toon meer

Illustrator

Genre
Kinderboek - Prentenboek

Thema's
Diversiteit - Familie - Humor - Identiteit - Liefde - Muziek - Ouderschap - Pesten - Rouw - Sport - Vriendschap

Subthema's
Griezelen, geboorte, Sinterklaas, Zelfbeeld, Zelfliefde, jaloezie,

Activiteiten
Abonnement Schrijver leest voor-video’s - deelname gesprek/discussie - Interview (als geïnterviewde) - Interview (als interviewer) - Jurylidmaatschap - Lezing - online activiteit (livestream) - online activiteit (video) - Presentatie - Signeersessie - Workshop/masterclass

Leeftijdsgroepen
Groep 3-4 Basisonderwijs - Kleuters - Peuters

Sanne Thijs haar illustraties typeren zich door een vrolijkheid, humor en levendig kleurgebruik. Emoties spelen een grote rol in haar illustraties en ze spatten dan ook van de pagina's. Ze vertelt dat ze een manuscript als een film in haar hoofd ziet. Om het verhaal dan te illusteren moet ze uiteindelijk kiezen waar ze op het pauze knopje duwt. 

Ze is geboren en getogen in een klein dorpje in het Belgische Maasland en is al van kleins af creatief bezig. Omdat taal, beeld en podiumkunsten haar meer fascineerde dan de economie die ze op school kreeg, vervolledigde ze haar middelbaar in de kunsthumaniora te Genk waarna ze ook haar diploma Illustratie in het hoger onderwijs behaalde te Gent. 

Haar grootste droom was om prentenboeken te maken. Deze droom werd zeer snel waarheid doordat ze, juist uit de schoolbanken, de kans kreeg om mee te werken aan het Studio Sesam-project* dat superdiverse kinderboekjes wou creëren. Zo kwam haar eerste kinderboek 'De fanfare' er. Er volgde hierna nog meerdere kinderboeken bij onder andere De Eenhoorn uitgeverij. 

*SESAM is een intercultureel jeugdliteratuurproject, voor en door kinderen en hun (groot)ouders in samenwerking met creatief cultureel divers talent. Het doel is om kinderboeken te ‘heroveren’, weg van stereotypen en met net meer diversiteit, en ze gemakkelijker toegankelijk te maken voor ‘kwetsbare’ kinderen en hun ouders.

Workshops

Als illustrator is het fantastisch om een verhaal beeld te geven en er helemaal in te verdwijnen. Maar illustrator zijn betekent voor mij ook om het verhaal in de wereld te zien staan. Om reacties te zien op de kleine grapjes die ik in de tekeningen verstopte, om een leesplezier aan te wakkeren. Een connectie te hebben met mijn publiek en zo opnieuw inspiratie op te doen voor meer verhalen. Ik heb een grote passie voor (voor)lezen en zal dan ook met veel theater voorlezen uit mijn boeken. Steeds begeleid met spelletjes of een creatieve workshop op maat van het publiek. In deze workshops werk ik graag rond thema's passend bij mijn boeken die steeds dicht bij mezelf liggen. 

Ook geef ik graag een kijkje achter de schermen. Bij elke lezing toon ik dan ook originele tekeningen en schetsboeken. Ik leg graag uit hoe ik aan de slag ga, waar mijn inspiratie vandaan kwam of wat mijn valkuilen zijn. Dit nogmaals steeds op maat van het publiek voor me. Ik hoop hiermee een nieuwsgierigheid aan te wakkeren dat ze zelf aan de slag gaan met de verhalen die ze zelf in hun hoofd hebben.

Weetjes

In welk seizoen voel je je het beste? Ik hou heel veel van de frisse lucht en de kleuren in de herfst. Maar ook de lente vind ik fantastisch met de krokussen die overal te zien zijn.

In welk boek zou je zelf graag een personage zijn? Mijn eerste gedacht is natuurlijk Harry Potter, en uiteraard als een heks, misschien zelfs als een van de Wemels. Maar als ik wat dieper nadenk, zou het ook gewoon superleuk zijn om de sidekick te zijn in ‘Koning van Katoren’ van Jan Terlouw.

Wat is je lievelingstekenplek? Mijn atelier thuis, een kamer die ik meer en meer inricht naar mijn eigen smaak, met een heel grote teken- en computerbureau. Ik heb er een heel groot raam dat op onze tuin en de polders uitkijkt. Je hebt er de mooiste zonsondergangen en je kan er fazanten en hazen zien rondlopen. En met een beetje geluk komt er ook eens een ree langs!

Als je de beste zou kunnen zijn in iets, wat zou dat dan zijn? Ik zou heel graag de beste zijn in altijd het perfecte cadeautje vinden voor iemand zijn verjaardag …


 

Publicaties

Overal Cadeautjes
2021,
Prentenboek
Altijd Grote zus
2021, De Eenhoorn
Prentenboek
Dik Oké
2020, De Eenhoorn
Prentenboek
Piet is Moe
2020, De Eenhoorn
Kinder- of jeugdboek
De Griezels
2019, De Eenhoorn
Prentenboek
De fanfare
2015,
Prentenboek

Media

foto's