Kennis en Inspiratie - Scholen - Organisaties - Auteurs 17-03-2022 | Door Redactie

Nieuwe steunmaatregel voor auteurs - Subsidie niet meer mogelijk

Nieuwe steunmaatregel voor auteurs - Subsidie niet meer mogelijk

Let op:
De nieuwe steunmaatregel is een groot succes! Het maximale subsidiebedrag is bereikt.
Daarom kunnen we de steunmaatregel bij nieuwe aanvragen helaas niet meer toekennen. Heb je jouw aanvraag voor 11 april gedaan, maar nog niets gehoord? Door de enorme drukte kan het wat langer duren voor je bericht van ons krijgt. We doen ons uiterste best om alle vragen zo spoedig mogelijk te beantwoorden.

 

Schrijvers kunnen hun lezers gelukkig weer fysiek gaan ontmoeten via de boekhandel, bibliotheken en scholen. Om dit verder te stimuleren heeft het Nederlands Letterenfonds de Schrijverscentrale gevraagd een nieuwe steunmaatregel uit te voeren. Voor een schrijversoptreden tussen 21 maart en 1 oktober wordt 50% korting verstrekt tot een maximum van € 500. Anne Zeegers, directeur van de Schrijverscentrale: Opnieuw een tijdelijke steunmaatregel die het organisaties gemakkelijker maakt om schrijversactiviteiten te organiseren. We hopen dan ook dat we tijdens de Boekenweek in april een groot aantal schrijvers op pad kunnen sturen. De maatregel geldt zowel voor nieuwe boekingen als voor boekingen die er al staan. Organisaties die aanspraak willen maken op de 50% korting kunnen zich bij ons melden.

Schrijvers in alle genres

Boekhandels, bibliotheken, literaire organisaties en scholen in Nederland kunnen via de Schrijverscentrale een schrijversoptreden boeken, waarbij het Letterenfonds in totaal € 250.000,- beschikbaar stelt om 50% korting te geven op elk auteursoptreden, tot een maximum van € 500. Zo wordt de drempel verlaagd voor het organiseren van optredens en publieksactiviteiten van schrijvers die plaatsvinden tussen 21 maart en 1 oktober 2022. Ieder optreden komt in aanmerking: van interviews met een schrijver, lezingen, workshops op scholen tot liveoptredens op zomerfestivals. Schrijvers in alle literaire genres kunnen worden geboekt: van kinder- en jeugdliteratuur tot non-fictie, poëzie en spoken word.
 

Verhalen vertellen en lezers ontmoeten

Anne Zeegers: “Lezingen en schoolbezoeken zijn onmisbaar voor een vitale leescultuur, ze vormen ook een belangrijke inkomstenbron voor auteurs. Dat de steunmaatregelen goed werken, hebben we vorig jaar ondervonden. Toen stelde het Letterenfonds al € 950.000 beschikbaar om via drie steunmaatregelen het contact tussen schrijvers en lezers te behouden en optredens van schrijvers te stimuleren. Ruim 1.100 boekhandels, bibliotheken, scholen en andere literaire of culturele organisaties maakten gebruik van die steunmaatregelen, waardoor zo’n 800 beginnende en ervaren jeugdboekenschrijvers en auteurs voor volwassenen fysiek of online hun lezers konden ontmoeten. Met de 5300 schrijversoptredens in 2021 verdubbelden we het aantal schrijversoptredens ten opzichte van 2020 (2900). We zijn dan ook heel blij met deze nieuwe steunmaatregel, waardoor we ons netwerk van 5.000 schrijvers voor een aantrekkelijk tarief onder de aandacht kunnen brengen. Met elkaar zorgen we ervoor dat schrijvers hun verhalen blijven vertellen, hun lezers ontmoeten en hun boeken promoten.”

Aanvragen niet meer mogelijk

De nieuwe steunmaatregel was een groot succes! Het maximale subsidiebedrag is bereikt.
Daarom kunnen we de steunmaatregel bij nieuwe aanvragen helaas niet meer toekennen. Heb je jouw aanvraag voor 11 april gedaan, maar nog niets gehoord? Door de enorme drukte kan het wat langer duren voor je bericht van ons krijgt. We doen ons uiterste best om alle vragen zo spoedig mogelijk te beantwoorden. Neem bij vragen contact op met info@deschrijverscentrale.nl, tel. 020-6234923.

Bekijk de voorwaarden >