Afbeelding van de auteur

Marlies Slegers


Geboortedatum 22-10-1965

Website http://www.marliesslegers.nl

Facebook http://www.facebook.com/kinderboeken

Twitter http://marlies1965

Instagram marliesslegers
Fictieschrijver - Non-fictieschrijver

Genre
Jeugdboek - Biografie - Dagboek - Autobiografie - Young adult - Spanning - Roman - Non-fictie - Kinderboek - Historische roman

Thema's
Mediawijsheid - Vriendschap - Gezondheid - Seksualiteit - Pesten - Misdaad - Reizen - Sport - Humor - Familie - Liefde

Subthema's
sexting, grooming, puberen, jeugdverhalen schrijven, diabetes, scheiding, humor, pesten, cyberpesten, opgroeien, liefde, pubertijd
Activiteiten
Schrijfopdracht - Lezing - deelname gesprek/discussie - Internetactiviteit - Jurylidmaatschap - Groepsbezoek (Jeugd) - Presentatie - Workshop/masterclass - Signeersessie - Interview (als interviewer) - Interview (als geïnterviewde) - Voordracht

Campagnes
Kinderboekenweek 2020

Leeftijdsgroepen
Groep 7 -8 Basisonderwijs - Volwassenen - Jongvolwassenen - Klas 1-3 Voortgezet Onderwijs - Groep 5-6 Basisonderwijs

 

De energie die ik krijg uit het voor een klas mogen staan tijdens een schrijversbezoek, is zo groot!  Die energie geef ik graag terug. En kinderen willen daarna allemaal lezen in de boeken. Als je met passie en een boeiend verhaal voor de klas kunt staan, is zo'n bezoek voor iedereen een feestje. Een schrijversbezoek stimuleert kinderen en jongeren om hun fantasie te gebruiken, leert hen de wereld beter te begrijpen, en zet aan tot denken. 

Soorten bezoek waarvoor ik geboekt kan worden: 

Basisschool: 

Een algemeen bezoekin 50-60 minuten vertel ik kinderen over al mijn boeken, over mijn jeugd in Azie, over wat de diabetes van mijn zoon te maken heeft met het worden van schrijfster, over tijdreizen, over sociale media. Het is een enorm leuk bezoek, waarbij kinderen vaak ademloos op het puntje van hun stoel zitten en er ook gelachen wordt. Als er tijd over is, kunnen de kinderen vragen stellen en een handtekening krijgen. Geschikt voor kinderen vanaf groep 4. Wanneer ik in het buitenland Nederlandse scholen bezoek, ben ik breed inzetbaar voor de hele school. 

Een thema-bezoekiedere Kinderboekenweek pas ik mijn lezingen aan op het thema. Zo neem ik kinderen in de Kinderboekenweek 2020 mee op een reis door de geschiedenis, aan de hand van mijn eigen boeken en die van mijn collega's. Hierdoor komen kinderen in aanraking met verschillende soorten boeken. Ik geef ze tevens een kleine opdracht. Dit kan schirftelijk als daar de ruimte voor is, en anders mondeling.  Duur 45-60 minuten, geschikt vanaf groep 5. 

He, wat doe jij online? - een mediawijsheidworkshop van 50-60 minuten waarbij ik met kinderen in hun online wereld duik. Vaak een eye-opener voor leerkrachten. Interactief en actueel. Ik schrijf veel boeken over mediawijsheid en deze workshops zijn altijd een groot succes. Vanaf groep 5/6. Ideaal om te combineren met een ouderavond - zie hieronder. 

Combinatie He, wat doe jij online? en ouderavond Social Kids: dit is een prachtige en heel succesvolle combinatie op een basisschool. Overdag ben ik in de klassen om te praten over mediawijsheid. Dat kan al vanaf groep 5 (45 minuten) tot en met groep 8 (50-60 minuten). In iedere klas pas ik de inhoud aan voor de leeftijdsgroep. Het is interactief en ik stimuleer dat kinderen ook iets vertellen en zet ze in kleine groepjes aan het werk. In de avond geef ik de ouders een lezing Social Kids, waarbij ik ook (geanonimiseerd) mee kan nemen wat ik overdag gehoord heb in de klassen. Doordat hun kinderen overdag deze workshop volgen, zijn ouders eerder genegen ook naar zo'n ouderavond te komen. 

 

Workshop Hoe schrijf je een verhaal: een les gewijd aan het schrijven van leuke en spannende vehalen. Heel erg geschikt om kinderen te leren hun verhaal wat meer structuur te geven. Aan de hand van leuke en bijzondere opdrachten, gaan kinderen aan de slag. Zo vraag ik ze bijvoorbeeld in een ander perspectief te kruipen (een theekopje bijvoorbeeld) en laat ik ze een cliffhanger schrijven. Een vrolijke en heel leerzame workshop, waar leerkrachten ook allerlei ideeen uit zullen halen voor hun groep. 

Creatief schrijven en lezen voor leerkrachten: een lezing/workshop voor leerkrachten waarbij ik hen vertel over hoe ze creatieve schrijfopdrachten in de klas in kunnen zetten en hoe ze aan leesbevordering kunnen doen. Als schrijver en Schoolschrijver, en na talrijke schrijversbezoeken, weet ik hoe je kinderen kunt stimuleren om te schrijven en lezen. Die kennis deel ik graag. Duur: 60-75 minuten. 

 

ALLE LEZINGEN EN WORKSHOPS ZIJN OOK ALS DIGITALE EN ONLINESESSIES TE BOEKEN. 

 

MIDDELBARE SCHOOL

Een algemeen bezoek: tijdens een lesuur vertel ik de leerlingen over mijn werk en hoe ik schrijfster ben geworden. Ik sta stil bij thema's als armoede in de wereld, je anders voelen en mijn jeugd in Azie. Daarna behandel ik mijn YA boeken. Hier vertel ik ook het verhaal achter de boeken, zoals de ervaring van mijn dochter als slachtoffer van sexting toen zij op de middelbare school zat. Ik behandel verder de thema's grooming, drank, pesten, en sta ook stil bij mijn nieuwste YA waarin ik seksueel overschrijdend gedrag beschrijf. Alles met respect voor de leeftijd van de leerlingen voor me - een brugklasser is anders dan een derde klasser. Een bezoek waarbij leerlingen altijd ademloos luisteren en daarna losbarsten met vragen, als de tijd daar nog voor is, en na afloop soms nog even hun eigen verhaal bij me kwijt willen. Na een dergelijk bezoek laat de mediathecaris me vaak weten dat de boeken de planken afvliegen.  Geschikt voor de onderbouw/middenbouw. Kan ook ingezet worden voor de boekenweek voor jongeren/Literatour. 

Hoe schrijf je een verhaal?:  workshop van een lesuur waarin ik met leerlingen (onderbouw tot en met bovenbouw) ga schrijven. Ik leer ze op een andere wijze naar creatief schrijven kijken, hoe perspectief werkt, wat show, don't tell is, hoe dialogen werken. Deze workshop kan desgewenst ook in cursusvorm gegoten worden op een school, waarbij ik gedurende een aantal weken leerlingen begeleid. Dit is dan vaak onderdeel van het keuzepakket dat scholen kunnen aanbieden. Kan ook onderdeel zijn van de campagne Er was eens... 

 

Ouderavond 'Waar bemoei je je mee?' - over jongeren en sociale media. Een ouderavond waarbij ik een lezing geef over wat jongeren online doen, en hoe je daarin als ouder de connectie kan behouden. Ik vertel daarin ook aan ouders het verhaal van mijn dochter die op de middelbare school slachtoffer werd van sexting. Onderwerpen: sexting, grooming, wat doen ze allemaal online, seksueel overschrijdend gedrag, praten met je kind over sociale media. Deze lezingen zijn vaak een groot succes, en kunnen tevens ingezet worden in een verkorte versie op ouderavonden waar meerdere thema's voorbijkomen. Geschikt voor vooral ouders van de onderbouw (klassen 1-2-3). Duur 60-75 minuten. 

 

ALLE LEZINGEN EN WORKSHOPS KUNNEN OOK ALS DIGITALE EN ONLINESESSIES TE BOEKEN.

 

HOGER ONDERWIJS

Hoe schrijf je een verhaal/boek: een workshop of lezing (dat wordt afgestemd met de organisator) over hoe je een goed verhaal kunt schrijven. Ik geef ook cursussen en schrijflessen aan volwassenen en deze stof zet ik ook in op hogescholen. Dit is vaak een op-maat programma, en afhankelijk van de vraag van de opleiding, kan dit een eenmalige workshop zijn, of ingezet worden als een traject met huiswerk dat ik nakijk. 

Deze lezingen/workshops kunnen ook in het Engels. Ik doe dit al vele jaren met groot succes aan de Breda University of Applied Science. 

 

LOSSE LEZINGEN 

Opstaan na je scheiding:  Een zeer persoonlijke lezing die gebaseerd is op mijn boek Het is maar een scheiding, en op mijn zelf ontwikkelde traject #OWNYOURSTORY. Ik vertel over mijn onverwachte scheiding en hoe ik, nadat ik instortte, daarna weer opstond en mijn eigen leven goed onder de loep nam. Een lezing waar hoop en kracht uit gehaald kan worden voor iedereen die worstelt met een scheiding - of dat nu recent is of al tien jaar geleden. Ik reik handvatten aan waarmee de toehoorders thuis aan de slag kunnen om weer toekomstvisie te krijgen en de scheiding niet te zien als iets dat mis is gegaan, maar juist als een kans om het leven mooier te maken. Gelardeerd met de nodige humor en lichtheid. Lifecoaching, empowerment en lezing in een. Duur 60-90 minuten. 

 

SPREKER, DAGVOORZITTER, INTERVIEWER, JUREREN, NEDERLANDSE SCHOLEN IN BUITENLAND

Ik ben te boeken als spreker op evenmenten en congressen, als (dag)voorzitter en als jurylid/hoofd jury voor leeswedstrijden. Ik ken geen podiumvrees en interview ook andere schrijvers voor een publiek. Daarnaast bezoek ik graag Nederlandse scholen in het buitenland en bezocht ik tweemaal de school in Singapore, en meerdere Nederlandse taalinstituten in Zwitserland. 

 

OVER MIJ : ik ben inmiddels 17 jaar schrijfster en heb meer dan 40 boeken geschreven, voor kinderen van 6 jaar tot en met volwassenen, en zowel fictie als non-fictie. Ik geef cursussen aan de Schrijversvakschool, ben Schoolschrijver, geef zelf cursussen en schrijfcoaching, organiseer schrijfreizen en geef met regelmaat schrijfworkshops aan volwassenen. 

'We zeggen het alvast maar, deze klas is nogal lastig. Vijftig minuten stil zijn zal lastig worden.' Zo word ik soms onthaald. En de reactie als ik klaar ben? 'Ik weet niet hoe je het deed, maar ze hingen aan je lippen! Wat een verhalen, geweldig!'  En de kinderen zelf roepen dat ze willen gaan lezen. 

Presenteren in het Engels is ook geen probleem! 

 

Via Bibliotheek.nl kunt u boeken van mij lenen, ook e-books en een luisterboek.

Publicaties


Hartjes & Bommen
2020, Uitgeverij Zwijsen
Kinder- of jeugdboek

Backpack
2019, Luitingh-Sijthoff
Young adult

De wonderlijke tovenaar van Oz
2019, Uitgeverij Zwijsen
Kinder- of jeugdboek

Het Grote Griezelboek
2019, KLUITMAN
Spanning - Kinder- of jeugdboek

Het is maar een Scheiding - van wij naar ik
2019, Uitgeverij Brandt
Non-fictie - Dagboek

Backpack
2019, Luitingh-Sijthoff
Kinder- of jeugdboek - Young adult - Reisverhalen

De opa van de opa van je vis
2018, Uitgeverij Zwijsen
Kinder- of jeugdboek

Verdrinken
2018, Luitingh-Sijthoff
Young adult

#SweetSixteen
2018, KLUITMAN
Young adult

Het is maar een Scheiding
2018, Uitgeverij Brandt
Non-fictie - Dagboek - Biografie

Kasper, Sky en de groene beer
2018, KLUITMAN
Kinder- of jeugdboek

Hockeylove - Vriendschap voor altijd
2018, KLUITMAN
Kinder- of jeugdboek

Veel Livs - #LoveYourself
2017, Luitingh-Sijthoff
Kinder- of jeugdboek

Vertrouw me maar…
2016, KLUITMAN
Proza - fictie

Vijftien
2016, Luitingh-Sijthoff
Kinder- of jeugdboek

Veel Livs - I love me
2016, Luitingh-Sijthoff
Kinder- of jeugdboek

Onder mijn huid
2015, Luitingh-Sijthoff
Kinder- of jeugdboek

Help me!
2015, Uitgeverij Zwijsen
Kinder- of jeugdboek

Dubbel avontuur
2015, KLUITMAN
Proza - fictie

Gezocht: normale ouders
2014, KLUITMAN
Proza - fictie

I love Liv 4
2014, moon
Proza - fictie - Roman

een feest voor muis
2014, Uitgeverij Zwijsen
Proza - fictie

I love Liv 2
2013, moon
Proza - fictie - Roman

I love Liv 3
2013, moon
Proza - fictie

Nieuwe uitdagingen
2013, KLUITMAN
Proza - fictie

Write this book
2013, moon
Non-fictie

I love Liv
2012, moon
Proza - fictie - Roman

Gaan voor Goud
2012, KLUITMAN
Proza - fictie

Het Leven van Sam de K., brugklasser en diabeet
2012, Bohn Stafleu van Loghum
Proza - fictie

Toptalent Gezocht!
2011, KLUITMAN
Proza - fictie

Het team-uitje
2011, KLUITMAN
Proza - fictie

De (rampzalige) geweldige Zomer van Daan S.- Superheld
2011, moon
Proza - fictie

Webcams, vriendjes & andere r@mpen
2010, KLUITMAN
Proza - fictie

Ringtones, ouders & andere r@mpen
2010, KLUITMAN
Proza - fictie

Hockeyteam De Sterren
2010, KLUITMAN
Proza - fictie

Het Limonadevliegtuig
2007, KLUITMAN
Proza - fictie - Roman

De Minimalistraler
2007, KLUITMAN
Proza - fictie - Roman

Media

foto's

video's

Blijf op de hoogte

aanmelden voor onze nieuwsbrief