Aly Freije

Geboorteplaats Veelerveen

Website https://www.alyfreije.nl
Facebook https://www.facebook.com/aly.freije?ref=tn

Afbeelding van de auteur
Fotograaf: Chris van Houts

Geboorteplaats
Veelerveen

Website
https://www.alyfreije.nl
Facebook
https://www.facebook.com/aly.freije?ref=tn

toon meer

Dichter - Fictieschrijver

Genre
Autobiografie - Kort verhaal - Poëzie - Reisverhaal - Roman

Thema's
Europa - Familie - Filosofie - Klimaatverandering - Liefde - Natuur - Psychologie - Rouw - Seksualiteit

Subthema's
Workshop de relatie poëzie en fotografie en de meerwaarde daarvan. Workshop gedichten lezen en waarderen,

Activiteiten
Interview (als geïnterviewde) - Lezing - Voordracht - Workshop/masterclass

Leeftijdsgroepen
Volwassenen

Aly Freije debuteerde met de Groningstalige dichtbundel Wondpoeier, uitgeverij de Kleine Uil, 2009. Haar Nederlandstalige dichtbundels Door het vanggat, 2016, Een engel aan de deur, 2021 en De donkere kamer met foto’s van Annemarie van Buuren, 2023 verschenen bij uitgeverij In de Knipscheer. Haar novelle De vloeivelden in verscheen bij dezelfde uitgeverij, 2018.
 

Gedichten verschenen in Gierik& Nieuw Vlaams Tijdschrift, Het Liegend Konijn, Krakatau, Meander, Extaze, Brakke Hond, Tzum en verder in veel verzamelbundels, zoals in In de kring van menselijke warmte, een ode aan Rogi Wieg, In de Knipscheer 2017 en De eerste bloemlezing van de Nederlandse poëzie, samenstelling Tsead Bruinja, Querido, 2022.
Ze is vooral te horen op noordelijke podia zoals bij Dichters in de Prinsentuin, Het prozafestival Het Grote Gebeuren, Explore the North en Galerie Noord en het muziekfestival Grasnapolsk, 2019.
Gedichten zijn vertaald in het Duits en hiermee trad ze op in Berlijn bij het festival 48 Stunden Neuköln, 2017, een performance uitgevoerd met een beeldend kunstenaar, een musicus, en een multimedia artiest.

 

Ze gaf jarenlang les aan de Schrijversvakschool Groningen in schrijftechnieken en poëzie. En ze geeft lezingen over poëzie en schrijfprocessen en korte workshops poëzie lezen en waarderen.

website: http://www.alyfreije.nl

Publicaties

De donkere kamer
2023, In de Knipscheer
De donkere kamer
2023, In de Knipscheer
Een engel aan de deur
2021, In de Knipscheer
Een engel aan de deur
2021, In de Knipscheer
De vloeivelden in
2018, In de Knipscheer
Novelle
Door het Vanggat
2016, In de Knipscheer
Poëzie
Wondpoeier
2009, De Kleine Uil
Poëzie

Media

foto's

Fotograaf: Maaike Molhuysen
Fotograaf: annemarie van buuren

video's

documenten

Gedichten lezen - poëzieworkshop Aly Freije Op 11 december houdt Aly Freije weer een workshop over gedichten lezen voor HV Groningen. De workshop poëzie lezen van vorig jaar werd hoog gewaardeerd. In de workshop van 11 december bespreekt Aly andere gedichten dan vorig jaar. Samen gedichten lezen en de betekenis sterker ervaren, een introductie Hoe lees je een gedicht en hoe raakt het jou? Goede gedichten kunnen een middel zijn om jezelf, je medemens en de wereld beter te begrijpen. Ze brengen de vreemdheid van het leven in kaart zonder haar kapot te redeneren. Het zijn momentopnames, ze tonen een nieuwe blik op de vele levensvragen. We lezen en bespreken deze middag enkele bekende en minder bekende gedichten. Het gaat bij poëzie niet alleen om snappen, maar vooral ook om aanvoelen. Een gedicht samen herlezen en onderzoeken is daartoe een middel. We zien dat een goed gedicht tussen de regels door meer betekenissen aan zal dragen, ook door te zien hoe de dichter de taal inzet en poëzietechnieken toepast. Begeleiding: Aly Freije, dichter, schrijver en docent aan de Schrijversvakschool Groningen. Datum: zondag 11 december 2022 Tijd: 14.00-16.30 uur Plaats: Humanistisch Centrum, WA Scholtenstraat 2, Groningen Toegang: gratis, voor leden en niet-leden Aanmelden: leniekootstra@gmail.com

externe webpagina's

Bekroningen

Freudenthal-prijs voor nieuwe Nedersaksische literatuur 2008