Vanaf dit jaar is een groot aantal nieuwe stripmakers aangesloten bij de Schrijverscentrale. De gevarieerde groep makers is uit te nodigen voor interactieve workshops, lezingen en interviews, bijvoorbeeld in het onderwijs of de bibliotheek. Dankzij het Nederlands Letterenfonds en het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie zijn stripmakers in 2023 tegen een gereduceerd tarief te boeken.
Luuk Maas, bemiddelaar en adviseur bij de Schrijverscentrale, ziet veel potentie voor stripmakers in het voortgezet onderwijs. “Graphic novels zijn interessant voor het vak Nederlands: op steeds meer scholen worden graphic novels geaccepteerd voor de leeslijst. Stripworkshops stimuleren op een originele, aansprekende manier het begrip van verhalen en verteltechnieken. Hoe bouw je een personage op? Hoe druk je emotie uit? Hoe verbeeld je een thema? Ook vakken als kunstzinnige vorming, maatschappijleer of geschiedenis kunnen hun lesstof verdiepen en verlevendigen door een stripmaker uit te nodigen.”
Dat literaire makers een grote rol kunnen spelen in de leesbevordering door optredens in scholen en bibliotheken is inmiddels wel een gegeven
Ook voor andere doelgroepen zijn de stripmakers interessant, zegt Maas. “Stripmakers zijn een mooie toevoeging aan het jaarprogramma van een bibliotheek of literaire vereniging. Wat lezingen over graphic novels zo boeiend maakt, is dat de maker meteen kan laten zien waar hij of zij over vertelt: de beelden op groot scherm geven het verhaal een extra dimensie. Graphic novels lopen qua thematiek enorm uiteen. De makers zijn dan ook te boeken voor allerlei thematische lezingen: van dekolonisatie, racisme en de Tweede Wereldoorlog tot meditatie, sport of toekomstscenario's.”
“Stripmakers nemen iets mee, wat andere auteurs nu eenmaal niet kunnen”, zegt Willard Mans, medeopsteller van de ‘Graphic Novels voor de Leeslijst’. “Beeld, of hun pen en papier. Luisteraars op scholen en in biebs zullen ook een beetje kijkers worden: dubbel gepakt!”
Mans ziet dat het genre de afgelopen eeuw enorm is gegroeid. Het begon met Frans Masereel die in de vorige eeuw voor zijn beeldromans houtsnedes maakte en het genre vestigde zich definitief met de Pulitzerprijs voor Maus van Art Spiegelman. Mans: “In de decennia daarna zoeken striptekenaars naar de grenzen van het medium, ook in Nederland.”
Bekijk de werken van enkele Nederlandse stripmakers die bij de Schrijverscentrale zijn aangesloten in onderstaande video:
In 2023 draagt het Nederlands Letterenfonds financieel bij aan de bezoeken van stripmakers vanuit de Schrijverscentrale. Ook het fonds merkt dat de populariteit voor Nederlandse stripmakers groeit, niet alleen binnen de landsgrenzen . Barbara den Ouden is sinds 2012 bij het Letterenfonds verantwoordelijk voor de promotie van graphic novels in het buitenland. Den Ouden: “Sinds het Nederlands Letterenfonds actief de beeldroman promoot in het buitenland, zijn er significant meer vertalingen van beeldromans verschenen in het buitenland. Door onze aandacht en steun hebben veel stripmakers een buitenlandse uitgever gevonden. Ook hun aanwezigheid in het buitenland is toegenomen, ze worden vaker uitgenodigd voor festivals en signeersessies.”
Beleidsadviseur Greetje Heemskerk van het Nederlands Letterenfonds vertelt dat de ambities van het fonds en de Schrijverscentrale met dit initiatief samenvallen. “Het Nederlands Letterenfonds heeft de verbreding van het domein deze beleidsperiode als een van zijn speerpunten benoemd. Dan is het logisch dat het fonds, samen met het Stimuleringsfonds, dit initiatief van de Schrijverscentrale graag ondersteunt. Dat literaire makers een grote rol kunnen spelen in de leesbevordering door optredens in scholen en bibliotheken is inmiddels wel een gegeven, dat geldt zeker ook voor stripmakers die met deze kunstuiting de cultuurdeelname, juist van jongeren, bevorderen.”
Ruim twintig stripmakers zijn aangesloten bij de Schrijverscentrale en dat aantal groeit verder gedurende het jaar.
Bekijk het volledige overzicht op de pagina van de stripmakers.