Kate Schlingemann

Afbeelding van de auteur
Fotograaf: Jan ter Heide
toon meer

Dichter - Fictieschrijver - Illustrator

Genre
Jeugdboek - Kinderboek - Poëzie - Prentenboek

Thema's
Filosofie - Kunst - Onderwijs - Vriendschap

Subthema's
verwondering, verbeelding, spelen met taal

Activiteiten
Interview (als geïnterviewde) - Interview (als interviewer) - Lezing - Presentatie - Signeersessie - Voordracht - Workshop/masterclass

Leeftijdsgroepen
Groep 3-4 Basisonderwijs - Groep 5-6 Basisonderwijs - Groep 7 -8 Basisonderwijs - Jongvolwassenen - Klas 1-3 Voortgezet Onderwijs - Klas 4-6 Voortgezet Onderwijs - Kleuters - Peuters - Senioren - Volwassenen

Kate schrijft voor alle leeftijden in het Nederlands en Fries. Het begon met Mats en de Moedmannetjes. Daarna verhalenboeken. Ze schrijft ook gedichten. Sommige zijn opgenomen in o.a. de Gids en Querido’s Poeziespektakels, Tuinkalender, Poeziekalender, in schoolboeken, bij Raadgedicht en in Dichter. Een aantal keer viel ze in de prijzen: 2e in de Turing-, Jotie T Hooft- en de Willem Wilmink gedichtenwedstrijd, en ze haalde de top 6 van de Meander Dichterswedstrijd 2017.
Ze ontwikkelt poëzielessen voor kinderen; geeft lezingen over haar werk, illustreert, en is Schoolschrijver. Samen met dichters Diet Groothuis, Linda Vogelesang en Mary Heylema en Kate vormt Kate de PoëziePloeg. Kate komt op festivals als Junigedicht, De Prinsentuin, Poeziefestival aan de Brink.
Haar poëziedebuut werd de bundel Wondermiddel. Met Jos van Hest vormde ze de redactie met/van Ted van Lieshouts PretparkPoezie.nl. vanaf 2017 is Kate redactielid van Dichter. van Plint.
Kate woont in Friesland bij Sneek op een uurtje rijden van de randstad. Ze geeft regelmatig workshops poëzie op scholen in het hele land. De workshops gaan uit van het idee dat iedereen tot poëtische formuleringen kan komen. De workshops zijn, net als Kate's poëzie, geschikt voor alle leeftijden! De gemiddelde workshoptijd is een uur.
Kate kun je niet (meer) vinden op facebook, wel op Linkedin en instagram. Daar heeft ze ook een@kate.leest jeugdpoëzie -account. 

Publicaties

Komt dat zien!
2016, A.S. van Dam
Proza - fictie
Gedichten in Dichter.
2016, Stichting Plint
Bloemlezing - Poëzie
Wondermiddel
2015, Xanten
Proza - fictie
Pietje gaat naar Amerika
2010,
Proza - fictie
Pietje gaat naar school
2007,
Proza - fictie
Spindingen
2006, Luister
Proza - fictie
Bang in het donker
2002, Luister
Prentenboek - Proza - fictie
Mats en de moedmannetjes
2000, Luister
Prentenboek - Proza - fictie

Media

Bekroningen

Turing Nationale gedichtenwedstrijd, 2e prijs 2012
Jolie 'T Hooft Poezieprijs, 2e prijs 2015
Willem Wilmink gedichtenwedstrijd 2e prijs 2016
Meander Dichtersprijs, Top 6 2017