toon meer

Fictieschrijver

Genre
Jeugdboek - Kinderboek - Kort verhaal - Prentenboek - Reisverhaal - Spanning - Young adult

Thema's
Afrika - Antillen - Australië - Diversiteit - Duurzaamheid - Familie - Humor - Indonesië - Klimaatverandering - Mensenrechten - Midden-Amerika - Migratie - Natuur - Noord-Amerika - Oorlog - Racisme - Reizen - Vriendschap - Vrijheid - Wetenschap - Zuid-Amerika

Subthema's
Bij mij thuis

Activiteiten
deelname gesprek/discussie - Groepsbezoek (Jeugd) - Internetactiviteit - Interview (als geïnterviewde) - Lezing - Presentatie - Signeersessie - Voordracht - Workshop/masterclass

Leeftijdsgroepen
Groep 7 -8 Basisonderwijs - Jongvolwassenen - Klas 1-3 Voortgezet Onderwijs

Mina Witteman is een specialist in het schrijven van superspannende verhalen voor kinderen vanaf 9 jaar. Zo kwam in het voorjaar van 2015 bij Ploegsma het boek Boreas en de zeven zeeën uit, het eerste boek in de serie over de 12-jarige Boreas die met zijn ouders de wereld over zeilt en in allerlei bloedstollende maar ook hilarische avonturen terecht komt (leesfragment). 

Boreas en de zeven zeeën was kerntitel voor groep 7 en 8 tijdens de Kinderboekenweek 2019. Maar ook voor het thema van 2023, Bij mij thuis, zijn de vier Boreas-boeken perfect van toepassing. Boreas reist de wereld rond en vraagt zich af waar zijn thuis is en wat thuis eigenlijk betekent, voor hem en voor anderen. Mina maakte speciaal voor de Kinderboekenweek een creatief programma met een spannende seinvlaggenopdracht. Je vindt het programma onder Media en Documenten.

Wil je na Boreas en de zeven zeeën verder lezen dan zijn er ook Boreas en de duizend eilanden (leesfragment), Boreas en de vier windstreken en Boreas en de vijftien vrienden. De Boreas-boeken worden zonder uitzondering juichend ontvangen door lezers, ouders en onderwijzers. 

De pers over de Boreas-boeken:

‘Je bent er helemaal bij en voelt de wind door je haren waaien.’ 
Kidsweek

‘Het maakt niet uit of je van zeilen of reizen houdt, of je jongen of meisje bent, of man of vrouw. Van de keuze voor dit boek krijgt niemand spijt.’ 
Boekenbijlage.nl

'Spannend en stiekem informatief.' 
Kidsproof Amsterdam

Mina geeft ook langere workshops spannende verhalen schrijven aan de groepen 6, 7 en 8 en aan brugklassen. In zo'n interactieve workshop van een halve schooldag leert ze de kinderen de kneepjes van het schrijversvak -- Hoe kom je aan inspiratie? Hoe bouw je een verhaal op? Hoe breng je spanning in je verhaal? -- en begeleidt ze de kinderen naar een eigen verhaal. 

Mina is gecertificeerd docent Creatief Schrijven en volbracht de duale master Redacteur/Editor aan de Universiteit van Amsterdam. Ze geeft naast cursussen en workshops op scholen ook les aan leerkrachten en aan volwassenen die willen schrijven. Daarnaast werkt ze als freelance redacteur voor diverse uitgeverijen en begeleidt ze beginnende schrijvers. En niet alleen in Nederland: Mina houdt zich bezig met kinder- en jeugdboeken over de hele wereld. Meer lezen? Kijk op minawitteman.nl.

Publicaties

Boreas en de vijftien vrienden
2018, Uitgeverij Ploegsma
Kinder- of jeugdboek
Boreas en de vier windstreken
2017, Uitgeverij Ploegsma
Kinder- of jeugdboek - Roman - Spanning
Boreas en de duizend eilanden
2016, Uitgeverij Ploegsma
Kinder- of jeugdboek - Roman - Spanning
Boreas en de zeven zeeën
2015, Uitgeverij Ploegsma
Kinder- of jeugdboek - Roman - Spanning
Mia's nest
2014, Rubinstein
Prentenboek
De Zonnegod
2007, VAN GOOR
Fantasy - Kinder- of jeugdboek - Mythe - Spanning
De wraak van Deedee
2005, VAN GOOR
Kinder- of jeugdboek - Spanning

Media