Een STUK! meer

In navolging van 2016 en 2018 verschijnt er ook dit schooljaar weer een (voor)leesbundel voor vmbo-docenten Nederlands. Met de derde editie biedt de Leescoalitie de docent nog meer: van audiovisuele extra’s tot nieuwe genres. Én u kunt in 2020 een van de auteurs uit Een STUK! meer boeken met een speciale korting, mede mogelijk gemaakt door de Leescoalitie in samenwerking met De Schrijverscentrale en het Letterenfonds.

De bundel wordt deze keer specifiek samengesteld voor docenten Nederlands in de onderbouw van het vmbo. De gekozen fragmenten worden ophangen aan vijf actuele thema’s die dicht bij de belevingswereld van jongeren staan. Van poëzie tot spoken word en non-fictie: allerlei soorten genres komen terug. Auteurs komen zelf ook aan het woord door filmpjes waarin ze hun verhaal introduceren.

Een (online) bezoek van een STUK-auteur

Heeft u behoefte hebben aan een bijzondere leesles, dan kunt u de auteurs uit de bundel boeken voor een workshop in vmbo-klassen. De Schrijverscentrale is gestart met de startup 'Schrijver op je scherm’ dus u kunt ook denken aan een online bezoek.

De speciale korting die eerder gold voor de klassenbezoeken kunt u nu inzetten voor het boeken van een online bezoek. Lees hier meer over het initiatief en het boeken van een online bezoek. U kunt een schrijver aanvragen via het online aanvraagformulier, via Schrijver op je scherm (vemeld in de opmerkingen dat het een bezoek in het kader van een STUK meer is) of stuur een mailtje naar info@deschrijverscentrale.nl.
 
Deze korting wordt mogelijk gemaakt door het Nederlands Letterenfonds. Wegens het vroegtijdig stopzetten van de boekingen zal in schooljaar 2020/2021 de actie voor het boeken van een klassenbezoek worden hervat.

Vijf thema's

Fragmenten uit het werk van onderstaande auteurs worden in de bundel opgehangen aan vijf actuele thema's. Waarom spelen deze thema’s zo’n belangrijke rol in boeken voor jongeren? Wij vroegen het aan vijf auteurs.

Kijk op de auteursprofielen voor meer informatie over de desbetreffende auteur.

Duurzaamheid
Mina Witteman
Mirjam Mous
Marc ter Horst
Lotte Stegeman
Kees Spiering
Manu van Kersbergen

Identiteit
Linda Dielemans
Özcan Akyol
Caja Cazemier
Sjaan Flikweert
Mohamed Sahli

Oorlog
Martine Letterie
Lysette van Geel
Astrid Sy
Jörgen Gario
Hans Hagen

Pesten
Emiel de Wild
Stine Jensen
Kees Spiering
Lydia Rood
Mijke Pelgrim

Sport
Buddy Tegenbosch
Margje Woodrow
Edward van de Vendel
Luan Buleshkaj
Gerard van Gemert

Kijk op de website van Een STUK! Meer voor lesopdrachten bij de boekfragmenten en voor video's van auteurs uit de bundel.

 

In samenwerking met:

                    

*Deze actie kan niet worden gecombineerd met de spoken word-actie.