Fictieschrijver - Non-fictieschrijver

Genre
Non-fictie - Spanning - Young adult

Thema's
Noord-Amerika - Rouw - Familie - Liefde - Misdaad - Diversiteit - Vriendschap - Midden-Amerika - Zuid-Amerika - Migratie

Subthema's
Groepsdruk, jeugdbendes, geweld, drugs, levensbepalende keuzes, FBI, recherche, loverboy, vriendjes
Activiteiten
Internetactiviteit - Interview (als geïnterviewde) - Interview (als interviewer) - Lezing - Presentatie - Signeersessie - Voordracht - Workshop/masterclass

Leeftijdsgroepen
Klas 1-3 Voortgezet Onderwijs - Klas 4-6 Voortgezet Onderwijs - Jongvolwassenen

Over Smiley
De Mexicaanse Julia is veertien wanneer ze verliefd wordt op een lokale leider van de StreetMaffia, de meest beruchte latinogang van Amerika. Bij haar homeboys en homegirls vindt ze de familie die ze nooit heeft gehad. Lid van de gang ben je voor het leven, maar wanneer het geweld meedogenlozer wordt, wil Julia eruit. Ze besluit informant te worden voor de FBI. Tot ze onverwachts zwanger raakt, haar kleine broertje een moord moet plegen en haar dubbelrol leidt tot een gevaarlijke confrontatie.

Het boek is gebaseerd op het leven van Brenda Paz, die lid was van de straatbende MS-13. De auteur deed haar research in Washington D.C. en Mexico. Ze sprak met FBI-agenten, openbaar aanklagers, jongerenwerkers, Brenda's voogd en ging op pad met een gangdetective. 

Smiley is te bestellen bij de (online) boekhandel en te leen via Bibliotheek.nl, ook als e-book.

Lezingen
Wat is de aantrekkingskracht van een straatbende? Hoeveel heb je over voor je vrienden? Of voor een vriendje? Ben je bereid geweld te ondergaan én zelf geweld te gebruiken? Wanneer is iets trouw of verraad en welke keuzes zou jij maken? 
Al deze vragen komen aan bod tijdens een lezing door auteur Lotte Boot over Smiley, groepsdruk en jeugdcriminaliteit. Ook zal ze vertellen over haar research, fragmenten uit het boek voorlezen, een filmpje laten zien van de 'echte' Smiley, discussie initiëren en vragen beantwoorden. Tot slot kun je een exemplaar van Smiley winnen.

Over de auteur
Lotte Boot (1976) is journalist en schrijver. Ze werkte de afgelopen zestien jaar voor verschillende dagbladen, tijdschriften en websites en was correspondent in de Verenigde Staten. Momenteel is ze hoofdredacteur bij Kennisnet, de publieke organisatie voor onderwijs en ict. 
 

Publicaties


Smiley
2013, Bertram & De Leeuw
Roman - Proza - fictie


Media

Blijf op de hoogte

aanmelden voor onze nieuwsbrief