toon meer

Fictieschrijver

Genre
Jeugdboek - Roman - Young adult

Thema's
Burgerschap - Identiteit - Kunst - LHBTI - Liefde - Muziek - Onderwijs - Politiek - Seksualiteit

Subthema's
Democratische rechten, politieke bewustwording, vrijheid

Activiteiten
deelname gesprek/discussie - Groepsbezoek (Jeugd) - Workshop/masterclass

Leeftijdsgroepen
Jongvolwassenen - Klas 1-3 Voortgezet Onderwijs - Klas 4-6 Voortgezet Onderwijs

Jacques Brooijmans studeerde sociale pedagogiek in Amsterdam en specialiseerde zich in theater met jonge mensen. Tegenwoordig is hij als poëziedocent en theatermaker betrokken bij veel educatieve kunstactiviteiten, vaak op scholen.

Hij schrijft boeken met verhalen waarin jonge mensen de hoofdrollen spelen, vanaf 12, 13 jaar. Ze zijn op zoek naar hun eigenheid en oorspronkelijkheid. En niet te vergeten naar hun onafhankelijkheid en hun plek in de wereld. (Homo)seksualiteit en identiteit zijn terugkerende thema's. 

Voor zijn laatste boek Morgen kan het anders zijn is een uitgebreide lesbrief samengesteld. Het is een grote roman over liefde, politiek en kunst, voor jongeren vanaf 16 jaar. Politieke bewustwording en democratische waarden zijn vervlochten in een verhaal van liefde, vriendschap, schuld, schaamte en trouw. Het verhaal speelt in het laatste jaar van de middelbare school en zit deze tijd dicht op de huid, vanuit een universeel en tijdloos perspectief.

Activiteiten

Deze activiteiten kan Jacques Brooijmans uitvoeren tijdens een schrijversbezoek:

Maatschappelijk gesprek

Boek en maatschappij

Er is veel gaande thuis, op school en in de rest van de wereld, maar ook in boeken! Morgen kan het anders zijn is een roman over liefde, politiek en kunst. Het boek is niet tijdgebonden, maar wordt elke dag actueler. Blijft de democratie sterk, kunnen we van onze vrijheid blijven genieten? Wat kunnen wij daar zelf aan doen? Hoe gaan we met anderen om? Hoe kijken we tegen anderen aan?

Leerjaar 4 t/m 6 VMBO, HAVO, VWO
Boekgesprek

Boek en bewustwording

Over Morgen kan het anders zijn valt zowel in literaire als in maatschappelijke zin veel te bespreken. Welke keuzes zitten er achter dit boek, zowel literair als maatschappelijk? Wat kan er wel en niet als je die twee kanten met elkaar gaat verbinden? Wat zijn de valkuilen, als in een boek liefde, politiek en kunst samenkomen? Gesprek over betrokkenheid, engagement, pamflettisme.

Leerjaar 5 en 6 HAVO, VWO
Themabezoek

Politieke bewustwording en democratie

Morgen kan het anders zijn is een 16+roman over liefde, politiek en kunst. Het boek legt verbindingen tussen deze onderwerpen. Tijdens het themabezoek lezen we fragmenten en debatteren we aan de hand van stellingen. Ook houden we gespreksrondes en praten we na aan de hand van korte schrijfopdrachten. Bijvoorbeeld over de rol van de democratie in onze levens. Of over ieders verantwoordelijkheid in de samenleving.

Leerjaar 4 t/m 6 VMBO, HAVO, VWO

Meer informatie over auteursbezoeken in het voortgezet onderwijs  

Publicaties

Morgen kan het anders zijn
2023, Clavis
Young adult
En toen kwam Timothy
2019, Clavis
Kinder- of jeugdboek - Young adult
Jordi
2013, Clavis
Roman - Proza - fictie
Het jaar van de onthullingen
2011, Clavis
Roman - Proza - fictie
Het jaar van de veranderingen
2009, Clavis
Proza - fictie
Neil en ik
2007, Clavis
Roman - Proza - fictie
De vijfde jongen
2005, Clavis
Proza - fictie
Spinsels van een kater
2004, Clavis
Roman - Proza - fictie
Echt waar
2003, Clavis
Proza - fictie
Tweesprong
2002, Clavis
Proza - fictie
Dwaalsporen
2001, Clavis
Proza - fictie

Media