Afbeelding van de auteur
Fotograaf: Lisenka l'Ami
toon meer

Fictieschrijver - Non-fictieschrijver - Vertaler

Genre
Autobiografie - Biografie - Dagboek - Historische roman - Jeugdboek - Kinderboek - Non-fictie - Roman - Spanning - Young adult

Thema's
Azië - Beroepen - Dieren - Familie - Humor - Indonesië - Liefde - Mediawijsheid - Misdaad - Natuur - Pesten - Reizen - Rouw - Seksualiteit - Sport - Vriendschap

Subthema's
sexting, grooming, puberen, jeugdverhalen schrijven, diabetes, scheiding, humor, pesten, cyberpesten, opgroeien, liefde, pubertijd

Activiteiten
deelname gesprek/discussie - Groepsbezoek (Jeugd) - Internetactiviteit - Interview (als geïnterviewde) - Interview (als interviewer) - Jurylidmaatschap - Lezing - online activiteit (livestream) - online activiteit (video) - Presentatie - Schrijfopdracht - Signeersessie - Voordracht - Workshop/masterclass

Campagnes
Jonge Jury 2018 - Kinderboekenweek 2018 - Jonge Jury 2019 - Kinderboekenweek 2019 - Kinderboekenweek 2020 - Kinderboekenweek 2021 - Kinderboekenweek 2022

Leeftijdsgroepen
Groep 5-6 Basisonderwijs - Groep 7 -8 Basisonderwijs - Jongvolwassenen - Klas 1-3 Voortgezet Onderwijs - Klas 4-6 Voortgezet Onderwijs - Volwassenen

Gi Ga Groen - Kinderboekenweek 2022. Bezoek en lesbrief

Ik ben dol op dieren en natuur. In mijn jeugd had ik enorm veel dieren - onder andere een krokodil. Tja. Als ik dat vertel in klassen, vinden kinderen dat geweldig. Daarom schreef ik er ook maar een boek over, dat in de zomer van 2021 verscheen: het eerste deel in de serie Help, we hebben een dierentuin! En laat deel 2 nu in de zomer van 2022 uitkomen en over klimaat gaan. Een grappig, spannend boek voor 8+. Dat boek staat dan ook centraal in mijn programma. Mijn hoofdpersoon Sem moet namelijk een project doen over het klimaat en hij bedenkt dat hij niet goed weet waarover. Dan krijgt hij opeens een geweldig idee. Hij gaat de meest bedreigde diersoort laten zien die er is... 

Ik vertel kinderen over mijn jeugd in Azie, over de krokodil, over de dierentuinserie, ik lees een stuk voor en er is altijd ruimte voor vragen. Een uurtje is zo voorbij! En wie liever een schrijfopdracht met de klas wil doen - graag even van tevoren aangeven - kan ook bij mij terecht, want dan doen we een korte opdracht rondom het thema. 

Het programma pas ik desgewenst aan per groep, en is geschikt voor de groepen 4-5-6-7-8. 

groepsgrootte: workshops maximaal 35, lezingen tot max 60. 

Tijdsduur: ongeveer 50 minuten

Boeken bij dit thema: Help, we hebben een dierentuin deel 1 (Een krokodil als hoofdprijs) en deel 2 (verkrijgbaar zomer 2022, Het is hier (g)een hotel) 

Bij het bezoek is ook een lesbrief te downloaden met leuke opdrachten voor of na het bezoek. 

 

 

ALGEMEEN
 

Lief Dagboek...
Mijn jeugd bracht ik door in Indonesie en daar werd het zaadje geplant wat ervoor zorgde dat ik scrhijfster wilde worden: ik schreef namelijk dagboeken vol over mijn bijzondere jeugd daar. Ik vertel daar graag over in de klassen en de kinderen vinden dat geweldig. Ik vertel over armoede in de wereld, over een krokodil als huisdier, over hoe het is om op een internationale school te hebben gezeten, en waarom ik alle boeken uit de bibliotheek op mijn school al gelezen had op mijn veertiende en toen maar zelf boeken ging schrijven. Inmiddels ben ik fulltime schrijfster, met meer dan 45 titels op mijn naam, voor kinderen/jongeren van 6-16 en een enkel boek voor volwassenen. 

'We zeggen het alvast maar, deze klas is nogal lastig. Vijftig minuten stil zijn zal lastig worden.' Zo word ik soms onthaald. En de reactie als ik klaar ben? 'Ik weet niet hoe je het deed, maar ze hingen aan je lippen! Wat een verhalen, geweldig!'  En de kinderen zelf roepen dat ze willen gaan lezen. 

Ik hou van klassenbezoeken - het contact met mijn lezers, jong en ouder. (PO/VO/studenten/ouders). Soms inspireren zij me juist weer voor nieuwe boeken. Aan de hand van mijn powerpoints loods ik kinderen langs al mijn boeken, lees soms wat voor en vertel hen hoe belangrijk lezen is. Er is ook volop ruimte voor interactie of het laten doen van creatieve schrijfopdrachten. 
Op middelbare scholen vertel ik het verhaal van mijn dochter, die slachtoffer werd van sexting. Daar schreef ik Onder mijn huid over - en de klas is altijd muisstil, want het komt dan erg dichtbij. Maar ik vertel natuurlijk over al mijn boeken voor deze doelgroep iets. We hebben het over drank, vloggers, grooming, pesten, backpacken, seksueel overschrijdend gedrag. Mijn insteek: jongeren zo prikkelen dat ze de boeken daarna vanzelf graag willen lezen omdat het over hen gaat, over dingen die hen bezighouden.  Ik pas het niveau van mijn lezingen aan per doelgroep. 

Naast lezingen is er ook de mogelijkheid voor deze doelgroep om workshops schrijven te krijgen en ze actief aan het werk te zetten. Indien dat gewenst is, graag aangeven bij de boeking. 

Ik geef schrijfcursussen aan de Schrijversvakschool, organiseer schrijfcursussen naar Bali (EatStayWrite)  en ben enthousiast Schoolschrijver. Ik geef gastles over mediawijsheid op scholen, soms in combinatie met een ouderavond. Deze combinatiedagen zijn erg waardevol. Daarnaast geef ik graag lezingen aan ouders (PO/VO) over wat kinderen allemaal online doen - avonden die met veel enthousiasme ontvangen worden. 


En toen kwam corona... Tja. Dat had niemand voorzien. Mocht je een bezoek in de klas lastig vinden, dan kan ik altijd digitaal op bezoek komen, ongeacht de doelgroep. Ik neem graag deel aan een Zoombezoek of verzorg middels filmpjes leuke lezingen en opdrachten, ook voor ouderavonden (over mediawijsheid). 

Lezing Het is maar een scheiding
Een lezing voor volwassenen over hoe het is om geconfronteerd te worden met een onvoorziene scheiding, en hoe het leven daarna weer zinvol vorm te geven. 

Spreker, dagvoorzitter, jureren: ik kan voor grote groepen praten en (dag)voorzitter zijn, alsook wedstrijden jureren. Geen podiumvrees. ;) 


Lezingen/workshops leesbevordering. Hoe krijg je kinderen met plezier aan het lezen? Wat zijn leuke creatieve schrijfopdrachten? Ik vertel het graag tijdens mijn lezing/workshop! 
 
Ik bezoek ook Nederlandse (taal)Scholen in het buitenland. Presenteren in het Engels is ook geen probleem! 

 

Via Bibliotheek.nl kunt u boeken van mij lenen, ook e-books en een luisterboek.

Menukaart PO

Een schrijversbezoek op de basisschool kan zoveel meer zijn dan voorlezen en een vragenronde! In onderstaande Menukaart PO vindt u het aanbod van de auteur van uw keuze. Klik op de pdf voor een persoonlijke toelichting bij de activiteiten.

Maker & Boek
  • Voorleesmoment in de klas
  • Schrijver of illustrator op bezoek in de klas
  • Themabezoek in de klas
Workshops
  • Workshop Schrijven en creativiteit
Jeugdliteratuur voor volwassenen
  • Praktisch aan de slag
  • Vakoverstijgend lezen
  • Leesmotivatie
  • De schrijver/illustrator vertelt

Publicaties

Grenzeloos
2021, KLUITMAN
Ongewenst
2021, KLUITMAN
Help, we hebben een dierentuin
2021, KLUITMAN
Hartjes & Bommen
2020, Uitgeverij Zwijsen
Kinder- of jeugdboek
Briefjes voor Pelle
2020, Luitingh-Sijthoff
De wonderlijke tovenaar van Oz
2019, Uitgeverij Zwijsen
Kinder- of jeugdboek
Het Grote Griezelboek
2019, KLUITMAN
Kinder- of jeugdboek - Spanning
Backpack
2019, Luitingh-Sijthoff
Kinder- of jeugdboek - Reisverhalen - Young adult - Proza - fictie
Het is maar een Scheiding - van wij naar ik
2019, Uitgeverij Brandt
Dagboek - Non-fictie
Kasper, Sky en de groene beer
2018, KLUITMAN
Kinder- of jeugdboek
Hockeylove - Vriendschap voor altijd
2018, KLUITMAN
Kinder- of jeugdboek
#SweetSixteen
2018, KLUITMAN
Young adult
Het is maar een Scheiding
2018, Uitgeverij Brandt
Biografie - Dagboek - Non-fictie
De opa van de opa van je vis
2018, Uitgeverij Zwijsen
Kinder- of jeugdboek
Verdrinken
2018, Luitingh-Sijthoff
Young adult
Veel Livs - #LoveYourself
2017, Luitingh-Sijthoff
Kinder- of jeugdboek
Veel Livs - I love me
2016, Luitingh-Sijthoff
Kinder- of jeugdboek
Vijftien
2016, Luitingh-Sijthoff
Kinder- of jeugdboek
Vertrouw me maar…
2016, KLUITMAN
Proza - fictie
Help me!
2015, Uitgeverij Zwijsen
Kinder- of jeugdboek
Dubbel avontuur
2015, KLUITMAN
Proza - fictie
Onder mijn huid
2015, Luitingh-Sijthoff
Kinder- of jeugdboek
I love Liv 4
2014, moon
Roman - Proza - fictie
Gezocht: normale ouders
2014, KLUITMAN
Proza - fictie
een feest voor muis
2014, Uitgeverij Zwijsen
Proza - fictie
Nieuwe uitdagingen
2013, KLUITMAN
Proza - fictie
I love Liv 3
2013, moon
Proza - fictie
Write this book
2013, moon
Non-fictie
I love Liv 2
2013, moon
Roman - Proza - fictie
Het Leven van Sam de K., brugklasser en diabeet
2012, Bohn Stafleu van Loghum
Proza - fictie
I love Liv
2012, moon
Roman - Proza - fictie
Gaan voor Goud
2012, KLUITMAN
Proza - fictie
Het team-uitje
2011, KLUITMAN
Proza - fictie
De (rampzalige) geweldige Zomer van Daan S.- Superheld
2011, moon
Proza - fictie
Toptalent Gezocht!
2011, KLUITMAN
Proza - fictie
Webcams, vriendjes & andere r@mpen
2010, KLUITMAN
Proza - fictie
Ringtones, ouders & andere r@mpen
2010, KLUITMAN
Proza - fictie
Hockeyteam De Sterren
2010, KLUITMAN
Proza - fictie
Het Limonadevliegtuig
2007, KLUITMAN
Roman - Proza - fictie
De Minimalistraler
2007, KLUITMAN
Roman - Proza - fictie

Media

foto's

video's

externe webpagina's