook onderdeel van de young adult expositie Backstreet in het literatuurmuseum in Den Haag.

De wereld van Aqila en Dayo is groen en vreedzaam. Dieren hebben een stem. Geluk staat voorop. Ze kunnen vliegen en praten met dieren en noemen zichzelf: Vogelkinderen. Aqila is een vogelmeisje. Haar moeder is de hoogste bestuurder. Haar vader heeft ze nooit gekend. Gewone mensen zijn er ook nog. Zij mogen niet meer meebeslissen. Dayo is een gewone jongen. Zonder vleugels. Hij is gek op Aqila, maar weet dat zij later een vogeljongen zal kiezen. Als Aqila's moeder in het niets verdwijnt, breekt een opstand uit. Dayo en Aquila volgens een spoor de bergen in. Twee verliefde tieners proberen een perfecte wereld te redden van de ondergang.

 

Media

foto's

externe webpagina's