Claudia Jong

Afbeelding van de auteur
Fotograaf: Chris van Houts
toon meer

Fictieschrijver - Non-fictieschrijver - Toneelschrijver

Genre
Jeugdboek - Kinderboek - Prentenboek - Toneel

Thema's
Vriendschap - Rouw - Reizen - Liefde - Kunst - Humor - Geschiedenis - Filosofie - Familie - Diversiteit - Beroepen

Subthema's
theater, poëzie, fantasie, verbeeldingskracht, buitenbeentjes, verdwijnende beroepen, de dood, tragikomische personages, romantiek

Activiteiten
Workshop/masterclass - Voordracht - Presentatie - online activiteit (video) - online activiteit (livestream) - Lezing - Groepsbezoek (Jeugd) - Abonnement Schrijver leest voor-video’s

Leeftijdsgroepen
Volwassenen - Kleuters - Groep 7 -8 Basisonderwijs - Groep 5-6 Basisonderwijs - Groep 3-4 Basisonderwijs

Claudia Jong schreef toneelteksten (o.a. voor Oerol) en vier kinderboeken: Wolfje, Nooit is voor altijd, Max maakt een vriend en De wind en wij. 
Haar debuut Wolfje werd bekroond met de Hotze de Roosprijs 2012.  
Kijk voor meer info op haar website bij 'Kinderboeken' en 'Recensies'.

Voor de Kinderboekenweek 2021 biedt Claudia geen speciaal themaprogramma aan, maar een mooi tijdloos programma (dat basisscholen het hele jaar door kunnen boeken):

Groep 1 t/m 4: Bezoek rond prentenboek De wind en wij (30-45 min.)
Claudia leest het boek voor, expressief en interactief: er is veel contact met de kinderen, zij mogen meedoen tijdens het lezen. Bij een kleinere groep kleuters leest ze voor uit het papieren boek, met de kinderen rondom haar op kussens of stoeltjes. Als de groep groter is, toont ze de prenten via het digibord. Na het voorlezen geeft ze een leuke doe-opdracht, waarbij de kinderen iets gaan verzinnen bij het boek en dat mogen tekenen (en schrijven, als ze dat kunnen).

Groep 5 t/m 8: Schrijfles Verhaal bij een kunstwerk (60 min.)
Na een korte introductie (met mogelijkheid om vragen te stellen) gaan de kinderen leren hoe ze een (eigen) verhaal kunnen schrijven bij een kunstwerk. Dit is een rijke les, die kinderen boeit en waarin ze ongemerkt verschillende dingen oefenen: luisteren, naar beeldende kunst kijken, goed observeren, je inleven, creatief schrijven, fouten durven maken, jezelf durven uiten, spelen met taal, etc. (Voor een uitgebreidere indruk van deze les: lees het blog 'Stille wensen' op claudiajong.nl )

Deze lessen kunnen ook worden geboekt: 
Groep 1 t/m 4: Bezoek rond het prentenboek Max maakt een vriend (verzin zelf een vriend/in)
Groep 5 t/m 8: Schrijfles poëzie (gedichten en/of poëtisch proza schrijven) of dialogen schrijven (met een opdracht die kinderen heel leuk en spannend vinden).

Claudia heeft veel ervaring met schoolbezoeken en is sinds 2018 Schoolschrijver. Ze houdt ervan met kinderen te praten over boeken, over schrijven en over de onderwerpen die kinderen bezighouden. Altijd met de nodige humor. Een schoolbezoek kan klein en intiem zijn, maar ook groot en feestelijk, met een Kinderboekenquiz. Ook mogelijk (op aanvraag): een volledige les met foto's en attributen over hoe een boek wordt gemaakt, en wie daar allemaal aan meewerken.

Een auteursbezoek kan live, maar ook online. Bekijk het filmpje hieronder, waarin Claudia zich voorstelt en vertelt hoe een (online) bezoek eruit kan zien.

Voor boekwinkels en bibliotheken: een schrijfworkshop voor volwassenen of gemengd publiek (ouders en kinderen) is mogelijk, in overleg.

Menukaart PO

Een schrijversbezoek op de basisschool kan zoveel meer zijn dan voorlezen en een vragenronde! In onderstaande Menukaart PO vindt u het aanbod van de auteur van uw keuze. Klik op de pdf voor een persoonlijke toelichting bij de activiteiten.

Jeugdliteratuur voor volwassenen
  • De schrijver/illustrator vertelt
  • Leesmotivatie
  • Praktisch aan de slag
  • Vakoverstijgend lezen
Maker & Boek
  • Voorleesmoment in de klas
  • Schrijver of illustrator op bezoek in de klas
Workshops
  • Workshop Schrijven en creativiteit
  • Workshop Poëzie en verbeelding

Publicaties

De wind en wij
2020, De Eenhoorn
Prentenboek
Max maakt een vriend
2018, De Eenhoorn
Prentenboek
Nooit is voor altijd
2013, DAVIDSFONDS
Prentenboek
Wolfje
2011, Gottmer Uitgevers Groep
Kinder- of jeugdboek

Media

Bekroningen

Hotze de Roosprijs 2012