Afbeelding van de auteur
Fotograaf: Joke Schut Photography
toon meer

Fictieschrijver - Non-fictieschrijver

Genre
Jeugdboek - Kinderboek - Non-fictie - Young adult

Thema's
Diversiteit - Duurzaamheid - Familie - Gezondheid - Identiteit - Klimaatverandering - Liefde - Natuur - Psychologie - Vriendschap - Wetenschap

Activiteiten
Groepsbezoek (Jeugd) - Internetactiviteit - Interview (als geïnterviewde) - Jurylidmaatschap - Lezing - online activiteit (livestream) - online activiteit (video) - Presentatie - Signeersessie - Workshop/masterclass

Campagnes
Kinderboekenweek 2024

Leeftijdsgroepen
Groep 5-6 Basisonderwijs - Groep 7 -8 Basisonderwijs - Jongvolwassenen - Klas 1-3 Voortgezet Onderwijs - Klas 4-6 Voortgezet Onderwijs

Esther Walraven is wetenschapper en auteur van kinderboeken en YA-boeken. Ze schreef onder andere de zeer succesvolle Waarom-serie, waarin wetenschappelijke onderwerpen eenvoudig worden uitgelegd (uitgebreide bio staat onderaan deze pagina). Hieronder vind je haar aanbod voor scholen (PO & VO), bibliotheken, leerkrachten, leesconsulenten, PABO's en boekhandels. Wil je iets anders? Neem dan gerust contact op, er is van alles mogelijk!

 

Scholen PO, bibliotheken & boekhandels (doelgroep 8-12 jaar)

Bij de boeken uit de Waarom-serie ontwikkelde Esther een boeiende wetenschapsquiz, waarmee ze de kinderen tijdens een bezoek aan school, bibliotheek of boekhandel uitdaagt meer te leren over wetenschappelijke onderwerpen als hersenen en gedrag, eten en spijsvertering, chemie, vriendschap, liefde, erfelijkheid en voortplanting, natuur, milieu en klimaat (doelgroep 8-12 jaar). Bij de boeken uit de Waarom-serie zijn lesbladen beschikbaar voor diverse vakken. Voor Kinderboekenweek 2024 heeft zij een speciaal themaprogramma rond het thema 'Lekker eigenwijs'.

Verder verzorgt zij wetenschapsworkshops voor kinderen (8-12 jaar) rondom verschillende thema’s (hersenen/optische illusies, voeding, bijzondere natuurverschijnselen, klimaatverandering, biodiversiteit). Voor een uitgebreidere beschrijving, zie documenten hieronder. 

Schrijfworkshop: Esther verzorgt ook creatieve schrijflessen voor basisscholen, waarin leerlingen op een creatieve manier zelf aan de slag gaan met een eigen verhaal of opdracht. Deze workshops kunnen ook in bibliotheken of boekhandels verzorgd worden. 

Tot slot neemt Esther regelmatig plaats in de jury bij voorleeswedstrijden of schrijfwedstrijden


Scholen VO, bibliotheken, boekhandels (12+/14+)

Ook voor de doelgroep 12+ en Young Adults (14+) biedt Esther diverse activiteiten aan. Zo kan zij op middelbare scholen in de klas komen vertellen over het ontstaan van Daan & Nadia, Voor YasminWind, en/of Met andere ogen en het boeiende schrijfproces hierachter en beantwoordt ze alle vragen over het schrijverschap. In haar presentatie inspireert ze leerlingen om zelf meer te gaan lezen. Voor boekhandels en bibliotheken kan zij eveneens een presentatie over haar boeken verzorgen, of een meet & greet/interview en signeersessie.

Schrijfworkshop: voor middelbare scholen en bibliotheken verzorgt Esther regelmatig schrijfworkshops met creatieve schrijfopdrachten. Invulling naar wens.

 

Leerkrachten, leesconsulenten & PABO's

Inspiratie nodig voor in de klas? Voor leerkrachten (in opleiding), leesconsulenten en leescoördinatoren kan Esther een lezing/workshop verzorgen rond het gebruik van informatieve boeken in het onderwijs, met aandacht voor leesbevordering, rijke taal in kinderboeken, het belang van lezen en de wetenschappelijke onderbouwing van leesbevordering. Ook een algemene inspiratielezing/workshop over inzet van kinderboeken bij alle vakken is mogelijk. 

Verder is er lesmateriaal beschikbaar bij de Waarom-boeken om te gebruiken in de klas (zie https://www.de-leukste-kinderboeken.com/lesbrief/waarom-je-voetafdruk-groter-dan-je-schoenmaat). 

 

Over Esther:

Esther Walraven is gezondheidswetenschapper, universitair docent onderwijswetenschappen en auteur van kinderboeken en YA-boeken. Ze schreef onder andere de zeer succesvolle non-fictie boeken Waarom achtbanen te gek zijn!, WAAROM je eigen SCHETEN soms niet zo erg STINKEN!Waarom je meestal gek bent op..., Waarom jij van sterrenstof bent! en Waarom je voetafdruk groter is dan je schoenmaat (Van Goor, doelgroep 8-12 jaar). Met deze informatieve en grappige boeken maakt zij wetenschappelijke onderwerpen als psychologie, voeding en spijsvertering, en vriendschap, liefde en voortplanting, en chemie toegankelijk voor basisschoolleerlingen. Samen met Bianca Toeps schreef ze Ik ben autastisch!, een kinderboek dat laat zien wat het betekent om te leven met autisme (BlossomBooks, doelgroep 8+).

Voor jongvolwassenen schreef ze de aangrijpende YA-roman Daan & Nadia (Van Goor, 2016, 14+) en twee novelles in de Best of YA XS serie: Voor Yasmin en Wind (Van Goor, 2021, 2023). In 2024 verschijnt haar 12+ boek Met andere ogen

Verder schreef ze, samen met Li Lefébure, de leerzame avonturenverhalen Het magische wereldfeestenboek en Het Maya Mysterie (Clavis, 2014, 2020, doelgroep 9-12 jaar) en werkte ze mee aan verschillende verhalenbundels (Weet je wat ik worden wil, Kom mee naar buiten, Groep 8 rocks! Van Goor, 2021, 2022, 2023).

Esther is lid van Schrijvers voor Toekomst (www.schrijversvoortoekomst.nl).

Activiteiten

Deze activiteiten kan Esther Walraven uitvoeren tijdens een schrijversbezoek:

Kinderboekenweek 2024

Eigenwijze wetenschapsquiz

Speciaal voor de Kinderboekenweek 2024 biedt Esther een lekker eigenwijze versie van de wetenschapsquiz bij haar Waarom-boeken, waarin ze weetjes over het maken van boeken combineert met weetjes uit haar boeken. Doe jij mee?

Leerjaar 5 t/m 8 Basisschool
Workshop Schrijven en creativiteit

schrijf je blij

Dé manier om de creativiteit en fantasie te ontwikkelen en literatuur te leren kennen. De schrijver heeft een leuke opdracht waarmee de klas direct aan de slag kan.

Leerjaar 5 t/m 8 Basisschool
Kinderboekenweek 2024

themaprogramma 'Lekker eigenwijs'

Speciaal voor de Kinderboekenweek 2024 bied ik een themaprogramma aan rond het thema 'Lekker eigenwijs', met volop aandacht voor diversiteit én een vleugje wetenschap.

Leerjaar 5 t/m 8 Basisschool
Themabezoek in de klas

Wetenschapsquiz

Speel met je klas een leuke wetenschapsquiz rond één van de thema's uit de Waarom-boeken (hersenen en gedrag, voeding en spijsvertering, vriendschap, familie & de liefde, chemie, natuur, klimaat en milieu)

Leerjaar 5 t/m 8 Basisschool
Schrijver of illustrator op bezoek in de klas

Schrijver in de klas

De schrijver komt langs in de klas om over haar boeken te vertellen en vragen van de leerlingen te beantwoorden.

Leerjaar 5 t/m 8 Basisschool Kan online

Meer informatie over auteursbezoeken in het basisonderwijs  

Lezing

Schrijver in de klas

Voorgelezen worden door de schrijver zelf, die dan ook nog vertelt over het voorgelezen boek en andere boeken.

Leerjaar 1 t/m 4 VMBO, HAVO, VWO Kan online
Workshop Creatief schrijven

Kruip in de huid van...

Stap voor stap aan de slag met leuke, inspirerende schrijfopdrachten van de schrijver zelf.

Leerjaar 1 t/m 4 VMBO, HAVO, VWO
Boekgesprek

in gesprek met de schrijver!

Iedereen beleeft een boek anders, dat is het leuke van literatuur. Het van tevoren gelezen boek bespreken met de maker zorgt voor nieuwe inzichten.

Leerjaar 1 t/m 6 VMBO, HAVO, VWO Kan online

Meer informatie over auteursbezoeken in het voortgezet onderwijs  

Publicaties

Met andere ogen
2024, VAN GOOR
Kinder- of jeugdboek
Groep 8 rocks
2023, VAN HOLKEMA & WARENDORF
Kinder- of jeugdboek
Wind
2023, VAN GOOR
Young adult
Kom mee naar buiten
2022, VAN GOOR
Korte verhalen - Kinder- of jeugdboek
Waarom je voetafdruk groter is dan je schoenmaat
2022, VAN GOOR
Kinder- of jeugdboek
Ik ben autastisch!
2021, Blossom Books
Kinder- of jeugdboek - Non-fictie
Voor Yasmin
2021, Uitgeverij Unieboek Het Spectrum
Young adult
Weet je wat ik worden wil…
2021, VAN GOOR
Kinder- of jeugdboek - Korte verhalen
Waarom jij van sterrenstof bent!
2020, VAN GOOR
Kinder- of jeugdboek
Het Maya Mysterie
2020, Clavis
Kinder- of jeugdboek
Waarom je meestal gek bent op...
2018, VAN GOOR
Kinder- of jeugdboek - Wetenschap - Non-fictie
WAAROM je eigen SCHETEN soms niet zo erg STINKEN!
2017, VAN GOOR
Kinder- of jeugdboek - Wetenschap - Non-fictie
Daan & Nadia
2016, VAN GOOR
Roman
Waarom achtbanen te gek zijn!
2015, VAN GOOR
Kinder- of jeugdboek - Wetenschap - Non-fictie
Het magische wereldfeestenboek
2014, Clavis
Fantasy - Kinder- of jeugdboek - Spanning

Media

foto's

Fotograaf: Joke Schut Photography
Fotograaf: Joke Schut Photography

externe webpagina's

Openbare lezingen

25-09-2024 Openbare Bibliotheek Hardenberg , Julianastraat 54, Dedemsvaart (De Baron)