Scholen 19-02-2020 | Door Redactie

Auteurs over Een STUK! meer

Auteurs over Een STUK! meer

Vers van de pers: Een STUK! meer, de nieuwe (voor)leesbundel voor vmbo-docenten Nederlands. De fragmenten zijn deze keer opgehangen aan vijf actuele thema’s. Waarom spelen deze thema’s zo’n belangrijke rol in boeken voor jongeren? Wij vroegen het aan vijf auteurs.

De fragmenten in Een STUK! meer worden opgehangen aan vijf thema's: duurzaamheid, sport, oorlog, identiteit en pesten. In de bundel zijn o.a. fragmenten uit het werk van onderstaande auteurs terug te vinden.
Waarom vinden zij het belangrijk om deze thema’s terug te laten keren in hun boeken?

Marc ter Horst (duurzaamheid)
“Klimaatverandering en duurzaamheid zijn thema's waar je de rest van je leven mee te maken hebt. Dan kun je ze maar beter een beetje snappen. Gelukkig zijn het ook onderwerpen die spannend, uitdagend en veelzijdig zijn. Ze gaan over jou, je planeet en je toekomst.”

Gerard van Gemert (sport)
“Omdat sport mij met de paplepel is ingegoten, kan ik geloofwaardig vanuit het perspectief van de sporter schrijven, op elk niveau. Dat is belangrijk om veel niet graag lezende sportkinderen toch aan het lezen te krijgen en te houden. Dat het thema prominent terugkomt in de school- en bibliotheekbezoeken is dan ook logisch.”

Lysette van Geel (oorlog)
“Andere mensen begrijpen, dat kan het allerbeste via een boek denk ik. Je kijkt door de ogen van een ander naar de wereld. Het is de reis van jou en het personage in het boek, op je eigen tempo, op je eigen plekje, niemand anders hoeft erbij te zijn. Als iedereen maar meer zou lezen over de ander en meer zou leren kijken door elkaars ogen, dan weet ik zeker dat ruzies en onbegrip steeds meer de wereld uit verdwijnen. Red de wereld en lees een boek! Het klinkt absurd maar ik geloof er toch echt ik.”

Linda Dielemans (identiteit)
"Iedereen worstelt wel eens met de vraag wie ze zijn en wat hun plek is in de wereld. Ik denk dat het belangrijk is om te laten zien dat die twijfels heel normaal zijn, waar of in welke tijd je ook leeft. Je bent niet alleen!"

Emiel de Wild (pesten)
"Ik wilde een verhaal schrijven over pesten, omdat ik uit eigen ervaring weet hoe het je schooltijd kan beïnvloeden. Helaas is het nog steeds een actueel thema en door heftige nieuwsberichten over de gevolgen van pesten vond ik het van belang om Wie ik ben te schrijven. Wel koos ik voor een ander perspectief dan in de meeste boeken over pesten het geval is: dat van de dader."

Heeft u Een STUK! meer behandeld in de klas? En valt het u op dat specifieke fragmenten, genres of thema’s de leerlingen erg aanspreken? Maak de volgende leesles dan nóg een beetje leuker en boek een van de auteurs uit de bundel met een speciale korting. De Schrijverscentrale biedt in samenwerking met De Leescoalitie en het Nederlands Letterenfonds de mogelijkheid om een van de auteurs uit de bundel met een speciale korting te boeken voor een schoolbezoek!

Kijk hier voor meer informatie en voor de auteurs die deelnemen aan de actie.