Marlies Slegers

Geboortedatum 22-10-1965

Website http://www.marliesslegers.nl
Facebook http://www.facebook.com/kinderboeken
Twitter http://marlies1965
Instagram marliesslegers

Afbeelding van de auteur

Geboortedatum
22-10-1965

Website
http://www.marliesslegers.nl
Facebook
http://www.facebook.com/kinderboeken
Twitter
http://marlies1965
Instagram
marliesslegers

toon meer

Fictieschrijver - Non-fictieschrijver - Vertaler

Genre
Young adult - Spanning - Roman - Non-fictie - Kinderboek - Jeugdboek - Historische roman - Dagboek - Biografie - Autobiografie

Thema's
Vriendschap - Sport - Seksualiteit - Rouw - Reizen - Pesten - Misdaad - Mediawijsheid - Liefde - Humor - Familie - Beroepen

Subthema's
sexting, grooming, puberen, jeugdverhalen schrijven, diabetes, scheiding, humor, pesten, cyberpesten, opgroeien, liefde, pubertijd

Activiteiten
Workshop/masterclass - Voordracht - Signeersessie - Schrijfopdracht - Presentatie - online activiteit (video) - online activiteit (livestream) - Lezing - Jurylidmaatschap - Interview (als interviewer) - Interview (als geïnterviewde) - Internetactiviteit - Groepsbezoek (Jeugd) - deelname gesprek/discussie

Leeftijdsgroepen
Volwassenen - Klas 1-3 Voortgezet Onderwijs - Jongvolwassenen - Groep 7 -8 Basisonderwijs - Groep 5-6 Basisonderwijs

Worden wat je wil...Kinderboekenweek 2021

Nou, reken maar dat ik ben geworden wat ik wilde! Als kind droomde ik hier al van - alleen... hoe deed je dat eigenlijk? Schrijfster worden? En als ik geen schrijfster zou kunnen worden, wilde ik wel antropolog worden. Lekker bij allerlei stammen gaan wonen en daar dan over schrijven. Trouwens, in een circus werken leek me ook geweldig, alleen heb ik hoogtevrees, dus aan een trapeze hangen, dat was niks voor mij. En een eogen dierentuin hebben, dat leek me ook geweldig. Dierentuinverzorger. 

En laat ik daar nou net een geweldig boek over hebben geschreven, dat in de zomer van 2021 uitkomt. Het heet: Help, we hebben een dierentuin!  Dat wordt een heerlijke serie, vol humor en avontuur en o ja, dieren, natuurlijk. Want dat is ook het leuke aan schrijfster zijn - in mijn boeken kan ik ook alle beroepen die ik zelf ook had willen hebben, gebruiken voor mijn personages. Zo is de moeder van Meral (uit Hartjes en Bommen) een heel beroemd vlogster. En ias de vader van Gijs de Bruin (Gezocht: normale ouders) een uitvinder en zijn moeder een beroemde televisiekokkin. En tja, Sem, (uit Help, we hebben een dierentuin!) gaat met zijn ouders en opa in een dierentuin wonen, want opa heeft die dierentuin gekocht. 

Allemaal leuke beroepen dus. En ik vertel er graag over, met leuke weetjes en vanuit mijn eigen ervaring als schrijfster. Als er meer aan schrijfoefeningen gedacht wordt, dan ga ik met de kinderen 20 jaar verder in de tijd, en gaan ze een dag opschrijven uit hun leven van 2041, waarin ze zijn geworden wat ze willen zijn. 

Het programma pas ik aan per groep, en is geschikt voor de groepen 5-6-7-8. 

 

 

 

ALGEMEEN
 

Lief Dagboek...
Mijn jeugd bracht ik door in Indonesie en daar werd het zaadje geplant wat ervoor zorgde dat ik scrhijfster wilde worden: ik schreef namelijk dagboeken vol over mijn bijzondere jeugd daar. Ik vertel daar graag over in de klassen en de kinderen vinden dat geweldig. Ik vertel over armoede in de wereld, over een krokodil als huisdier, over hoe het is om op een internationale school te hebben gezeten, en waarom ik alle boeken uit de bibliotheek op mijn school al gelezen had op mijn veertiende en toen maar zelf boeken ging schrijven. Inmiddels ben ik fulltime schrijfster, met ruim veertig titels op mijn naam, voor kinderen/jongeren van 6-16 en een enkel boek voor volwassenen. 

'We zeggen het alvast maar, deze klas is nogal lastig. Vijftig minuten stil zijn zal lastig worden.' Zo word ik soms onthaald. En de reactie als ik klaar ben? 'Ik weet niet hoe je het deed, maar ze hingen aan je lippen! Wat een verhalen, geweldig!'  En de kinderen zelf roepen dat ze willen gaan lezen. 

Ik hou van klassenbezoeken - het contact met mijn lezers, jong en ouder. (PO/VO/studenten/ouders). Soms inspireren zij me juist weer voor nieuwe boeken. Aan de hand van mijn powerpoints loods ik kinderen langs al mijn boeken, lees soms wat voor en vertel hen hoe belangrijk lezen is. Er is ook volop ruimte voor interactie of het laten doen van creatieve schrijfopdrachten. 
Op middelbare scholen vertel ik het verhaal van mijn dochter, die slachtoffer werd van sexting. Daar schreef ik Onder mijn huid over - en de klas is altijd muisstil, want het komt dan erg dichtbij. Maar ik vertel natuurlijk over al mijn boeken voor deze doelgroep iets. We hebben het over drank, vloggers, grooming, pesten, backpacken, seksueel overschrijdend gedrag. Mijn insteek: jongeren zo prikkelen dat ze de boeken daarna vanzelf graag willen lezen omdat het over hen gaat, over dingen die hen bezighouden.  Ik pas het niveau van mijn lezingen aan per doelgroep. 

Naast lezingen is er ook de mogelijkheid voor deze doelgroep om workshops schrijven te krijgen en ze actief aan het werk te zetten. Indien dat gewenst is, graag aangeven bij de boeking. 

Ik geef schrijfcursussen aan de Schrijversvakschool, organiseer schrijfcursussen naar Bali (EatStayWrite)  en ben enthousiast Schoolschrijver. Ik geef gastles over mediawijsheid op scholen, soms in combinatie met een ouderavond. Deze combinatiedagen zijn erg waardevol. Daarnaast geef ik graag lezingen aan ouders (PO/VO) over wat kinderen allemaal online doen - avonden die met veel enthousiasme ontvangen worden. 


En toen kwam corona... Tja. Dat had niemand voorzien. Mocht je een bezoek in de klas lastig vinden, dan kan ik altijd digitaal op bezoek komen, ongeacht de doelgroep. Ik neem graag deel aan een Zoombezoek of verzorg middels filmpjes leuke lezingen en opdrachten, ook voor ouderavonden (over mediawijsheid). 

Lezing Het is maar een scheiding
Een lezing voor volwassenen over hoe het is om geconfronteerd te worden met een onvoorziene scheiding, en hoe het leven daarna weer zinvol vorm te geven. 

Spreker, dagvoorzitter, jureren: ik kan voor grote groepen praten en (dag)voorzitter zijn, alsook wedstrijden jureren. Geen podiumvrees. ;) 


Lezingen/workshops leesbevordering. Hoe krijg je kinderen met plezier aan het lezen? Wat zijn leuke creatieve schrijfopdrachten? Ik vertel het graag tijdens mijn lezing/workshop! 
 
Ik bezoek ook Nederlandse (taal)Scholen in het buitenland. Presenteren in het Engels is ook geen probleem! 

 

Via Bibliotheek.nl kunt u boeken van mij lenen, ook e-books en een luisterboek.

Menukaart PO

Een schrijversbezoek op de basisschool kan zoveel meer zijn dan voorlezen en een vragenronde! In onderstaande Menukaart PO vindt u het aanbod van de auteur van uw keuze. Klik op de pdf voor een persoonlijke toelichting bij de activiteiten.

Jeugdliteratuur voor volwassenen
  • Leesmotivatie
  • De schrijver/illustrator vertelt
Maker & Boek
  • Voorleesmoment in de klas
  • Schrijver of illustrator op bezoek in de klas
  • Themabezoek in de klas
Workshops
  • Workshop Schrijven en creativiteit

Publicaties

Hartjes & Bommen
2020, Uitgeverij Zwijsen
Kinder- of jeugdboek
De wonderlijke tovenaar van Oz
2019, Uitgeverij Zwijsen
Kinder- of jeugdboek
Backpack
2019, Luitingh-Sijthoff
Young adult
Backpack
2019, Luitingh-Sijthoff
Young adult - Reisverhalen - Kinder- of jeugdboek
Het is maar een Scheiding - van wij naar ik
2019, Uitgeverij Brandt
Non-fictie - Dagboek
Het Grote Griezelboek
2019, KLUITMAN
Spanning - Kinder- of jeugdboek
Kasper, Sky en de groene beer
2018, KLUITMAN
Kinder- of jeugdboek
#SweetSixteen
2018, KLUITMAN
Young adult
Hockeylove - Vriendschap voor altijd
2018, KLUITMAN
Kinder- of jeugdboek
De opa van de opa van je vis
2018, Uitgeverij Zwijsen
Kinder- of jeugdboek
Het is maar een Scheiding
2018, Uitgeverij Brandt
Non-fictie - Dagboek - Biografie
Verdrinken
2018, Luitingh-Sijthoff
Young adult
Veel Livs - #LoveYourself
2017, Luitingh-Sijthoff
Kinder- of jeugdboek
Vijftien
2016, Luitingh-Sijthoff
Kinder- of jeugdboek
Vertrouw me maar…
2016, KLUITMAN
Proza - fictie
Veel Livs - I love me
2016, Luitingh-Sijthoff
Kinder- of jeugdboek
Help me!
2015, Uitgeverij Zwijsen
Kinder- of jeugdboek
Onder mijn huid
2015, Luitingh-Sijthoff
Kinder- of jeugdboek
Dubbel avontuur
2015, KLUITMAN
Proza - fictie
I love Liv 4
2014, moon
Proza - fictie - Roman
Gezocht: normale ouders
2014, KLUITMAN
Proza - fictie
een feest voor muis
2014, Uitgeverij Zwijsen
Proza - fictie
I love Liv 2
2013, moon
Proza - fictie - Roman
Write this book
2013, moon
Non-fictie
I love Liv 3
2013, moon
Proza - fictie
Nieuwe uitdagingen
2013, KLUITMAN
Proza - fictie
Gaan voor Goud
2012, KLUITMAN
Proza - fictie
I love Liv
2012, moon
Proza - fictie - Roman
Het Leven van Sam de K., brugklasser en diabeet
2012, Bohn Stafleu van Loghum
Proza - fictie
Het team-uitje
2011, KLUITMAN
Proza - fictie
Toptalent Gezocht!
2011, KLUITMAN
Proza - fictie
De (rampzalige) geweldige Zomer van Daan S.- Superheld
2011, moon
Proza - fictie
Ringtones, ouders & andere r@mpen
2010, KLUITMAN
Proza - fictie
Webcams, vriendjes & andere r@mpen
2010, KLUITMAN
Proza - fictie
Hockeyteam De Sterren
2010, KLUITMAN
Proza - fictie
Het Limonadevliegtuig
2007, KLUITMAN
Proza - fictie - Roman
De Minimalistraler
2007, KLUITMAN
Proza - fictie - Roman

Media

foto's

video's